Apa itu Nomophobia - GueSehat.com

Pada masa kini, telefon bimbit bukan lagi mewah. Hampir semua orang memilikinya. Sebenarnya, ia sudah menjadi gaya hidup dengan sendirinya. Perkembangan teknologi yang cepat menjadikan maklumat lebih mudah diakses. Aplikasi keren telah muncul, yang memudahkan orang berkomunikasi, bertransaksi, atau mencari maklumat baru.

Telefon bimbit juga dapat menjadikan pengguna lebih yakin. Sebagai tambahan kepada model telefon bimbit yang dimiliki, semakin banyak bergaya, permohonan bahawapasang boleh membuat pengguna tidak terlepas berita terkini. Perubahan tingkah laku juga boleh berlaku dengan penggunaan yang semakin sengit.

Pada masa ini, teknologi telefon bimbit telah beralih ke telefon pintar (telefon pintar). Telefon pintar bukan sahaja merupakan alat komunikasi, tetapi juga dapat mengakses internet, menyimpan data, dan bahkan mengirim pesan e-mel.

Telefon pintar memudahkan komunikasi segera, menolong orang tetap berhubung di mana sahaja dan bila-bila masa. Ironinya, orang yang bergantung pada telefon pintar cenderung mengalami gejala nomofobia!

Apa itu Nomophobia?

Nomophobia adalah istilah yang diberikan kepada mereka yang mengalami kegelisahan dan ketakutan ketika berada jauh dari telefon bimbit mereka. Nomophobia berasal dari perkataan TIADA Telefon Mudah Alih PhoBIA. Kegelisahan dan ketakutan akan dialami sepanjang masa, dan hanya merasa selesa jika telefon bimbit bersamanya.

Istilah ini pertama kali muncul dalam kajian 2010 oleh YouGov di United Kingdom terhadap 2.163 pengguna telefon bimbit. Kajian mendapati bahawa majoriti pengguna berusia 18-34 tahun cenderung merasa tidak selesa ketika kehilangan telefon bimbit, kehabisan bateri atau kredit, atau berada di luar rangkaian. Sebanyak 60% dari mereka merasa cemas bahawa mereka tidak dapat berkomunikasi dengan keluarga dan rakan sekiranya mereka tidak memiliki telefon bimbit.

Fenomena nomofobia berlaku kerana komunikasi hari ini cenderung lebih banyak melalui dunia maya daripada dunia nyata. Komunikasi berlaku lebih kerap melalui akaun media sosial daripada komunikasi langsung atau langsung bersemuka.

Telefon pintar adalah barang yang sangat diperlukan. Seseorang lebih bimbang kehilangan telefon pintar daripada kehilangan wang kerana transaksi sudah dapat dilakukan melalui telefon pintar.

Fenomena ini dapat dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kita, geng. Pengawalan diri yang lemah boleh menyebabkan kita ketagihan telefon pintar.

Mengenali Ciri-ciri Nomophobia

Berikut adalah ciri-ciri nomofobia yang perlu diketahui oleh Gang Sihat:

 1. Periksa telefon pintar anda sepanjang masa, walaupun anda bangun pada waktu malam dan bangun pada waktu pagi.
 2. Rasa tidak selesa ketika telefon pintar tidak berdekatan, termasuk semasa tidur.
 3. Merasa kegelisahan yang berlebihan ketika kehabisan kredit, kuota, dan bateri, atau kehilangan isyarat.
 4. Elakkan interaksi sosial untuk menghabiskan masa dengan telefon pintar.
 5. Penurunan prestasi kerja atau akademik kerana aktiviti menggunakan telefon pintar.
 6. Panik apabila anda tidak menjumpai telefon pintar berdekatan.
 7. Sering merasakan getaran telefon pintar atau “getaran hantu"Walaupun tidak ada. Ini memprovokasi pengguna untuk sentiasa memeriksa telefon bimbitnya.

Sebagai tambahan kepada kesan psikologi, nomofobia juga dapat mempengaruhi keadaan fizikal dan sosial kita. Kesan fizikal merangkumi keletihan mata, sakit leher, pening, dan penurunan kualiti tidur. Sementara itu, kesan sosial yang disebabkan, antara lain, interaksi langsung dengan orang di sekitar berkurang, sehingga menimbulkan perasaan tidak peduli dan pengasingan.

Petua untuk Mencegah dan Mengatasi Nomofobia

Agar kita tidak tergolong dalam nomofobia, usaha diperlukan untuk mengatasinya. Berikut adalah petua mudah untuk mengatasi dan mencegah nomofobia:

 1. Biasakan komunikasi langsungbersemuka).
 1. Hadkan penggunaan telefon pintar pada masa-masa tertentu, seperti tidak menggunakannya semasa anda berada perjumpaan dan tetapkannya dalam mod kapal terbang semasa waktu bekerja, misalnya jam 9 pagi hingga 12 malam.
 1. Tetapkan jarak untuk menggunakan telefon pintar. Semakin cepat anda kembali melihat telefon bimbit anda, semakin cepat anda akan ketagih. Oleh itu, letakkan telefon pintar sejauh mungkin dari anda pada waktu-waktu tertentu, seperti tidak meletakkannya di dekat katil semasa tidur.
 1. Anda boleh mengalihkan masa yang biasanya digunakan untuk bermain permainan, internet, media sosial, dan sebagainya masa berkualiti bersama keluarga dan rakan, seperti berbual, makan malam bersama, atau memasak bersama.
 1. Luangkan masa untuk mengejar hobi.
 1. Sekiranya anda berjaya mengurangkan frekuensi bermain telefon bimbit anda pada hari pertama, lakukan lagi pada hari-hari berikutnya dengan menambah masa. Anda juga akan menyesuaikan diri agar tidak bergantung pada telefon pintar anda dan tetap merasa selesa walaupun tanpa telefon pintar.

Bagaimana Gang sihat? Telefon pintar berguna dalam kehidupan kita hari ini, tetapi kesihatan fizikal dan mental jauh lebih berharga. Dengan bijak menggunakan telefon pintar pada waktu dan keadaan tertentu adalah pilihan yang tepat! (AS)

Rujukan

1. Bhattacarya S., et al. NOMOPHOBIA: TIADA Telefon Bergerak PhoBIA. J Family Med Prim Care. 2019. Vol. 8 (4). hlm.1297–1300.

2. Ramaita, et al. Hubungan Ketagihan Telefon Pintar dengan Kecemasan (Nomophobia). Jurnal Kesihatan. 2019. Vol. 10 (2). hlm. 89-93

3. Takut Kehilangan Telefon Anda? Terdapat Nama untuk Itu: Nomophobia