Makna Objek yang Ditarik oleh Kanak-kanak - GueSehat.com

Adakah anak kecil anda suka melukis? Selain mempunyai kesan yang menenangkan, kaedah ini juga berkesan untuk membantu mereka meluahkan pelbagai perasaan. Terutama jika anak itu berbakat dan gambarnya bagus.

Namun, tahukah anda bahawa sebenarnya ada makna pada objek yang dilukis oleh anak kecil anda? Sekiranya anak anda mempunyai keperibadian tertutup, mungkin dia sedang berusaha mengatakan sesuatu melalui gambar yang dibuatnya.

3 Peringkat Menggambar Kanak-kanak yang sesuai dengan Umur

Sebelum mengetahui maksud di sebalik objek yang dilukis oleh kanak-kanak, kenal pasti 3 peringkat lukisan kanak-kanak mengikut umur!

 1. Pentas pelakoned-coretan (menulis)

Tahap ini biasanya dilalui oleh kanak-kanak berumur 2 hingga 4 tahun. Mereka tidak dapat menafsirkan semua yang mereka coretkan di atas kertas. Fasa ini juga dikenali sebagai realis bertuahm. Kanak-kanak mungkin menganggap mereka telah melukis sesuatu, padahal sebenarnya mereka hanya mencoret tanpa makna.

 1. Tahap pra-skematik (pra-skematik)

Tahap ini dilalui oleh kanak-kanak berumur 4-7 tahun. Pada peringkat usia ini, mereka mula belajar mengaitkan unsur-unsur yang mereka lukiskan dengan apa yang mereka lihat di dunia nyata. Namun, mereka tidak dapat menambahkan butiran penting pada gambar mereka.

Oleh itu, jangan terkejut jika dalam lingkungan usia ini, banyak kanak-kanak menarik angka tongkat (orang yang hanya berbentuk bulat untuk kepala dan jalur seperti badan mereka). Ini mungkin kerana tatabahasa atau pengetahuan mereka mengenai bahagian badan dan perincian lain tidak lengkap.

 1. Peringkat skematik (skema)

Tahap ini mula dilalui oleh kanak-kanak berumur 7 tahun ke atas. Perincian dalam gambar mula lebih lengkap dan disebut realisme visual. Sebagai contoh, mereka sudah dapat membezakan warna matahari dan bulan dan menarik rambut lurus dan kerinting.

Makna Bbeberapa Oobjek Gambar Amahu

Lalu, apa makna objek yang suka dilukis oleh anak kecil anda? Inilah maksudnya!

 1. Angka tongkat

Walaupun begitu angka tongkat, Lokasi setiap watak menentukan apa maksudnya untuk si kecil anda. Contohnya, ketika si kecil melukis gambar dirinya dan ahli keluarganya, jika kedudukan Mums hampir dengan kedudukannya, itu bermakna dia merasa lebih dekat dengan Mums. Begitu juga dengan ekspresi wajah setiap tokoh. Sebagai contoh, sosok Dads dilukis dengan cemberut, yang bermaksud bahawa menurut Little Dads, dia adalah sosok ayah yang selalu serius.

 1. Imej dengan perincian yang sangat lengkap

Lukisan ini biasanya dibuat oleh kanak-kanak yang telah mencapai tahap skematik, iaitu 7 tahun ke atas. Mereka menarik semua yang mereka lihat dengan jujur ​​mungkin. Contohnya, seorang ayah dengan misai, seorang ibu dengan rambut kerinting, seorang saudara lelaki dengan cermin mata, dan seorang kakak dengan pipi bulat.

Lokasi setiap watak dalam gambar juga memberikan makna tersendiri. Sebagai contoh, keluarga yang digambarkan berdekatan atau bergandengan tangan bermaksud anak anda tinggal dalam keluarga yang bahagia dan penyayang.

 1. Imej orang menggali atau menutup penggalian

Sekiranya ahli keluarga baru-baru ini meninggal dunia dan anda dan anak anda harus menghadiri pengebumian, gambar ini mungkin menggambarkan perasaan si kecil anda. Sekiranya anak itu sendirian dalam gambar, mungkin dia merasa kesunyian.

 1. Raksasa

Terdapat 3 kemungkinan yang menyebabkan anak anda menarik monster:

 • Apabila raksasa itu menjadi tumpuan utama dalam gambar, dia ingin dilihat sebagai sosok yang kuat.
 • Sekiranya ada manusia dan raksasa di sampingnya, terutama jika monster itu lebih besar, kemungkinan dia mengalami krisis keyakinan.
 • Sekiranya raksasa itu kelihatan comel dan berwarna-warni, seperti watak kartun, ini bermakna imaginasi anak kecil anda tinggi dan dia baik-baik saja.
 1. matahari

Matahari adalah salah satu badan cakerawala yang paling digambar oleh kanak-kanak. Walaupun biasa melambangkan sesuatu yang positif, perhatikan lokasinya. Apabila digambar dengan penuh, terutama ketika matahari tersenyum, itu bermakna anak itu merasa bahagia.

Sekiranya cahaya matahari hanya muncul sebahagiannya, kemungkinan anak itu merasa gelisah terhadap sesuatu. Lebih-lebih lagi, jika matahari muncul sedikit di belakang awan mendung, ada kemungkinan anak itu merasa sedih, tetapi tidak dapat langsung meluahkannya.

 1. Dominan menggunakan satu warna

Memilih warna tertentu tidak semestinya bererti negatif. Sebagai contoh, mungkin kanak-kanak suka warna merah, itu tidak bermaksud dia marah. Walau bagaimanapun, jika anak terlalu kerap menarik warna monokromatik (hitam dan putih), tidak mengapa memeriksakan matanya kepada doktor. Saya takut dia mungkin buta warna.

 1. Rumah

Sekiranya rumah yang dilukis mempunyai banyak pintu dan tingkap, kemungkinan anak itu mempunyai keperibadian yang terbuka. Namun, mereka juga dapat berharap seseorang melihat ke dalam rumah (yang mungkin mewakili apa yang ada di dalam hati mereka). Sekiranya rumahnya kelihatan seperti penjara, kemungkinan ada yang membuatnya tidak selesa di rumahnya sendiri.

Sebenarnya, tidak semua objek dalam lukisan kanak-kanak harus menjadi perhatian ibu. Untuk selamat, cuba bercakap dengan si kecil anda dengan baik. Contohnya, jika si kecil melukis anak berwajah sedih, tanyakan kepadanya, “Mengapa dia mengerutkan kening? Dia sedih, bukan? Kamu tahu kenapa?"

Melukis adalah hobi positif bagi kanak-kanak dan juga kesan menenangkan. Semoga maksud objek yang dilukis oleh kanak-kanak dapat membantu Ibu mengatasi masalah mereka, ya. Namun, yang paling penting ialah si kecil anda selalu merasa bahagia. (AS)

Sumber

The Asianparent Singapore: Makna tersembunyi dalam lukisan kanak-kanak yang tidak pernah anda ketahui

Ibu bapa: Senyum dan Tumbuh - Kunci untuk memahami apa yang sebenarnya diceritakan oleh gambar anak-anak anda tentang mereka

Yayasan Novak Djokovic: Belajar menyahkod lukisan kanak-kanak