Bolehkah Anak Makan Telur Setiap Hari | saya sihat

Telur adalah salah satu makanan paling sihat, kerana kaya dengan protein, lemak sihat, dan pelbagai nutrien. Oleh itu, telur boleh menjadi pilihan makanan sihat untuk anak anda makan setiap hari. Namun, bolehkah kanak-kanak makan telur setiap hari?

Ramai yang tertanya-tanya berapa had pengambilan telur setiap hari? Anda juga mungkin prihatin dengan kandungan kolesterol dalam telur. Jadi, untuk menjadi jelas, berikut adalah penjelasan mengenai sama ada kanak-kanak boleh makan telur setiap hari?

Baca juga: 5 Trik untuk Mendapatkan Anak Kecil Anda Makan Pepaya

Bolehkah Kanak-kanak Makan Telur Setiap Hari?

Ibu mungkin tertanya-tanya, bolehkah anak-anak makan telur setiap hari? Adakah selamat, walaupun telur juga mengandungi kolesterol? Nah, sebelum menjawab soalan ini, anda perlu mengetahui kandungan nutrien telur terlebih dahulu.

Kandungan Nutrien Telur

Telur adalah salah satu makanan paling sihat yang senang disediakan dan disukai oleh anak-anak. Telur juga mengandungi nutrien yang penting untuk perkembangan dan pertumbuhan anak-anak.

Protein

Telur adalah sekumpulan sumber protein makanan. Menurut panduan dari Kementerian Kesehatan Indonesia, kebutuhan protein anak-anak bervariasi, bergantung pada jenis kelamin, usia, dan kegiatan harian mereka. Namun, secara umum, berikut adalah keperluan protein anak setiap hari:

  • 0-6 bulan : 12 gram
  • 7-11 bulan : 18 gram
  • 1-3 tahun : 26 gram
  • 4-6 tahun : 35 gram
  • 7-9 tahun : 49 gram

Satu telur sederhana mengandungi kira-kira 5.7 gram protein. Walaupun anda disyorkan untuk memantau berapa banyak protein yang dimakan anak anda setiap hari, ingatlah bahawa itu adalah nutrien keseluruhan yang paling penting.

Sekiranya sukar bagi anda untuk mengira jumlah pemakanan untuk anak anda, gunakan konsep pinggan seimbang: pinggan anak anda dipenuhi dengan buah-buahan dan sayur-sayuran, yang lain diisi dengan makanan kaya protein (termasuk telur), dan yang lain diisi dengan karbohidrat yang kaya dengan karbohidrat.serat.

Penting untuk memberi anak-anak pelbagai pilihan makanan. Oleh itu, jika anak makan telur pada waktu pagi, sediakan sumber makanan protein jenis lain pada waktu petang dan petang. Namun, tidak mengapa jika anak makan lebih dari satu telur sehari.

Kolin

Telur juga kaya dengan kolin, nutrien yang menyokong perkembangan kognitif. Satu telur rebus besar mengandungi kira-kira 147 miligram kolin. Kanak-kanak berumur 4 tahun ke atas memerlukan lebih daripada 200 miligram pengambilan kolin setiap hari. Jadi, memakan satu hingga dua telur setiap hari akan memenuhi kriteria keperluan kolin anak.

Lutein dan Zeaxanthin

Lutein dan zeaxanthin adalah nutrien yang penting untuk kesihatan mata. Kedua-dua vitamin ini adalah karotenoid (pigmen kuning dan merah) yang terdapat dalam telur dan banyak sayur-sayuran. Satu telur rebus mengandungi 353 mikrogram lutein dan zeaxanthin.

Kolesterol

Selain mengetahui nutrien dalam telur, anda juga perlu mengetahui bahawa telur mengandungi kolesterol. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan mengambil tidak lebih dari 300 miligram kolesterol sehari untuk orang yang sihat. Satu telur besar mengandungi 187 miligram kolesterol.

Baca juga: Ibu, Ini adalah Gejala Intoleransi Laktosa pada Kanak-kanak!

Cara yang betul untuk memproses telur untuk kanak-kanak

Ibu perlu memproses dan menyimpan telur dengan selamat. Sebaiknya masukkan telur ke dalam peti sejuk. Masak telur sehingga kuning mengeras dan pastikan makanan yang dicampurkan dengan telur dimasak.

Sebagai cadangan, anda boleh menambahkan kalsium pada telur dan telur dadar dengan mencampurkan susu atau keju ke dalamnya. Anda juga boleh mencampurkan sayur-sayuran cincang untuk meningkatkan kandungan serat dan vitamin dalam telur.

Baca juga: Ternyata kanak-kanak boleh diracun dengan garam

Oleh itu, bolehkah kanak-kanak makan telur setiap hari? Sudah tentu anda boleh, selagi si kecil tidak makan sumber protein lain yang mengandungi kolesterol dan lemak tepu. Pastikan juga anak anda makan pelbagai makanan, agar lebih sihat! (UH)

Sumber:

Sangat Baik Keluarga. Berapa Banyak Telur Yang Boleh Dimakan Anak Setiap Hari ?. Januari 2021.

Garis Kesihatan. Berapa Banyak Protein dalam Telur ?. Januari 2017.