Apa itu Edamame - Guesehat.com

Sekiranya Geng Sihat suka makan makanan Jepun, anda mesti biasa dengan edamame. Yup, kacang hijau ini selalu disajikan di restoran Jepun. Apa itu edamame dan apa ramuan dalam edamame? Kemudian, bagaimana cara memasak edamame dengan betul? Ingin tahu? Ayuh, lihat artikel, geng!

Apa itu Edamame?

Kata edamame pertama kali muncul di Jepun pada 26 Julai 1275. Pada masa itu, bhikkhu yang terkenal bernama Nichiren Shonin menulis dalam sebuah catatan mengucapkan terima kasih kepada para jemaat kerana melayani edamame di biara. Dalam bahasa Jepun, edamame bermaksud "kacang di dahan pokok".

Namun, apa sebenarnya edamame? Edamame adalah kacang soya yang belum masak. Tidak seperti kacang soya, berwarna coklat muda atau kuning air, edamame berwarna hijau.

Petani menuai edamame sebelum mereka matang atau mengeras. Makanan yang satu ini kebanyakannya dijadikan bahan masakan di Asia Timur. Namun, populariti edamame kini telah tersebar ke negara-negara barat kerana dianggap makanan ringan atau makanan ringan yang sihat.

Edamame dijual segar atau sejuk beku. Sebilangannya dijual keseluruhan dengan kulit yang sudah dikupas atau sudah dikupas. Terdapat pelbagai cara untuk menghidangkan edamame, sama ada direbus, dikukus, digoreng, atau dipanaskan dalam ketuhar gelombang mikro selama beberapa minit. Namun, ada cara yang tepat untuk memasak edamame, yang juga akan dibincangkan oleh GueSehat dalam artikel ini.

Edamame adalah pilihan makanan yang baik untuk vegetarian, vegan, atau mereka yang ingin mengamalkan diet yang sihat. Sebabnya, kacang ini mengandungi protein dan rendah lemak.

Kandungan dalam Edamame

Setelah mengetahui apa itu edamame, sekarang adalah masa untuk GueSehat untuk menjelaskan kandungan yang terdapat dalam edamame. Ternyata, perkara-perkara kecil ini mengandungi pelbagai isi, geng!

Satu cawan edamame yang dikupas (155 g) mengandungi:

 • 188 kalori
 • 18.5 g protein
 • 13.8 g karbohidrat
 • 8.1 g serat
 • 3.5 mg zat besi
 • 97.6 mg kalsium
 • 262 mg fosforus
 • 676 mg kalium
 • 2.1 mg zink
 • Selenium 1.2 mcg
 • 9.5 mg vitamin C
 • 482 mcg folat
 • 87.3 mg kolin
 • 23.2 mcg vitamin A RAE
 • 271 mcg beta karotena
 • 41.4 mcg vitamin K
 • 2,510 mcg lutein + zeaxanthin

Bukan hanya itu, kandungan yang terdapat dalam edamame dalam jumlah kecil termasuk vitamin E, tiamin, riboflavin, niasin, dan vitamin B6.

Untuk orang dewasa, 1 cawan edamame ini dapat memenuhi:

 • Hampir 10% keperluan kalsium setiap hari.
 • Lebih daripada 10% keperluan vitamin C harian.
 • Kira-kira 20% daripada keperluan besi harian.
 • Sekurang-kurangnya 34% keperluan vitamin K setiap hari.
 • Sekurang-kurangnya 120% daripada keperluan folat harian.
 • Sekurang-kurangnya 33% daripada keperluan protein harian.

Kandungan yang terdapat dalam edamame lain adalah protein lengkap. Iaitu seperti daging dan produk tenusu, kacang-kacangan ini memenuhi semua keperluan asid amino penting seseorang, yang tidak dapat dihasilkan oleh badan.

Kacang-kacangan juga merupakan sumber lemak tak jenuh ganda, terutamanya asam lonolenat omega-3 alpha. Walaupun makanan yang berasal dari kacang soya mengandung isoflavon, sejenis antioksidan yang dapat membantu mengurangkan risiko osteoporosis dan barah.

Kelebihan Edamame untuk Badan

GueSehat telah membincangkan apa itu edamame dan kandungan yang terdapat dalam edamame. Nah, sekarang adalah masa untuk membincangkan apa kelebihan edamame untuk badan! Ingin tahu?

 1. Menurunkan Risiko Menghidap Penyakit Otak Berkaitan Umur

Kajian menunjukkan bahawa isoflavon yang terdapat dalam kedelai dapat mencegah risiko penurunan kognitif. Beberapa penyelidikan mendapati bahawa rawatan dengan isoflavon soya dapat membantu meningkatkan aspek pemikiran dan kognisi, seperti ingatan bukan verbal dan kemampuan verbal.

