Punca Penyebaran Jantung Semasa Kehamilan | Saya sihat

Semasa mengandung, jumlah darah dalam badan akan meningkat. Ini akan menjadikan jantung bekerja lebih keras untuk memastikan darah beredar dengan baik. Peningkatan prestasi jantung menyebabkan degupan yang lebih cepat, jadi anda mungkin sering merasa berdebar-debar yang tidak terkawal. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai penyebab berdebar-debar jantung semasa kehamilan dan cara mengatasinya, mari kita lihat ulasan berikut.

Adakah normal degupan jantung meningkat semasa kehamilan?

Dalam kebanyakan kes, peningkatan kadar denyutan jantung hingga 100 bpm adalah perkara biasa. Sementara itu, pada wanita hamil, peningkatan kadar denyutan jantung dapat meningkat sekitar 25%. Menurut American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG), peningkatan kadar denyutan jantung yang selamat bagi wanita hamil tidak lebih dari 140 bpm.

Keadaan degupan jantung yang meningkat ini dikenali sebagai takikardia dan sangat biasa berlaku semasa kehamilan. Semasa mengandung, badan bukan sahaja membekalkan nutrien dan oksigen kepada ibu, tetapi juga kepada janin. Ini menjadikan jantung berfungsi untuk mengepam lebih banyak darah untuk mengedarkan keperluan ini.

Punca Penyebaran Jantung Semasa Kehamilan

Sebagai tambahan kepada faktor fisiologi, terdapat beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan berdebar semasa kehamilan, termasuk:

1. Perubahan jantung dan aliran darah

Rahim memerlukan lebih banyak darah untuk membekalkan oksigen dan nutrien yang mencukupi untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Kesannya, jantung akan mengepam lebih kurang 30-50% lebih banyak darah daripada biasa.

Oleh itu, degupan jantung normal yang berkisar antara 60-80 bpm akan meningkat 10-20 bpm lebih tinggi semasa kehamilan. Peningkatan ini akan mencapai tahap maksimum pada trimester ketiga kehamilan.

2. Keresahan

Adalah wajar bagi ibu untuk risau tentang keadaan ibu dan juga si Kecil di dalam kandungan. Keresahan ini boleh mencetuskan peningkatan degupan jantung.

3. Perubahan ukuran rahim

Apabila usia kehamilan meningkat, ukuran rahim akan meningkat untuk memberi ruang kepada bayi untuk membesar. Ia juga memerlukan lebih banyak bekalan darah sehingga jantung bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke rahim, sehingga degup jantung akan meningkat.

4. Perubahan payudara

Kelenjar susu mula berfungsi semasa anda masih hamil untuk menyiapkan badan anda untuk menyusui. Semasa payudara mengembang dan tisu mengembang, aliran darah juga meningkat, yang bermaksud jantung harus mengepam lebih banyak darah daripada biasa.

5. Keadaan perubatan lain

Gangguan tiroid, anemia, preeklamsia, dan masalah jantung seperti penyakit jantung koronari dan hipertensi juga dapat merangsang peningkatan kadar jantung semasa kehamilan.

6. Satu lagi kesan kehamilan

Peningkatan berat badan, perubahan hormon, dan kesan sampingan ubat-ubatan dapat memberi tekanan pada sistem peredaran darah, menyebabkan peningkatan denyut jantung.

Simptom yang Lain

Denyutan jantung yang meningkat semasa kehamilan biasanya disertai dengan gejala lain, seperti sesak nafas, pening atau pingsan. Sekiranya keadaan ini berlaku, segera hubungi doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Adakah Jantung Berdebar Semasa Kehamilan Memudaratkan Janin?

Dalam kebanyakan kes, peningkatan kadar jantung semasa kehamilan adalah tanda kehamilan yang sihat. Ini menunjukkan bahawa badan anda berfungsi dengan baik untuk memenuhi oksigen dan nutrien yang perlu dikembangkan oleh bayi anda. Selagi tidak ada gejala berbahaya lain yang tidak menyertainya, anda tidak perlu risau.

Apa yang harus anda lakukan sekiranya jantung anda berdegup kencang semasa mengandung?

Walaupun berdebar-debar ketika mengandung, anda mungkin masih merasa tidak selesa. Untuk membantu, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

- Cuba bertenang dan elakkan tekanan dengan sesekali minum teh chamomile atau menyedut aromaterapi.

- Cukup tidur pada waktu malam secara berkala.

- Berlatih teknik relaksasi, seperti yoga, pernafasan dalam, dan meditasi.

- Minum air secukupnya agar sentiasa terhidrasi dengan baik.

Denyutan jantung semasa kehamilan sering kali membuat anda bimbang dan merasa tidak selesa. Walau bagaimanapun, ingat bahawa ini adalah salah satu perubahan fisiologi normal semasa fasa kehamilan. Selagi tidak ada gejala berbahaya lain yang menyertainya, anda tidak perlu stres, ya. (TAS)

Sumber:

Persimpangan Ibu. "Denyutan Jantung Pantas (Palpitations) Semasa Kehamilan: Punca Dan Pengurusan".