Fungsi cecair amniotik | Saya sihat

Cecair amniotik atau cecair amniotik adalah cecair putih kekuningan yang tinggal di dalam kantung ketuban kira-kira 12 hari selepas telur disenyawakan. Cecair ketuban menyelimuti janin yang sedang tumbuh di rahim. Cecair ketuban mempunyai banyak fungsi dan sangat penting untuk perkembangan janin. Sekiranya jumlah cecair amniotik di rahim terlalu sedikit atau terlalu banyak, komplikasi boleh berlaku.

Sebagai ibu mengandung, anda perlu mengetahui fakta mengenai cecair ketuban. Selain mengetahui keadaan cecair amniotik yang tidak normal, anda juga perlu mengetahui fungsinya. Inilah penjelasannya!

Apakah cecair ketuban?

Semasa bayi dalam kandungan, ia berada di dalam kantung ketuban. Kantung amniotik terdiri daripada dua membran, amnion dan chorion. Di dalam kantung ketuban, janin akan dikelilingi oleh cairan ketuban selama ia tumbuh dan berkembang sehingga ia dilahirkan.

Sebenarnya, cairan ketuban adalah cecair yang dihasilkan oleh badan ibu. Tetapi lama-kelamaan, cecair ketuban akan bercampur dengan air kencing janin. Perubahan cecair ini biasanya berlaku ketika kehamilan memasuki usia 20 minggu. Cecair ketuban juga mengandungi komponen penting, seperti nutrien, hormon, dan antibodi yang dapat melawan jangkitan.

Sekiranya cairan ketuban berwarna hijau atau coklat, ini menunjukkan bahawa bayi dalam kandungan telah melewati mekonium (najis pertama bayi) sebelum dia dilahirkan. Ini boleh menyebabkan sindrom aspirasi mekonium, keadaan di mana mekonium masuk ke paru-paru bayi.

Cecair amniotik berfungsi

Kehadiran cecair amniotik bukan tanpa sebab. Cecair ini mempunyai banyak fungsi, seperti:

  • Lindungi janin: Cecair amniotik mengelilingi, menenangkan, dan melindungi bayi dari tekanan luaran.
  • Mengawal suhu di rahim: Cecair ketuban juga melindungi bayi dengan menjaga suhu di dalam rahim agar tetap panas.
  • Kawal jangkitan: Cecair amniotik atau cairan amniotik mengandungi antibodi, yang dapat melawan dan melindungi bayi dari jangkitan.
  • Membantu pengembangan sistem pernafasan dan pencernaan: Dengan menyedut dan menelan cairan ketuban, bayi berlatih menggunakan otot sistem pernafasan dan pencernaan mereka.
  • Membantu perkembangan otot dan tulang: Oleh kerana bayi itu terapung atau terapung di dalam kantung ketuban, dia mempunyai kebebasan untuk bergerak. Ini memberi otot dan tulang bayi peluang untuk tumbuh dengan optimum.
  • Pelinciran: Cecair amniotik menghalang beberapa bahagian badan bayi, seperti jari dan jari kaki, melekat bersama. Dalam keadaan di mana terlalu sedikit cairan ketuban, bayi sering dilahirkan dengan jari dan jari kaki ditekan bersama.
  • Menyokong tali pusat: Cecair ketuban di rahim menghalang tali pusat dari terkompresi. Tali pusat itu sendiri mempunyai fungsi memindahkan makanan dan oksigen dari plasenta ke janin.

Dalam keadaan normal, tahap cecair amniotik berada pada tahap tertinggi pada kehamilan 34-36 minggu. Pada masa itu, jumlah purata cecair amniotik mencapai 800 ml. Tahap cairan akan menurun menjadi sekitar 600 ml ketika kelahiran menghampiri atau ketika kehamilan memasuki 40 minggu.

Apabila cairan ketuban pecah, ini bermaksud kantung amniotik anda terkoyak. Apabila kantung amniotik terkoyak, cairan ketuban akan keluar melalui serviks dan vagina. Ini dapat menunjukkan bahawa anda sudah bersedia dan akan segera melahirkan.

Dalam beberapa kes, terdapat keadaan di mana wanita hamil mempunyai cairan ketuban terlalu sedikit atau terlalu banyak. Keadaan cecair amniotik yang terlalu sedikit dikenali sebagai oligohydramnios. Manakala polyhydramnios atau hydramnios adalah keadaan apabila terdapat terlalu banyak cecair amniotik.

Cecair amniotik sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Ibu mesti rajin memeriksa kandungan doktor untuk memastikan cecair ketuban masih dalam had normal. (GS / AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found