Teori Perkembangan Kanak-kanak Menurut Vygotsky - GueSehat.com

Terdapat banyak teori mengenai tahap perkembangan kanak-kanak di dunia. Sebabnya, setiap peringkat kehidupan sangat unik dan dapat diperhatikan dari pelbagai aspek. Baiklah, kali ini kita akan membincangkan teori Vygotsky, penyelidik dari Rusia. Mari lihat penjelasannya!

Lev Vygotsky pada mulanya adalah seorang guru sastera, tetapi dia berminat dalam psikologi pada usia 28 tahun. Atas sebab ini, dia menjadi pemimpin dunia dalam psikologi pendidikan. Dia mengesahkan teori Piaget, bahawa tahap perkembangan anak di kawasan kognitif berlaku secara beransur-ansur. Namun, dia tidak setuju dengan pernyataan bahawa ia adalah orang kecil yang terlibat dalam pertumbuhannya sendiri.

Lev Vygotsky menekankan bahawa pembangunan sosial manusia tidak dapat dipisahkan dari kegiatan sosial dan budaya. Katanya, perkembangan kognitif, psikomotor, mental, dan afektif pada seorang kanak-kanak sangat dipengaruhi oleh sosio-budaya yang dijumpainya dalam masyarakat.

Baik dari segi bahasa, pengalaman, adab, dan banyak lagi. Jadi, persekitaran sangat mempengaruhi pertumbuhan anak-anak. Anak kecil mempunyai fungsi mental yang sederhana, tetapi mereka dapat berkembang jika orang dewasa terlibat dengannya melalui pendidikan mengenai budaya.

Walaupun kecerdasan emosi anak dapat sangat unik dari satu anak ke anak yang lain, pengalaman dengan orang lain membentuk gambaran tentang dunia mereka. Teori Vygotsky terbentuk dari tiga konsep utama, iaitu:

  1. Berkembang secara intelektual semasa anak anda menghadapi idea atau pengalaman baru.
  2. Intelektual juga berkembang melalui interaksi dengan orang lain.
  3. Guru adalah orang tengah dalam pembelajaran si kecil.

Penekanan teori adalah untuk menekankan pentingnya pengetahuan sebelumnya dalam proses pembelajaran. Dia juga mahu guru membantu pelajar memahami pengetahuan dan perbezaan pengetahuan melalui memahami bagaimana otak berfungsi.

Melalui konsep dan penekanan ini, kita dapat membaca bahawa teori pembelajaran Vygotsky terbahagi kepada 3, iaitu:

  1. Undang-undang genetik, iaitu ketika kemampuan seseorang akan tumbuh melalui dua latar belakang, seperti persekitaran sosial dan psikologi (citra diri dan kemampuan semula jadi).
  2. Zon perkembangan proksimal juga terbahagi kepada dua tahap, iaitu perkembangan sebenar pertama yang dapat dilihat dari kemampuan menyelesaikan tugas atau menyelesaikan masalah mereka sendiri. Kedua, perkembangan yang berpotensi dapat dilihat dari kemampuan anak untuk menyelesaikan tugas atau menyelesaikan masalah sendiri dengan bantuan orang lain.
  3. Mediasi yang terbahagi kepada mediasi kognitif dan metakognitif. Mediasi kognitif adalah penggunaan alat kognitif untuk menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan pengetahuan. Sementara mediasi metakognitif adalah alat semiotik yang digunakan untuk pengaturan diri, seperti perencanaan, pemantauan, pemeriksaan, dan penilaian diri.

Teori Les Vygotsky juga merangkumi perancah. Perancah adalah usaha seorang guru, atau dapat diamalkan oleh ibu bapa, yang diberikan kepada pelajar untuk mencapai kejayaan. Penjelasan perancah juga bermaksud pertolongan besar yang diberikan kepada si kecil pada awal pembelajaran.

Tambahan pula, bantuan akan terus dikurangkan, sehingga dia dapat bertanggungjawab menyelesaikan masalahnya sendiri. Bentuk bantuan yang diberikan juga berbeza-beza, seperti petunjuk, peringatan, dan dorongan.

Tanda aras perancah adalah:

  1. Murid mencapai kejayaan dengan baik dan tanpa bantuan.
  2. Murid mencapai kejayaan dengan bantuan orang lain.
  3. Pelajar gagal mencapai kejayaan.

Dari penjelasan di atas, adakah anda bersetuju dengan teori Vygotsky berbanding dengan teori-teori perkembangan kanak-kanak yang lain? Sila kongsi pendapat anda di forum, ayuh!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found