Mata Panda disebabkan oleh Alergic Shiners - GueSehat.com

Geng Sihat mesti biasa dengan istilah "mata panda". Ia disebut demikian kerana disamakan dengan mata panda, yaitu ada lingkaran hitam di sekitar atau di bawah mata. Lingkaran gelap di mata sering dikaitkan dengan kurang tidur, tetapi itu tidak selalu berlaku. Terdapat keadaan yang disebut alergi shiners yang mempunyai penampilan yang serupa.

Istilah alergi shiners diciptakan oleh Marks pada tahun 1954. Dia melihat bahawa bayang-bayang gelap di kedua-dua mata adalah biasa pada kanak-kanak dengan rhinitis alergi. Pada tahun 1963, dia menyatakan bahawa shin alergi dapat dijumpai pada orang yang mengalami rhinitis alergi. Pengilat alergi juga dikenali sebagai alergi fasies atau kesesakan vena periorbital. Tanda itu adalah lingkaran hitam di bawah mata dan menyerupai lebam atau "mata hitam."

Shiners alergi disebabkan oleh pengumpulan darah atau cecair di bawah mata kerana pembengkakan tisu di rongga hidung. Tanda ini juga dikaitkan dengan rhinitis alergi dan sinusitis. Sebilangan orang mungkin mewarisi gen dari ibu bapa mereka yang menyebabkan kulit di bawah mata kelihatan lebih gelap.

Terdapat beberapa tanda yang dapat dilihat yang menunjukkan shin alergi, termasuk:

  • Terdapat pigmentasi kulit di bawah mata.
  • Biru atau ungu di bawah mata seperti lebam.
  • Ia mungkin disertai oleh gejala alergi lain, seperti mata berair, merah, atau gatal, bersin, kesesakan hidung, hidung berair, dan sinusitis.

Pengilat Alahan dan rinitis alergi

Kesesakan hidung adalah gejala biasa rhinitis alergi. Apabila hidung tersumbat, terdapat peningkatan tekanan di hidung. Tekanan ini mengganggu aliran darah ke wajah.

Darah juga berkumpul di saluran darah dan kapilari di bawah mata, sehingga menjadikan kawasan kulit di sekitar mata menjadi gelap seperti mata panda. Sebilangan cecair dari saluran darah kemudian perlahan-lahan meresap ke tisu di bawah mata, menyebabkan bengkak.

Pengilat Alahan dan Sinusitis

Pada sinusitis terdapat pembengkakan pada rongga sinus, yang menyebabkan aliran darah di saluran darah kecil (urat) tersumbat. Akibatnya, terdapat pembendungan darah (kesesakan) pada urat kecil di bawah mata. Saluran darah yang membengkak ini membesar dan menggelap, mewujudkan lingkaran hitam yang disebut alergi shiners.

Pengilat Alahan dan alergen

Pengilat alergi juga dipicu oleh alergen. Alergen adalah sebatian yang boleh menyebabkan imunoglobulin E (IgE), yang kemudian menyebabkan reaksi alergi. Alergen boleh datang dari habuk, serbuk sari, minyak wangi, bulu binatang, tungau, dan makanan tertentu, seperti makanan laut, susu, dan lain-lain.

Mempunyai lingkaran hitam di bawah mata sering membuat seseorang kelihatan letih dan tidak sihat. Pengilap alergi sebenarnya dapat dilihat sejak kecil. Sekiranya tidak dirawat, sebagai orang dewasa kawasan yang jauh lebih gelap muncul di antara hidung dan bawah mata.

Adakah Cara yang Betul untuk Merawat Pengilap Alergi?

Geng Sehat sudah mengetahui penyebab alergi shiners, iaitu alergi. Jadi, rawatan masalah ini tentunya dengan mengawal alahan. Cara yang ideal untuk mengawal alahan adalah mengenali alahan dan seboleh mungkin mengelakkan alergen yang boleh mencetuskan alergi. Ia juga penting untuk meningkatkan sistem ketahanan badan dengan gaya hidup sihat.

Sekiranya diperlukan, anda boleh menggunakan ubat antihistamin, seperti diphenhydramine, cetirizine, dan ioratadine. Antihistamin berfungsi untuk mengurangkan gejala alergi. Dekongestan dan semburan hidung juga dapat mengurangkan pembengkakan pada hidung dan sinus, sehingga meningkatkan saliran lendir dan aliran darah di kawasan mata. Selain itu, imunoterapi boleh menjadi alternatif sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi atau pesakit mengalami alahan teruk.

Nah, Gang Sihat sudah mengetahui salah satu penyebab lingkaran hitam di mata. Kenali simptom dan ambil tindakan yang sewajarnya jika anda mengesan alahan bersinar! (AS)

Rujukan

1. Chen, et al. Penilaian kuantitatif alergi shiners pada kanak-kanak dengan rhinitis alergi. J Allergy Clin Immunol. 2009. hlm.665-671.

2. Leonard J. Apakah alahan bersinar? Berita Perubatan Hari Ini. 2017

3. Cafasso Jacquelyn. Apa itu Shiners Alergi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found