Menjaga Kebersihan dan Kelestarian Alam Sekitar - guesehat.com

"Kerosakan semula jadi yang berlaku bukan tanpa sebab, tetapi kerana kita adalah orang yang tidak mahu mengurusnya."

Pada musim hujan sekarang, adakah kita menyedari mengapa hanya hujan berintensiti rendah yang dapat menyebabkan air melimpah ke jalan? Kita sering menghadapi kejadian ini di bandar-bandar besar, terutama di ibu kota. Air yang melimpah ke jalan raya tentu sekali mengganggu aktiviti seharian kita, terutama bagi mereka yang aktivitinya menggunakan pengangkutan roda dua. Selalunya kita juga menemui banyak kenderaan yang rosak, kerana enjinnya tidak dapat menahan air terlalu banyak.

Kejadian ini bukan tanpa sebab, kerana setiap peristiwa mesti ada alasan mengapa ia dapat terjadi. Kami juga secara tidak langsung selalu menyalahkan hujan sebagai penyebabnya, walaupun ini tidak berlaku. Tidakkah kita sering perhatikan ketika air melimpah banyak sampah yang tersebar di sekitar? Atau pembetung dan pembetung yang tersumbat disebabkan oleh timbunan sampah? Dan lebih melampau, beberapa sungai seperti lautan sampah, sehingga kita boleh berjalan di atasnya. Ini menunjukkan sejumlah besar sampah yang terkumpul di sungai.

Sebenarnya, penyebab utama banjir, limpahan air ke jalan raya, dan tanah runtuh adalah tindakan kita sendiri. Sampah yang harus dibuang ke tong sampah, kita membuangnya ke sungai. Hutan sebagai sumber oksigen yang harus dilindungi dan dipelihara ditebang tanpa penghutanan semula.

Banyak kesan negatif timbul dari kebiasaan ini, bukan hanya bencana alam seperti banjir dan tanah runtuh, tetapi juga pelbagai risiko penyakit yang timbul dan berpotensi menyerang kesihatan kita. Tidak menghairankan bahawa kita mudah jatuh sakit semasa musim hujan.

Baca juga: Musim Hujan Pengangkut Sakit

Sekiranya kita mengekalkan tabiat buruk ini, maka untuk masa depan sifat kita akan semakin rosak. Oleh itu, mari kita mulai menjaga kebersihan persekitaran dan menjaga alam sekitar, agar kita selalu dapat memanfaatkannya dan merasakan keindahannya. Beberapa perkara yang boleh kita lakukan termasuk:

1. Buang sampah di tempatnya

Ini mungkin kelihatan remeh, tetapi impaknya sangat besar. Selalunya apabila kita selesai memakan sesuatu produk, sama ada makanan atau minuman, kita membuangnya secara sembarangan. Walaupun mungkin di sekitar kita telah menyediakan beg sampah. Walaupun kita tidak dapat mencari tong sampah, ada baiknya kita menyimpan dan membawanya sehingga tong sampah dijumpai.

Sekiranya kita berpendapat bahawa 1 atau 2 sampah tidak menjadi masalah jika mereka dibuang secara sembarangan, pernahkah kita memikirkan bagaimana jika 200 juta orang Indonesia dalam 1 hari hanya membuang 1 sampah secara sembarangan? Itu bererti terdapat 200 juta sampah yang tersebar di persekitaran kita.

Bagaimana jika sampah 2, 3 atau lebih? Sudah tentu anda tidak dapat membayangkan berapa banyak sampah yang ada. Jadi, mari kita mula mengajak dan memberi contoh kepada orang lain untuk membuang sampah di tempatnya

2. Gotong royong membersihkan persekitaran

Tabiat ini semakin hilang. Ini berlaku kerana setiap orang mempunyai jadual sibuk masing-masing yang sukar ditinggalkan. Namun, saling bekerjasama dalam membersihkan persekitaran sangat penting. Selain mengeratkan persaudaraan antara jiran dan penduduk, ia juga menjadikan persekitaran di sekitarnya bersih.

Kita sering menemui di sekitar persekitaran rumah kita banyak sampah yang tersebar, baik sampah organik dan bukan organik. Kita jarang dipindahkan untuk membersihkannya, kerana itu bukan sampah kita. Namun, secara bergotong royong, kami akan membersihkan sampah yang kami dapati, walaupun itu bukan perbuatan kami.

Begitu juga, sampah di pembetung dan gorong-gorong, jika dibersihkan secara berkala, kesannya akan sangat baik untuk kesihatan dan kebersihan persekitaran. Saliran tidak akan tersumbat, yang menjadikan persekitaran kita dari banjir dan genangan air.

3. Sedar untuk memelihara alam sekitar

Sebilangan besar dari kita ingin, membuat pelbagai sumber semula jadi yang diambil tanpa memperhatikan kelestarian, terutama pohon yang ditebang tanpa penanaman semula sehingga hutan tidak ditebang. Sekiranya terdapat banyak pokok, bekalan oksigen kita akan dijaga dan kita akan mengelakkan bencana, seperti banjir dan tanah runtuh.

Oleh kerana persekitaran kita sangat berpengaruh pada kesihatan tubuh, sangatlah wajar kita terus membersihkan dan menjaga kelestariannya. Ini dapat mengelakkan pelbagai penyakit muncul. Semoga bermanfaat.

Baca juga: Hari Bumi, Peringatan untuk Melindungi Alam Sekitar untuk Kita Semua