Pemahaman dan Punca Kanser Sarcoma - Guesehat.com

Tahukah anda, Geng, bulan Julai adalah bulan kesedaran untuk sarkoma, yang merupakan sejenis barah yang menyerang tulang ke tisu lembut. Kanser ini cukup unik dan memerlukan perhatian serius, kerana dalam kebanyakan kes penyebabnya tidak jelas. Selain itu, sarkoma sangat berbeza dengan jenis kanser atau tumor lain, kerana setiap orang dapat mengalaminya dalam tisu yang berbeza.

Mungkin anda pernah mendengar kisah Lolyta Agustina yang menjadi viral di media sosial kira-kira 2 tahun yang lalu. Dia adalah gadis pejuang barah, terutamanya barah jenis sarkoma Ewing. Menurut James Ewing atau penemu sarkoma Ewing, ini adalah jenis sarkoma yang menyerang remaja sekitar usia 10-20 tahun. Kisahnya menjadi viral kerana dia menjelaskan di akaun Instagramnya bagaimana dia mendapat penyakit itu. Kemudian, dia juga sempat meminta pertolongan dari netizen untuk memberikan maklumat berkaitan dengan ubat-ubatan yang sangat sukar baginya untuk mencari pemulihan dari barah.

Singkat cerita, pada usia yang sangat muda, dia berjaya bangkit dari kesedihannya. Terutama ketika dia memotivasinya untuk terus termotivasi dan tidak melihat kekurangannya sebagai halangan untuk mencapai tujuannya. Ini dapat dilihat dari salah satu tulisan Lolyta yang mengatakan, "Pada mulanya saya fikir kehilangan kaki akan menjadikan hidup saya di masa depan suram. Kesudahannya? Tidak! Dengan kekurangan kita, kita masih boleh bekerja, berniaga, dll. " Oleh kerana sarkoma Ewing, terutama tisu di pergelangan kaki, Lolyta terpaksa mengamputasi kakinya dan menjalani pelbagai rawatan seperti kemoterapi.

Malangnya, satu tahun kemudian, ketika keadaannya jauh lebih baik, Lolyta menghembuskan nafas terakhir. Seolah menguatkan stigma sekiranya barah tidak dapat diubati. Walaupun jarang berlaku, mungkin masih terdapat banyak Lolytas lain, yang memerangi sarkoma.

Sebenarnya, apa itu sarkoma?

Dilaporkan dari sarcoma.org.uk Sarkoma adalah sejenis barah yang jarang berlaku yang boleh mempengaruhi tubuh secara dalaman dan luaran, termasuk otot, tulang, saluran darah, dan tisu lemak. Sebenarnya, terdapat lebih daripada 50 jenis sarkoma yang boleh dibahagikan kepada dua kumpulan utama, iaitu sarkoma tisu lembut dan sarkoma tulang atau nama saintifiknya adalah osteosarcoma.

Petikan dari webmd.com, terdapat kira-kira 12,000 kes sarkoma tisu lembut dan 1000 kes baru dikenal pasti sebagai sarkoma tulang menurut data yang dikumpulkan oleh penyelidik di Amerika Syarikat pada tahun 2017. Walaupun sarkoma sangat sukar untuk mencari penyebabnya, tetapi penyelidik percaya terdapat beberapa keadaan yang boleh boleh dikatakan sebagai faktor untuk meningkatkan risiko seseorang menghidap sarkoma.

Faktor pencetus sarkoma

Dilaporkan dari webmd.comBerikut adalah faktor pencetus sarkoma ini:

  • Seorang ahli keluarga menghidap sarkoma

  • Anda mempunyai sejarah penyakit tulang, terutamanya yang melibatkan penyakit Paget

  • Anda mempunyai gangguan genetik, seperti neuroburomatosis, sindrom Gardner, retinoblastoma, atau sindrom Li-Fraumeni

  • Pendedahan berlebihan terhadap radiasi, malah radiasi dari rawatan barah awal

Baca juga: Berhenti Mempercayai Kanser Ini Menyebabkan Mitos!

Sehingga kini masih banyak penyelidik yang berminat untuk memahami lebih lanjut mengenai bagaimana sarkoma berkembang dan menyebar dan bagaimana cara terbaik untuk merawatnya. Memandangkan penyakit ini dapat menjangkiti beberapa bahagian badan dan bagi setiap orang pasti mempunyai simptom yang berbeza, tetapi menurutnya Sarcoma.org.uk, Pesakit masih boleh bertahan sekiranya barah didiagnosis lebih awal. Kemudian, pesakit melakukan rawatan yang berkesan agar sarkoma tidak merebak ke bahagian badan yang lain.

Sebenarnya, walaupun barah ini agak jarang berlaku, melihat dan mengetahui fakta bahawa pencemaran udara semakin meningkat tetap dapat meningkatkan risiko semua orang menderita sarkoma. Jadi, berjaga-jaga dengan penyakit ini, geng! Terutama jika anda mempunyai salah satu faktor risiko, maka anda harus segera berjumpa dengan kesihatan anda dengan pakar sarkoma. Ingat, geng, pencegahan lebih baik daripada mengubati, anda tahu! (BD / AY)

Fakta Barah - guesehat.com