Penyakit Yang Menyerang Selepas Menopaus

Kita mungkin tidak dapat mengawal usia dan penuaan atau menghentikan masa sehingga menopaus tidak datang. Menopaus bagi sesetengah wanita menyebabkan gejala yang tidak ringan. Contohnya, serangan panas (hot flashes), kehilangan tulang, hingga peningkatan risiko pelbagai penyakit.

Tetapi adakah benar bahawa penyakit berbahaya akan mudah datang semasa menopaus? Lalu, apakah penyakit yang berisiko menyerang wanita setelah menopaus? Dipetik dari Pencernaan pembaca, inilah penjelasan penuh!

1. Osteoporosis

Ketumpatan tulang mencapai puncaknya pada usia 20-an. Selepas itu, ketumpatan tulang secara beransur-ansur akan menurun ketika usia mulai bergerak pada usia 30-an. Memasuki menopaus dan seiring bertambahnya usia, kepadatan tulang berkurang dan akhirnya boleh menyebabkan kehilangan tulang.

Keadaan ini meningkatkan risiko patah tulang dan patah tulang, terutamanya di pergelangan tangan, tulang belakang dan pinggul. Oleh itu, dari usia muda anda disyorkan untuk mencegah osteoporosis dengan bersenam dan mengambil kalsium yang mencukupi.

2. Diabetes

Risiko diabetes meningkat, terutama pada wanita yang mengalami menopaus sebelum usia 46 tahun atau setelah usia 55 tahun. Estrogen rendah dapat meningkatkan daya tahan insulin (insulin tidak lagi berfungsi dengan baik) dan mencetuskan keinginan untuk terus makan yang akan mengakibatkan kenaikan berat badan dan kemungkinan diabetes.

3. Jangkitan Saluran Kencing

Estrogen memainkan peranan utama dalam sistem pundi kencing untuk mengekalkan keanjalan tisu dan menguatkan sel dinding di pundi kencing untuk mengelakkan bakteria keluar. Apabila estrogen menurun (berlaku setelah seorang wanita melalui menopaus), masalah kencing tertentu boleh berlaku, seperti jangkitan saluran kencing.

4. Penyakit Jantung

Estrogen yang dihasilkan oleh ovari sebelum menopaus memberikan perlindungan yang kuat untuk jantung, anda tahu. Ini meningkatkan kolesterol baik dan menurunkan kolesterol jahat, melebarkan saluran darah sehingga meningkatkan aliran darah dan mencegah tekanan darah tinggi. Di samping itu, sangat mungkin penyakit jantung berlaku, terutamanya apabila estrogen menurun selepas menopaus. Oleh itu, penting bagi wanita untuk bersenam secara teratur, makan makanan yang sihat dan mengekalkan berat badan yang normal.

5. Kanser Payudara

Menurut Institut Kanser Nasional Amerika Syarikat, barah payudara lebih cenderung menyerang wanita, terutamanya selepas menopaus, berbanding wanita yang lebih muda. Bagi wanita yang berumur 30 tahun, kemungkinan barah berkembang dalam tempoh 10 tahun akan datang adalah 1: 227. Pada usia 60 tahun, risiko meningkat kepada 1:28. Namun, menurut pakar di Canyon Ranch di Lenox, Massachusetts, Amerika Syarikat, faktor terbesar penyebab barah payudara adalah kenaikan berat badan selepas menopaus.

6. Penyakit Autoimun

Wanita lebih cenderung menghidap penyakit autoimun daripada lelaki. Selain itu, wanita yang mengalami menopaus juga sangat mudah terkena penyakit ini. Walaupun penyebab penyakit autoimun ini tidak jelas, para penyelidik dalam jurnal itu Ulasan Pakar Obstetrik dan Ginekologi mendedahkan bahawa risiko penyakit autoimun seperti lupus, artritis reumatoid, tiroiditis dan skleroderma berkembang selepas menopaus. Wanita mempunyai 2 kromosom X. Kromosom X yang tidak sempurna dapat membuat wanita lebih mudah terkena penyakit ini.

7. Apnea Tidur

Menurut Dr. Pinkerton, penyelidik dari Kajian Kohort Tidur Winconsin, apnea tidur Ia biasa terjadi pada wanita selepas menopaus. Lebih jauh dijelaskan bahawa hampir 90% wanita tidak didiagnosis. Tidak seperti lelaki, wanita mungkin tidak mempunyai tanda-tanda gangguan tidur seperti berdengkur atau sesak nafas kerana perasaan berhenti misalnya. Wanita sebenarnya mengalami gejala seperti insomnia, keletihan, kemurungan dan kegelisahan. (TI / AY)