Prosedur ujian sapuan covid | saya sihat

Terdapat beberapa jenis ujian untuk mendiagnosis COVID-19. Umumnya, orang tahu ujian pantas (ujian pantas) dan ujian sapu atau PCR. Ujian cepat bergantung pada antibodi virus dan boleh dilakukan melalui sampel darah. Semasa ujian sapu PCR menggunakan ujian RNA virus dan sampel diambil dari cecair nasofaring.

WHO menyatakan bahawa pada masa ini standard untuk diagnosis COVID-19 adalah a sapu PCR. Apakah prosedurnya, dan berapa kos untuk melakukan ujian tersebut sapu bebas?

Baca juga: Perbezaan antara Rapid Test dan Throat Swab

Prosedur Ujian Sapu COVID-19

Ujian PCR juga dikenali sebagai ujian swab nasofaring atau ujian sapu. Tidak banyak persiapan yang perlu dilakukan sebelum menjalani ujian ini. Setelah mendaftar dan mengisi data, anda boleh datang terus ke lokasi di mana ujian dijalankan. Sudah tentu terus menerapkan peraturan protokol pencegahan COVID-19 dengan menggunakan topeng dan menjaga jarak.

Beberapa hospital dan makmal menyediakan perkhidmatan ujian sapu oleh pandu lalu. Anda tidak perlu keluar dari kereta, kerana petugas kesihatan akan datang kepada anda untuk melakukan sapuan nasofaring. Bagi mereka yang tidak membawa kereta, ada kaunter khas untuk pengambilan sampel.

Pegawai akan menerangkan secara ringkas prosedur ujian sapu ini. Anda diminta mengangkat kepala pada sudut sekitar 70 darjah sehingga kedudukan lubang hidung ke faring adalah tegak lurus. Pegawai akan memasukkan kapas steril yang serupa dengan Putik kapas tetapi dengan pegangan yang lebih panjang, melalui saluran septum atau hidung untuk menyentuh faring. Selepas itu hujung kapas diputar beberapa kali selama 5-10 saat untuk mengumpulkan bahan sampel.

Pegawai akan menjelaskan bahawa prosedur ini agak tidak selesa kerana pengambilan sampelnya cukup mendalam. Untuk mengurangkan ketegangan dan ketidakselesaan, anda boleh menutup mata dan menumpukan perhatian pada pernafasan melalui mulut. Jangan tegang, ya, kerana itu hanya akan menambah rasa tidak selesa.

Jururawat kemudian akan mengulangi prosedur yang sama pada lubang hidung yang lain. Selepas itu dengan prosedur yang sama, pegawai akan mengambil sampel dari kerongkong anda. Kali ini anda diminta untuk membuka mulut dengan lebar ketika pegawai memasukkan kapas ke kerongkong anda.

Sebilangan orang "menangis" ketika penyapu diambil. Selain rasa tidak selesa, adalah wajar bagi seseorang yang diperiksa untuk menitiskan air mata. "Di belakang rongga hidung atau nasofaring, terdapat banyak saraf yang menghubungkan ke otak. Apabila sesuatu terasa tidak selesa atau menyakitkan, ia sering menimbulkan tindak balas air mata atau batuk, "jelas Direktur Genomic Solidarity Indonesia (Makmal GSI), Dr. Nino Santoso di Jakarta, Senin (2/11).

Kapas yang sudah berisi sampel dimasukkan ke dalam tabung yang tertera nama dan label identiti anda dan tarikh pengambilan sampel. Sampel ini dihantar ke makmal diagnostik untuk diperiksa sama ada ia mengandungi virus SARS-Cov-2 yang menyebabkan COVID-19.

Sampel diperiksa di makmal menggunakan teknik PCR. PCR adalah teknik pemeriksaan yang dilakukan untuk mencocokkan DNA atau RNA yang dimiliki oleh virus. DNA atau RNA dalam sampel dari swab akan ditiru atau digandakan sebanyak mungkin, kemudian dipadankan dengan urutan DNA SARS-CoV-2. Sekiranya sesuai, pesakit yang sampel lendirnya diambil positif COVID-19. Sebaliknya, jika tidak sesuai, orang tersebut negatif untuk COVID-19.

