Petua Diet untuk Penderita Ulser

Anda yang mempunyai penyakit ulser mungkin sering keliru tentang apa yang hendak dimakan. Makan sesuatu yang pedas boleh menimbulkan masalah. Tidak minum kopi tidak digalakkan. Walaupun makan lewat boleh membuat gejala asid perut berulang dan membuat perut terasa sakit. Kemudian, bolehkah penghidap ulser menjalani diet?

Banyak orang berpendapat bahawa diet adalah usaha untuk membatasi jumlah makanan yang masuk sesedikit mungkin sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan cepat seperti yang diinginkan. Diet adalah cara untuk mengatur jumlah dan memilih makanan untuk mencapai tujuan tertentu, seperti menurunkan berat badan, mengawal kadar kolesterol tubuh, untuk mempercepat penyembuhan penyakit tertentu.

Tidak salah sama sekali jika anda mahu menghadkan pengambilan makanan melalui diet khas. Namun, ini tidak bermaksud anda harus memaksa diri anda untuk makan bahagian yang sedikit daripada yang biasa anda makan. Bagi anda yang menghidap penyakit ulser tentu tidak akan kuat diet jika anda harus menghadkan bahagian makanan, kerana jika anda terlambat, perut anda akan terasa sakit atau pedih ulu hati kerana asid perut naik.

Anda yang menghidap penyakit ulser boleh berdiet seperti orang normal yang lain. Lebih-lebih lagi, jika anda berlebihan berat badan atau gemuk, diet boleh menjadi cara yang tepat untuk mencapai berat badan yang ideal, walaupun anda mempunyai penyakit ulser. Anda mesti terus makan dengan kerap agar gejala asid perut tidak berulang. Sekiranya dilakukan dengan cara yang betul, diet juga dapat melegakan gejala ulser.

1. Pilih makanan yang betul

Bagi anda yang mempunyai penyakit ulser tetapi ingin berdiet, mesti bijak memilih jenis makanan yang selamat untuk asid perut dan tidak membuat anda bertambah berat badan. Pilih makanan yang mengandungi kalori dan lemak rendah, tetapi tinggi protein, seperti ikan, daging, dan putih telur ayam sahaja.

Dipetik dari sihat sihat.com , terlalu banyak karbohidrat bukan sahaja membuat anda menambah berat badan dengan cepat, tetapi juga memburukkan lagi gejala asid perut. Terutama jika karbohidrat ini berasal dari makanan yang diproses seperti kek, donat, atau roti. Lebih baik gantikan pengambilan karbohidrat yang berasal dari buah segar, kacang, dan biji.

Anda juga boleh memilih sumber karbohidrat kompleks dengan kandungan serat yang tinggi, seperti beras perang dan roti gandum. Makanan ini dapat mengawal berat badan anda serta melegakan gejala ulser perut yang menjengkelkan.

2. Jangan lupa mengatur bahagian

Dipetik dari MedicalNewsHari ini , cuba mulakan makan sedikit tetapi kerap, dan elakkan sebahagian besar dalam satu hidangan. Sekiranya anda biasanya makan 3 kali sehari dalam bahagian besar, anda harus membahagikannya kepada 5-6 bahagian kecil. Makan sebilangan kecil jenis makanan yang betul dapat membantu mengawal berat badan. Malah, ia juga dapat mengurangkan simptom asid perut yang sering berulang.

3. Bersenam secara berkala

Menurut kajian yang diterbitkan pada tahun 2013, berat badan yang normal dapat mengurangkan gejala refluks asid dengan ketara. Salah satu kaedah termudah dan berkesan yang boleh anda lakukan adalah bersenam. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mula bersenam.

Dipetik dari Garis Kesihatan Beberapa jenis senaman, terutamanya senaman intensiti tinggi, sebenarnya dapat mengurangkan aliran darah ke sistem pencernaan sehingga gejala asid perut sering berulang. Oleh itu, mulakan senaman ringan seperti berjalan kaki, berjoging, yoga, atau berenang. Lakukan selama sekurang-kurangnya 30 minit sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Sekiranya gejala ulser tidak berulang setelah bersenam, maka anda boleh mencuba jenis senaman yang lain.

Oleh itu, diet tidak apa-apa bagi anda yang menghidap penyakit ini selagi ia dilakukan dengan betul. Walau bagaimanapun, jika anda bimbang, anda boleh berjumpa doktor atau pakar pemakanan mengenai diet yang ingin anda ikuti. (TI / AY)