Adakah Krim Ruam Diaper Selamat Merawat Jerawat? - Saya sihat

Sebilangan daripada kita mungkin lebih suka menggunakan bahan semula jadi atau krim dari doktor untuk merawat jerawat. Namun, baru-baru ini, Hailey Baldwin mendedahkan bahawa dia menggunakan krim ruam lampin untuk merawat jerawat, anda tahu. Lalu, adakah selamat untuk krim ruam lampin untuk merawat jerawat?

"Saya selalu mahu menjaga kulit saya bersih dan minum banyak air untuk mengelakkan masalah kulit," kata Hailey. Dia juga menambah bahawa krim lain juga digunakan untuk merawat jerawat yang meradang. "Saya rasa krim ruam lampin adalah krim yang tepat untuk saya. Saya menggunakannya untuk menghilangkan kemerahan dari jerawat dan menyembuhkannya. "

Baca juga: Ubat Gigi Berkesan untuk Menghilangkan Jerawat?

"Anda mungkin bingung tentang kegunaan krim ruam lampin ini yang seharusnya digunakan pada kulit gatal dan merah. Malah, ia juga boleh digunakan pada kulit wajah. Krim ruam lampin ini juga bagus untuk mengatasi lingkaran hitam di bawah mata, "kata isteri Justin Bieber. Lalu, adakah benar krim yang satu ini selamat untuk merawat jerawat, terutama yang disapu pada wajah?

Nampaknya, untuk mengatasi kemerahan, pakar dermatologi mengatakan bahawa krim ruam lampin boleh dipercayai. "Ruam jerawat dan lampin adalah kerengsaan kulit. Penghalang kulit apabila perengsa ini terganggu dan kehilangan hidrasi. Folikel rambut juga dikelilingi oleh sel kulit yang meradang, ‚ÄĚjelas Joshua Zeichner, ahli dermatologi yang berpusat di New York, Amerika Syarikat.

Menurut dr. Joshua, krim ruam lampin sememangnya dapat membantu memperbaiki lapisan pelindung kulit dan mengurangkan keradangan. Ini berkat zink oksida yang terkandung dalam krim ruam lampin. Walaupun dipercayai berkesan, Perry Romanowski, seorang ahli kimia kosmetik dari Amerika Syarikat, mengatakan bahawa zink oksida tidak dibenarkan oleh Food and Drug Administration (FDA), agensi yang menguruskan bahan kimia dan makanan di Amerika Syarikat.

"Pakar kulit sering meresepkan zink secara lisan atau topikal untuk sejumlah kes kulit yang meradang, termasuk jerawat dan ketuat," jelas dr. Shari Marchbein, pakar dermatologi dan penolong profesor dermatologi klinikal di New York University School of Medicine. Sebab zink masih digunakan untuk perawatan kulit adalah kerana ia mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria, dan biasanya digabungkan dengan antioksidan.

Baca juga: 3 Mitos dan Fakta mengenai Jerawat

Walau bagaimanapun, penolong profesor dermatologi klinikal tidak mengesyorkan menggunakan krim ruam lampin ke seluruh wajah. "Ia dapat menyumbat pori-pori wajah dan membuat jerawat bertambah buruk," dia memberi amaran. Daripada menggunakan krim ruam lampin, dia menyarankan untuk menggunakan topeng yang diformulasikan untuk wajah yang berjerawat.

Penggunaan krim ruam lampin untuk merawat jerawat oleh Hailey Baldwin dianggap bukan kaedah yang berkesan. Walaupun kandungan zink baik, ia boleh memburukkan lagi keadaan jerawat ketika kulit wajah dalam keadaan berminyak. Di samping itu, dr. Shari percaya bahawa krim ruam lampin tidak dapat merawat jerawat menjadi punca jerawat.

Baca juga: Bolehkah Kacang Tanah Menyebabkan Jerawat?

Pada dasarnya, krim ruam lampin hanya boleh digunakan pada lapisan atas kulit. Bahan-bahan yang terkandung dalam krim ruam lampin juga dinilai oleh pakar hanya untuk mengatasi kemerahan, tidak menghilangkan jerawat serta merta, geng. Sekiranya anda ingin menghilangkan atau merawat jerawat, terutama yang meradang dan tidak hilang dalam beberapa hari, segera berjumpa doktor.

Sekarang, anda tidak perlu bingung lagi untuk mencari ahli dermatologi di sekitar anda. Cukup manfaatkan ciri Direktori Doktor di GueSehat.com, anda tahu. Ayuh, cuba ciri dengan hanya mengklik di sini! (TI / AY)

Sumber:

Barbour, Shannon. 2019. Rahsia Penjagaan Kulit Hailey Baldwin adalah, Anda Mengumpatnya, Krim Ruam Popok. Kosmopolitan.

Abelman, Devon. 2018. Seorang Redditor Mengklaim Krim Popok Membersihkan Jerawat Kistik - Inilah Yang Dikatakan Oleh Pakar. Daya tarikan.