Adakah Vapes Berbahaya? - Saya sihat

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, vape atau e-rokok mula digunakan secara meluas oleh sebilangan orang, terutamanya golongan muda. Sebenarnya, ada pihak yang berpendapat bahawa vaping adalah penyelesaian 'lebih sihat' daripada rokok. Jadi, adakah andaian ini benar? Sebenarnya, adakah vaping berbahaya?

Jenis Vape

Sebelum mengetahui sama ada vape berbahaya untuk kesihatan, anda perlu mengetahui terlebih dahulu jenis vape. Vape adalah alat penghantaran elektronik yang sebenarnya diciptakan untuk membantu orang yang sudah ketagihan rokok tembakau untuk berhenti. Dengan cara itu, mereka akan berhenti merokok kemudian.

Harap maklum bahawa vape boleh didapati dalam pelbagai ukuran dan bentuk. Walau bagaimanapun, vape biasanya terdiri daripada bateri, elemen pemanasan, dan tiub untuk cecair yang mengandungi nikotin, perasa, dan bahan kimia lain. Bateri dan cecair vape juga boleh diisi semula. Berikut adalah jenis vape yang perlu anda ketahui!

1. Mod Vape

Dari pelbagai jenis mod vape di pasaran, mod mekanikal adalah vape yang menggunakan sistem elektrik termudah. Sama seperti mod vape yang tidak dikawal selia lain, tiada mikropemproses pada mekanik mod vape di sini, geng.

Selain itu, ada jenis vape yang paling sering digunakan oleh orang Indonesia, yaitu: mod terkawal . Mod vape jenis ini mempunyai petunjuk yang menunjukkan voltan, rintangan elektrik, dan bateri. Untuk mengubah pengaturan, dapat diatur melalui tombol yang disediakan.

2. Vape Pod

Pod vape adalah jenis yang lebih kecil daripada mod vape . Jenis vape ini menggunakan sistem tertutup jadi voltan tidak boleh diubah. Kekuatan vape jenis ini juga rendah jika dibandingkan mekanikal dan mod terkawal . Berlainan daripada mod , buah vape biasanya mempunyai sensor yang menyala secara automatik semasa anda menyedut vape.

Cara Menggunakan Vape

Cara e-rokok atau vape berfungsi adalah dengan memanaskan cecair di dalam tiub, maka alat tersebut akan menghasilkan wap seperti asap yang mengandungi pelbagai bahan kimia. Walaupun mengandungi pelbagai bahan kimia, vape masih digunakan oleh sebilangan orang.

Sementara itu, cara menggunakan vape (yang biasa digunakan oleh kebanyakan orang) adalah dengan memasang bateri dan menyalakannya mod elektrik pertama. Pasang juga wayar dan kapas ke pengabut . Walau bagaimanapun, pastikan bateri dicas dan terpasang pengabut pada mod elektrik .

Susun voltan dan watt apa yang anda mahukan di skrin vape elektrik. Kemudian, turun cecair pada kapas dan wayar yang sudah terpasang, biasanya menembak 2-3 kali agar-agar cecair diserap dengan sempurna. Akhirnya, menyedut vape menggunakan mulut anda dan hembuskan asap.

Faedah Vape

Perlu diingat bahawa faedah mengeringkan pasti sedikit mengatasi bahaya yang dialami nanti. Vaping dianggap lebih selamat daripada rokok tembakau kerana pengguna dapat menentukan dos nikotin dari cecair vape . Di samping itu, ada pihak yang berpendapat bahawa pengguna vaping dapat mengawal asap yang dikeluarkan dari vaping.

Adakah Vape Berbahaya untuk Kesihatan?

Pengertian e-rokok atau vaping sebagai penyelesaian 'lebih sihat' daripada rokok pasti membuat anda tertanya-tanya, adakah vape sebenarnya berbahaya bagi kesihatan? Agar tidak salah faham lagi, anda pasti harus mengetahui bahaya membuang kesihatan.

Ramai pakar berpendapat bahawa vaping berbahaya untuk kesihatan. Yup, vaping boleh menjejaskan kesihatan jantung, paru-paru, ke gusi dan gigi. Inilah bahaya membuang kesihatan yang perlu anda ketahui! Apa benda itu?