Baca juga: Perhatikan, Fakta Penting Sekiranya Positif untuk Covid-19!

Kekangan Ujian PCR

Pada masa ini, ujian PCR adalah satu-satunya standard untuk ujian COVID-19 yang diiktiraf oleh WHO. Ujian antibodi atau ujian pantas hanya dapat digunakan ketika antibodi telah terbentuk, tidak dapat digunakan sebagai alat diagnostik awal, terutama untuk pasien tanpa gejala.

Ketepatan ujian sapu PCR ini hampir 100%, tetapi masih bergantung pada kemampuan pekerja kesihatan yang melakukannya. Jadi masih ada kemungkinan kesilapan manusia yang menjadikan hasilnya fsentiasa positif tidak juganegatif palsu.

Selain itu, halangan lain ialah prosesnya tidak semudah yang dibayangkan. Walaupun keseluruhan proses mengambil masa kurang dari 10 minit, memerlukan banyak tenaga mahir / terlatih untuk terlibat, baik untuk diambil sapu untuk menjalankan protokol COVID-19 RT-PCR. Ujian ini juga memerlukan makmal dengan keselamatan biosek tahap 2.

Tidak hairanlah ia mahal. Ujian PCR sebagai ujian standard emas untuk SARS-CoV-2 juga memerlukan kit ujian untuk mengambil sampel sapu dari rongga nasofaring dan cecair reagen untuk mengasingkan potongan kod genetik kepunyaan virus yang diuji. Dan hampir semuanya masih diimport.

Baca juga: Penyakit yang Meningkatkan Risiko COVID-19

Berapa Kos Ujian Swab COVID-19?

Kerajaan memang menyediakan kemudahan ujian swab percuma untuk orang yang disyaki positif atau mempunyai hubungan rapat dengan orang yang positif COVID-19. Namun, bagi masyarakat umum, adalah mungkin melakukan ujian kendiri di makmal yang menyediakan ujian ini, tentu dengan kos tertentu.

Menurut dr. Nino Santoso, Makmal GSI di Jl RA Kartini, Jakarta Selatan boleh melakukan ini ujian sapu PCR sehingga 5,000 sampel sehari. Namun, berkat sumbangan pelbagai pihak, kapasiti dapat ditingkatkan. Salah satunya adalah sumbangan alat dari Tanoto Foundation dan Temasek Foundation International dalam bentuk instrumen PCR, kit reagen, dan bahan habis pakai untuk ujian PCR. Kapasiti mesin PCR ini mencapai 10,000 sampel sehari.

“Ujian pengesanan virus menggunakan kaedah PCR secara besar-besaran dan berkapasiti besar terus menjadi keperluan mendesak kerana jumlah transmisi COVID-19 terus meningkat di Indonesia. Kami bersyukur diberi kesempatan untuk berpartisipasi dalam menghadapi wabak tersebut dengan menyumbangkan instrumen PCR dan peralatan sokongan mereka. Mudah-mudahan dengan sumbangan ini, kita dapat bersama-sama melalui masa sulit ini, "kata CEO Yayasan Tanoto Global Satrijo Tanudjojo pada acara penyerahan bantuan di Jakarta, 2 November 2020.

Mengenai kos, dr. Nino menekankan bahawa mengikut peraturan pemerintah, kos ujian sapu PCR di Makmal GSI adalah 900.000 rupiah dengan hasil dapat diperoleh dalam 1x24 jam dan dikirim melalui email.

Baca juga: Ketahui Ujian Antibodi untuk Mengesan Covid-19

Sumber:

Majlis Penyerahan Sumbangan Bersama Yayasan Tanoto dan Yayasan Temasek di Makmal GSi, Jakarta, Isnin 2 November 2020.

jove.com. Ujian sapuan hidung pada pesakit.

Emc.id. Uji sapu PCR apakah perbezaan dan prosedurnya.

Kawalcovid10.id. Ujian pantas atau ujian swab yang mana lebih baik.