Dadah Yang Boleh Meningkatkan Tahap Gula Darah

Sebagai pesakit kencing manis, teman diabetes mesti mengetahui faktor apa yang dapat meningkatkan kadar glukosa atau gula dalam darah. Selain makanan yang mengandungi gula, ada faktor lain yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Salah satunya adalah ubat-ubatan tertentu.

Sekiranya Diabestfrined sedang mengambil ubat selain ubat antidiabetes, atau mengambil ubat dari doktor, fahami risiko bahawa terdapat beberapa ubat yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Masih banyak orang yang menghidap diabetes yang tidak memahami bahawa ubat-ubatan tertentu dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Orang lain mungkin tahu, tetapi tidak mengetahui secara khusus mengenai jenis ubat tertentu yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Oleh itu, agar rakan diabetes mengetahui ubat apa yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah, inilah penjelasan lengkapnya!

Baca juga: Makan Pisang, Apa Kesannya Meningkatkan Gula Darah?

Ubat yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah

Ubat yang dimakan, sama ada diberikan oleh doktor untuk menyembuhkan penyakit tertentu atau dibeli di farmasi, boleh menjadi masalah bagi penghidap diabetes. Sebabnya, sebahagian daripadanya dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Berikut adalah sebilangan ubat yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah:

 • Steroid (juga disebut kortikosteroid). Steroid adalah ubat yang digunakan untuk merawat keradangan, seperti artritis reumatoid, lupus, dan alergi. Steroid yang paling biasa adalah hidrokortison dan prednison. Walau bagaimanapun, krim steroid (untuk merawat ruam kulit) atau penyedut (untuk merawat asma) tidak menyebabkan masalah dengan tahap gula dalam darah.
 • Ubat gangguan kecemasan. Ubat untuk gangguan kecemasan, ADHD, kemurungan, dan masalah mental yang lain: ubat-ubatan yang termasuk dalam kelas ini, seperti clozapine, olanzapine, risperidone, dan quetiapine.
 • Pil perancang keluarga.
 • Antihipertensi. Ubat antihipertensi atau merawat tekanan darah tinggi, seperti beta-blocker dan thiazide diuretik dapat sedikit menaikkan gula darah.
 • statin untuk menurunkan kolesterol.
 • Adrenalin untuk merawat reaksi alahan yang teruk.
 • Ubat asma dengan dos tinggi, atau ubat asma dalam bentuk suntikan.
 • Isotretinoin untuk merawat jerawat.
 • Tacrolimus, yang secara amnya diberikan oleh doktor setelah pesakit menjalani pemindahan organ.
 • Beberapa ubat HIV dan hepatitis C.

Sementara itu, beberapa ubat yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dan boleh dibeli di kaunter farmasi termasuk:

 • Pseudoephedrine. Ini adalah dekongestan yang terdapat dalam beberapa ubat selesema dan selesema.
 • Sirap batuk. Tanyakan kepada doktor anda jika Rakan Diabestro harus mengambil yang biasa atau bebas gula.
 • Niacin, adalah sejenis vitamin B
Baca juga: Berhati-hatilah dengan 6 Tanda Badan Mengurangkan Gula Darah

Bagaimana Menentukan Dadah Yang Boleh Dimakan?

Walaupun ubat-ubatan yang disebutkan di atas dapat meningkatkan kadar gula dalam darah, itu tidak bermaksud Diabestfriends kemudian berhenti mengambilnya. Terutama jika ubat itu benar-benar diperlukan.

Gula darah selalu turun naik. Malah penyakit boleh meningkatkan kadar gula dalam darah. Namun, jika kenaikannya tidak wajar, atau terlalu tinggi, anda harus berjumpa doktor dan mengetahui cara yang betul untuk menggunakan atau memakan ubat tersebut.

Sebagai pesakit kencing manis, Rakan diabetes mesti sentiasa mengawal kadar gula dalam darah. Jadi, Rakan-rakan Diabest harus bertanya kepada doktor terlebih dahulu jika mereka ingin mengambil ubat baru atau menukar ubat. Walaupun hanya ubat batuk atau selsema, teman diabetes masih perlu berjumpa doktor terlebih dahulu.

Pastikan doktor mengetahui semua ubat yang diambil oleh rakan diabetes, baik ubat diabetes dan rawatan penyakit lain. Sekiranya salah satu ubat mempengaruhi tahap gula dalam darah, doktor akan menurunkan dos atau membataskan masa anda mengambil ubat tersebut. Semasa mengambil ubat lain, teman Diabest juga harus kerap memeriksa kadar gula dalam darah.

Segala yang mempengaruhi tahap gula dalam darah sangat penting untuk diketahui oleh rakan Diabest. Oleh itu, Rakan-rakan Diabest harus berhati-hati dalam mengambil ubat-ubatan tertentu. Berunding dengan doktor anda mengenai cara untuk memastikan kadar gula darah Diabestfriends terkawal semasa mengambil ubat. (UH / AY)

Baca juga: Diteliti, 9 Tumbuhan Ini Dapat Menurunkan Gula Darah

Sumber:

Persatuan Diabetes Amerika. "Faktor-faktor yang Mempengaruhi Glukosa Darah."

CDC. Asas Mengenai Diabetes, "Apa itu diabetes?"