1. Bahaya Memukul untuk Kesihatan Jantung

Penyelidikan sebelumnya menunjukkan bahawa mengongkong boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan jantung. Menurut tinjauan yang diterbitkan pada tahun 2019, aerosol yang terdapat dalam e-rokok dapat mempengaruhi jantung dan sistem peredaran darah. Selain itu, berdasarkan laporan 2018 dari Akademi Nasional, menghirup e-rokok yang mengandungi nikotin dapat meningkatkan kadar denyutan jantung.

Sementara itu, menurut kajian tahun 2019, orang yang merokok sama ada rokok tembakau atau e-rokok masih berisiko terkena penyakit jantung. Selain itu, menurut kajian lain, vaping juga dapat meningkatkan risiko serangan jantung.

2. Bahaya Memukul untuk Kesihatan Paru

Beberapa kajian menunjukkan bahawa vaping memberi kesan negatif pada paru-paru. Secara khusus, kajian pada tahun 2015 mengkaji lebih lanjut kesan cecair pada sel paru-paru manusia dan tikus. Para penyelidik mendapati sejumlah kesan buruk pada kedua-dua jenis sel, seperti toksik, oksidasi, dan keradangan.

Penyelidik lain juga melakukan kajian pada tahun 2018 untuk menilai fungsi paru-paru 10 perokok terpakai dari wap vaping. Para penyelidik juga menyimpulkan bahawa asap yang hilang, sama ada menggunakan nikotin atau tidak, boleh merosakkan fungsi paru-paru pada orang yang sihat. Walau bagaimanapun, kajian ini hanya melibatkan sampel kecil, jadi penyelidikan lebih lanjut diperlukan.

3. Bahaya Vape untuk Kesihatan Gigi dan Gusi

Selain dapat mempengaruhi kesihatan jantung dan paru-paru, mengongkong Ia juga boleh mempengaruhi kesihatan gigi dan gusi anda. Menurut kajian tahun 2018, pendedahan kepada wap aerosol dari rokok elektronik di permukaan gigi dapat mendorong pertumbuhan dan perkembangan bakteria.

Di samping itu, para penyelidik menyimpulkan bahawa vaping dapat meningkatkan risiko berlubang. Menurut kajian yang dilakukan pada tahun 2016, terdapat hubungan antara mengongkong dengan keradangan gusi. Sementara itu, menurut tinjauan yang diterbitkan pada tahun 2014, didapati bahawa mengongkong boleh menyebabkan kegatalan pada gusi, mulut, dan tekak.

4. Bahaya Lain dari Merosot untuk Kesihatan

Laporan yang diterbitkan pada tahun 2018 dari National Academies Press menunjukkan bahawa vaping boleh menyebabkan disfungsi sel, tekanan oksidatif dan kerosakan DNA. Sel berubah kerana mengongkong Ia juga dikaitkan dengan perkembangan barah jangka panjang.

Selain itu, vaping juga boleh memberi kesan negatif kepada kumpulan tertentu, termasuk generasi muda. Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), merokok nikotin secara kekal dapat mempengaruhi perkembangan otak, terutama bagi mereka yang berusia di bawah 25 tahun.

Sekarang anda tahu adakah vaping berbahaya atau tidak untuk kesihatan? Sama ada rokok tembakau atau e-rokok seperti vaping pasti mempunyai bahaya untuk kesihatan, anda tahu, geng. Oleh itu, mari jaga kesihatan anda sendiri dengan mula berhenti merokok atau mengongkong .

Oh ya, jika anda mempunyai aduan atau masalah mengenai kesihatan, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Mencari doktor di sekitar anda adalah mudah, geng. Cukup untuk menggunakan ciri 'Direktori Doktor' yang terdapat di GueSehat.com. Lihat ciri-ciri sekarang!

Baca juga: Kajian: Vape Liquid merosakkan badan melalui sel kapal darah

Rujukan:

Garis Kesihatan. 2020. Adakah Vaping Buruk untuk Anda? Dan 12 Soalan Lazim Lain .

Kesihatan. 2019. Bahaya Doktor Vaping Mahu Semua Orang Tahu .

Berita Perubatan Hari Ini. 2018. Adakah e-rokok merupakan alternatif selamat untuk merokok?

WebMD. 2016. Perbahasan Vape: Apa yang Perlu Anda Ketahui .

Vaping 360. 2018. 9 Kelebihan dan Kekurangan Vaping Yang Perlu Anda Ketahui .

Tobaconis. 2019. Ketahui apa itu e-rokok (vape), bagaimana ia berfungsi, dan jenisnya .