Berkhatan orang dewasa dengan Gun Stapler - Guesehat

Andrew (28 tahun) akan berkahwin dengan wanita yang dicintainya tidak lama lagi. Salah satu persiapan yang dilakukannya adalah berkhatan. "Kerana dengan berkhatan, organ seks lelaki akan lebih bersih sehingga dapat menghindari penyakit termasuk barah zakar," katanya.

Willy (32 tahun) juga mempunyai alasan yang sama dengan Andrew. Mereka melakukan sunat pada masa dewasa kerana alasan kesihatan. Kedua-dua mereka ditemui di klinik Sunat Rumah, dr. Mahdian, Cibubur, Jakarta Khamis lalu (27/9).

Sunat biasanya sinonim dengan budak lelaki Muslim. Namun, pada waktu ini sunat bukan hanya merupakan tradisi atau budaya, tetapi bertujuan untuk menjaga kebersihan zakar, terutama di kawasan kepala zakar.

Sunat dianjurkan oleh WHO kerana prosedur ini dapat mengurangkan risiko penularan penyakit kelamin seperti: Papillomavirus manusia (HPV) dan jangkitan Virus Kekurangan Imuniti Manusia (HIV). Selain itu, dapat mencegah penyakit zakar seperti balanitis hingga barah zakar.

Baca juga: Sunat Tanpa Jarum Suntik, Tidak Ada Lagi Cerita Kanak-kanak Takut Berkhatan!

Sunat Orang Dewasa dengan Gun Stapler, Nyaman dan Hanya 10 Minit

Berkhatan lelaki sebenarnya adalah salah satu operasi awal yang dilakukan oleh manusia. Terdapat banyak kaedah berkhatan konvensional. Contohnya, dengan pembedahan konvensional, kauter elektrik, atau laser. Tetapi kaedah ini cukup menakutkan dan menyakitkan bagi pesakit. Belum lagi komplikasi seperti pendarahan, edema (bengkak), dan hasil kosmetik yang tidak memuaskan.

Komplikasi ini masih kerap berlaku pada pesakit yang menjalani sunat konvensional. Di samping itu, tempoh penyembuhan dengan sunat konvensional juga lebih memakan masa.

Sebenarnya, saat ini ada kaedah berkhatan orang dewasa yang lebih selesa dan lebih selamat untuk pesakit berkhatan dewasa, yaitu dengan alat yang disebut Gun Stapler. Ini adalah alat berkhatan sekali pakai terbaru. Alat ini pertama kali dikembangkan di China dan mula digunakan secara meluas di sana.

Penggunaan stapler senjata lebih menguntungkan kerana masa operasi lebih pendek, hanya 10 minit. Potensi pendarahan dengan alat Gun Stapler ini adalah minimum, dan komplikasi pasca operasi kurang daripada sunat konvensional. Aliran darah sangat minimum, tidak lebih daripada 0.8 mililiter.

Pistol stapler berbentuk seperti "pistol" dengan badan seperti loceng yang disebut glans bell. "Loceng" ini terdiri daripada dua bahagian. Loceng dalam direka untuk melindungi kelenjar di sekitar zakar, dan loceng luarnya terdiri daripada pisau bulat untuk memotong kulup dan staples untuk menutup luka agar berhenti berdarah.

Dr. Tri Waluyo, seorang doktor di Rumah Sunat dr Mahdian menjelaskan, “Kaedah berkhatan orang dewasa dengan stapler senjata menggabungkan kaedah memotong dan menjahit. Prosedurnya sangat pendek hanya memerlukan 10 minit. Biasanya dengan kaedah konvensional, satu pesakit boleh menghabiskan 20-30 minit, ”jelasnya.

Baca juga: 8 Fakta Menarik Tentang Sunat

Tidak perlu takut dengan ereksi selepas berkhatan

Rasa takut lelaki dewasa yang sedang berkhatan biasanya takut jahitan keluar semasa ereksi. Lelaki biasanya mengalami ereksi secara spontan pada waktu pagi, jadi anda dapat membayangkan geng jika selepas berkhatan dan jahitan harus meregang kerana mereka mengalami ereksi.

Gun Stapler, menurut dr. Tri Waluyo, adalah jawapan kepada ketakutan ini. Staples yang diperbuat daripada logam titanium akan dilekatkan dengan kuat pada kawasan kulit kepala zakar yang dipotong pada jarak yang rapat. Walaupun seorang lelaki mengalami ereksi, dia akan tetap melakukannya.

Stapler akan keluar secara beransur-ansur, seawal hari ke-14 selepas berkhatan, ketika tisu baru tumbuh dan luka sunat sembuh. Kerana kelebihan ini, banyak lelaki di seluruh dunia memilih untuk menggunakan kaedah ini.

Sejak dilancarkan pada Mei 2018, di Rumah Circumcision dr. Mahdian, terdapat 976 lelaki dewasa yang telah berkhatan dengan Gun Stapler hingga akhir tahun 2018. Dan tahun ini hingga April 2019 telah ada 600 pesakit sunat dewasa yang menggunakan Gun Stapler.

Baca juga: Inilah Cara Menjaga Kesihatan Reproduksi Lelaki

Seks Lebih Memuaskan Selepas Berkhatan

Mengapa lelaki mesti disunat selain untuk alasan perubatan? Kajian menunjukkan, berkhatan sebenarnya dapat meningkatkan kualiti hubungan seksual dengan pasangan.

Penyelidikan yang dilakukan di Universiti Chicago dalam 360 lelaki. Rekod kehidupan seksual mereka direkodkan sebelum berkhatan dan diulang 24 bulan selepas berkhatan. Hasil kajian menunjukkan, 98% lelaki mengaku sangat senang dengan hubungan seks mereka selepas berkhatan, 95% pasangan lelaki ini juga mengaku puas.

Juga didapati bahawa 67% lelaki mengakui bahawa kualiti seks mereka lebih baik daripada sebelum berkhatan. Malah 94% lelaki sangat berpuas hati setelah berkhatan.

Sebab saintifik di sebalik penemuan ini adalah bahawa kepala zakar adalah bahagian yang dipenuhi dengan saraf sensitif. Sebelum berkhatan, kepala zakar ditutupi oleh kulup sehingga lembab dan risiko terkena penyakit adalah tinggi.

Dengan pembukaan kepala zakar, selain lebih bersih, kepekaan terhadap rangsangan meningkat. Selepas berkhatan, lelaki tidak digalakkan melakukan hubungan seks secara langsung. Hubungan seksual boleh dilakukan setelah 30 hari prosedur berkhatan, atau ketika luka benar-benar kering.

Baca juga: Seks Lebih Memuaskan, Cari 8 Zon Sensitif Lelaki!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found