 1. Menurunkan Risiko Penyakit Kardiovaskular

Sebilangan saintis telah menemui bukti bahawa protein soya dapat mengurangkan lipoprotein berkepadatan rendah (LDL) yang dikenali sebagai kolesterol jahat dalam darah. Kajian 2017 juga menjelaskan bahawa soya juga mempunyai manfaat untuk kesihatan kardiovaskular kerana mengandungi serat, antioksidan, dan lain-lain.

 1. Mencegah Kemurungan

Edamame mengandungi folat, yang merupakan nutrien yang diperlukan oleh tubuh untuk penghasilan DNA dan pembahagian sel. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pengambilan folat yang mencukupi dapat membantu mencegah kemurungan.

Ini mungkin kerana folat dapat menghentikan tubuh daripada membentuk zat yang disebut homocysteine. Tahap homosistein yang tinggi dapat mengelakkan darah dan nutrien lain sampai ke otak. Bahan ini juga akan mengganggu pengeluaran hormon serotonin. Sebenarnya, hormon ini berperanan dalam mood, corak tidur, dan selera makan seseorang.

 1. Meningkatkan Tenaga

Kekurangan zat besi dalam diet Geng Sihat akan memberi kesan kepada bagaimana tubuh menggunakan tenaga. Ini juga boleh menjadikan seseorang mudah mengalami anemia kekurangan zat besi. Nah, edamame adalah makanan yang kaya dengan zat besi, seperti bayam.

 1. Kesuburan

Adakah anda tahu betapa pentingnya folat dan zat besi bagi wanita semasa mengandung? Nah, bagi mereka yang hamil, tidak ada salahnya memasukkan kacang hijau ini ke dalam makanan ringan harian mereka kerana boleh meningkatkan kesuburan dan mengurangkan risiko gangguan ovulasi!

Cara yang betul untuk memasak Edamame

Siapa dari Geng Sihat yang suka memesan edamame ketika makan di restoran Jepun? Sekiranya anda adalah salah seorang yang menyukai makanan yang satu ini, tidak ada salahnya menjadikannya sendiri di rumah! Anda lihat, cara memasak edamame dengan cara yang betul tidak sukar, sungguh!

Anda boleh membeli edamame di pasar raya atau pasaran dalam talian, sama ada tidak dikupas, dikupas, atau dibekukan. Sekiranya anda membeli edamame yang telah dibekukan, jangan lupa untuk memperhatikan label pembungkusan, ok? Pastikan tidak ada bahan tambahan dalam komposisi dan hanya edamame.

Edamame mempunyai tekstur yang lembut, jadi sangat sesuai dipadankan dengan pelbagai jenis makanan lain. Terdapat beberapa cara memasak edamame dengan betul, iaitu:

 1. Potong kedua-dua hujung nama

Sekiranya anda membeli edamame dengan kulitnya, jangan lupa memotong kedua-dua hujung edamame sebelum memasak. Kenapa? Apabila anda merebus edamame dalam air masin, rasanya akan meresap ke dalam biji-bijian edamame, menjadikannya gurih.

 1. Gosokkan dengan garam

Sebelum menambah air, gosokkan edamame dengan garam terlebih dahulu. Ini dapat membantu menghilangkan rambut halus pada kulit edamame. Ini juga akan mengelakkan edamame kehilangan warnanya ketika dimasak dan membiarkan rempah menyerap dengan mudah.

 1. Rebus dengan air garam 4%

Cara yang betul untuk memasak edamame adalah dengan merebusnya dalam air garam 4%. Nisbahnya adalah 1000 ml air dengan 40 g garam. Nah, 40 g garam digunakan sebelum edamame direbus (untuk menggosok nama keluarga) serta semasa edamame direbus. Setelah mendidih, jangan bilas edamame dengan air kerana rasa gurih akan hilang. Anda juga tidak perlu taburkan garam lagi setelah merebus nama.

Nah, sekarang Geng Sehat sudah tahu apa itu edamame, apa isi kandungannya, faedahnya, dan cara memasaknya dengan betul. Jadi, nampaknya makanan ini mesti dijadikan makanan ringan harian selain buah-buahan, badam, dan makanan sihat yang lain. Selamat menjamu selera! (AS)

Rujukan

Garis Kesihatan: 8 Manfaat Kesihatan Edamame yang Mengejutkan

Berita Perubatan Hari Ini: Apakah faedah kesihatan edamame?

Buku Masak Satu: Apa itu Edamame dan Bagaimana Anda Memasaknya?