Daun Mangga Dapat Menurunkan Tahap Gula Darah | saya sihat

Menguruskan kadar gula dalam darah adalah penting bagi penghidap diabetes. Oleh itu, adakah Diabestfriend tahu bahawa daun mangga terbukti berkesan dalam mengawal gula darah dan menguruskan diabetes? Daun mangga mempunyai banyak khasiat yang dapat membantu pesakit menguruskan diabetes. Dengan mengawal gula darah, pesakit diabetes akan mengelakkan komplikasi.

“Ekstrak daun mangga memiliki kemampuan untuk menghambat enzim glukosidase alfa yang membantu mengurangkan metabolisme karbohidrat dalam usus, ”kata dr. Mahesh. D. M, pakar perunding endokrinologi di Hospital Aster CMI, Bangalore, India.

Baca juga: Penyelidikan Vaksin Diabetes Awal Memberi Harapan

Adakah benar Air Daun Mangga Dapat Menurunkan Tahap Gula Darah?

Diabetes mempengaruhi berjuta-juta orang di seluruh dunia. Pesakit kencing manis perlu menjalani diet yang betul untuk menjalani kehidupan normal. Sekiranya anda menghidap diabetes, anda perlu menambahkan makanan yang tidak terlalu mempengaruhi kadar gula darah ke dalam diet anda. Jadi, anda harus makan makanan yang dapat menurunkan kadar gula dalam darah. Daun mangga misalnya.

“Daun mangga memiliki kemampuan untuk meningkatkan produksi insulin dan pengedaran glukosa. Ia juga dapat menstabilkan kadar gula dalam darah. Dikemas dengan pektin, vitamin C, dan serat, daun mangga bermanfaat untuk diabetes dan kolesterol, ”kata Mahesh.

Untuk memanfaatkan daun mangga, Diabesfriend hanya perlu mengikuti kaedah yang sangat mudah menggunakan daun mangga ke dalam menu diet. Ambil 10 hingga 15 daun mangga ke dalam 150 ml air. Rebus hingga mendidih dan kemudian, biarkan rebusan air mangga semalaman.

"Di pagi hari, saring air rebusan dari daun mangga dan minum semasa perut kosong, tidak memakan makanan. Setiap pagi, minum ramuan ini secara berkala selama beberapa bulan, sekurang-kurangnya tiga bulan. Akibatnya, kadar gula darah akan turun, ”kata Mahesh.

Walaupun begitu, tetap patuh pada diet makanan harian. Ikuti semua arahan yang diberikan oleh doktor. Jangan lupa makan makanan yang sihat dan seimbang, bersenam secara teratur dan mengurangkan tekanan.

Baca juga: Mencegah Kenaikan Gula Darah, Pengambilan Kacang Tanah!

Sejarah Daun Mangga Menurunkan Tahap Gula

Merebus air daun mangga yang digunakan sebagai ubat untuk menurunkan kadar gula darah pada penderita diabetes adalah ubat alternatif yang telah lama digunakan oleh orang-orang di China. Tidak hanya merawat diabetes, ekstrak daun mangga dapat digunakan untuk menyembuhkan asma. Ini kerana, nutrien daun banyak.

Perubatan alternatif ini telah disokong oleh sains. Kajian yang dilakukan pada tahun 2010 menunjukkan bahawa tikus yang diberi ekstrak daun mangga kurang menyerap glukosa, yang kemudian menurunkan kadar gula darah mereka.

Menurut kajian, terdapat tiga sebab mengapa ekstrak daun mangga dapat menurunkan kadar gula. Yang pertama, ekstrak daun mangga dapat meningkatkan insulin dalam badan. Di samping itu, ia dapat meningkatkan pengedaran glukosa yang membantu menstabilkan kadar gula dalam darah. Sebab kedua ialah, daun mangga kaya dengan nutrien yang membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam badan.

Ketiga, daun mangga diketahui dapat melegakan gejala diabetes seperti kencing kerap pada waktu malam, penglihatan kabur, dan penurunan berat badan yang berlebihan. “Daun mangga juga kaya dengan antioksidan, yang dapat membantu membuang toksin dari tubuh dan merawat alergi. Oleh itu, ia boleh dimakan oleh sesiapa sahaja, bukan hanya pesakit diabetes, "kata penyelidik.

Walau bagaimanapun, selalu berjumpa doktor. Sekiranya anda menggunakan daun mangga atau ramuan lain untuk membantu menurunkan gula darah, jangan berhenti mengambil ubat antidiabetes dan sesuaikan diet anda. Herba hanya membantu dan bukan rawatan utama untuk diabetes.

Baca juga: Bahaya, Kurang Tidur pada pesakit diabetes. Inilah cara memperbaikinya!

Rujukan:

NDTV. Diabetes: Daun Ini Dapat Menurunkan Tahap Gula Darah Anda Dengan Berkesan, Pelajari Cara Menggunakannya

Zaman India. Ramuan daun mangga ini menjanjikan untuk menyembuhkan diabetes!

Yang Sihat. Daun Mirachle Buah Ini Dapat Membantu Menguruskan Diabetes-Inilah Caranya


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found