Cara menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol - GueSehat.com

Jengkol (Archidendron pauciflorum) atau kacang jering adalah tanaman khas yang tumbuh di kawasan Asia Tenggara. Di barat, tanaman yang satu ini disebut buah anjing. Makan jengkol boleh berisiko kerana baunya cukup kuat. Jadi, bagaimana anda menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol?

Jengkol berasal dari keluarga Mimosa (Mimosaceae). Bentuknya bulat dan rata, dan berwarna ungu tua. Di Malaysia, jengkol dikenal sebagai kacang jering, di Myanmar disebut da nyin engkau, dan di Thailand disebut luk-nieng atau luk neang.

Kelebihan Makan Jengkol

Jengkol sendiri ternyata antijamur dan antibakteria, sehingga mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, geng! Beberapa faedah ini termasuk:

1. Mencegah Anemia

Kerana kaya dengan zat besi, jengkol dapat membantu mencegah kekurangan pengeluaran sel darah merah dalam tubuh. Bagi wanita, pengambilan jengkol semasa haid akan membantu tubuh mengganti banyak darah yang keluar.

2. Menguatkan Tulang

Selain mengandung zat besi dan protein, jengkol juga mengandungi kalsium dan fosforus. Kedua-dua bahan ini memainkan peranan penting untuk tulang. Kalsium dan fosforus dapat mengelakkan tulang kehilangan ketumpatannya. Jadi, pengambilan jengkol dalam bahagian yang mencukupi dapat membantu menguatkan tulang di badan anda!

3. Mengandungi Antioksidan

Jengkol mengandungi pelbagai antioksidan, termasuk vitamin A, B1, B2, dan C. Antioksidan itu sendiri diketahui mampu menangkis radikal bebas yang menyebabkan barah.

Bukan hanya itu, jengkol dapat menangkal toksin dari memasuki badan, terutamanya ke jantung. Jengkol juga membantu peredaran darah di badan menjadi lebih lancar dan menjadikan fungsi jantung berfungsi dengan lebih baik dan optimum, anda tahu!

4. Mengawal Tahap Gula Darah

Manfaat lain dari jengkol ialah ia dapat membantu mengawal gula darah. Jadi, cukup baik bagi pesakit diabetes untuk makan. Jengkol mengandungi gula yang ramah bagi penderita diabetes. Yup, gula di jengkol adalah sejenis gula yang mudah dipecah dan diubah menjadi tenaga oleh badan.

5. Menstabilkan Organ Vital dalam Badan

Organ penting dalam badan akan berfungsi secara optimum dan stabil jika badan mendapat pengambilan asid folik dan vitamin B6 yang mencukupi. Itulah sebabnya wanita hamil disarankan untuk memakan makanan yang kaya dengan asid folik untuk membantu perkembangan janin dalam rahim. Dan anda tahu, ternyata jengkol adalah salah satu makanan yang dapat membantu menstabilkan organ dalam badan!

Kandungan Pemakanan di Jengkol

Jengkol atau buah anjing ternyata mempunyai kandungan nutrien yang banyak. Dalam 100 gram jengkol terdapat:

 • Kalori 14kcal.
 • 6.3 gram protein.
 • 0.1 g lemak.
 • 28.8 gram karbohidrat.
 • 29 mg kalsium.
 • 45 mg
 • 0.9 gram besi.
 • 0.65 mg vitamin B1.
 • 24 mg vitamin C.

Mengapa Selepas Makan Jengkol Mulut dan Bau Urin Bau?

Sebelum mengetahui cara menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol, mungkin Gang Sihat ingin tahu mengapa jengkol boleh mempunyai aroma yang tidak menyenangkan walaupun rasanya sangat enak?

Aromanya berasal dari asid djenkolic (asam jengkolat). Nah, dalam asam jengkolat, terdapat banyak kandungan sulfur yang menyebabkan aroma yang agak mengganggu.

Cara menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol

Jengkol sememangnya boleh diproses menjadi pelbagai hidangan yang enak dan enak. Di Indonesia sendiri, jengkol sering dipanggang dan dipanggang. Malah, sebahagian daripadanya menjadi jengkol sebagai sayur segar, juga dimakan mentah dengan kuah dan nasi panas.

Sayangnya, walaupun sangat enak, makan jengkol boleh menjadi bumerang untuk diri sendiri. Macam mana boleh jadi? Aromanya yang khas dan cukup menyengat dapat melekat di mulut untuk beberapa lama. Sudah tentu ini dapat menurunkan keyakinan diri. Bau jengkol juga akan menetap di dalam air kencing. Maka tidak hairanlah, setelah membuang air kecil, bilik mandi berbau sedikit busuk.

Tapi jangan risau, geng! Terdapat 7 cara untuk menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol. Apa benda itu?

 1. Berhenti makan jengkol ketika makanan masih sepertiga pinggan. Walaupun berat, tapi elakkan makan nasi hingga gigitan terakhir dengan jengkol. Kenapa? Kerana bau jengkol yang tersisa di rongga mulut dapat sedikit berkurang ketika anda mengunyah makanan selain jengkol.
 2. Cara menghilangkan bau mulut selepas makan jengkol seterusnya adalah menggosok gigi selepas makan. Anda juga boleh berkumur menggunakan campuran air suam dan garam.
 3. Sekiranya boleh, elakkan makan jengkol mentah. Sekiranya anda ingin membuat sayur, rebus atau goreng jengkol terlebih dahulu. Rasanya mungkin tidak enak seperti jengkol mentah, tetapi aroma dapat diminimumkan dengan 2 cara ini.
 4. Tanah kopi juga boleh menjadi cara menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol. Gunakan kopi untuk membersihkan kawasan gigi dan mulut. Ambil sesudu kopi, kemudian sapukan pada gigi. Kemudian, sisa kopi boleh dikunyah sebentar dan dibilas dengan air bersih.
 5. Anda juga dapat menghilangkan bau jengkol di mulut menggunakan lemon. Ambil sebiji lemon dan perah. Campurkan dengan sedikit air dan berkumur.
 6. Aroma jengkol juga boleh dikeluarkan dengan makanan pedas atau beberapa jenis rempah, seperti halia, cengkeh, kencur, biji adas, dan sebagainya. Pilih satu jenis atau gabungkan jenis rempah, buat puri, kemudian gunakannya untuk membilas mulut.
 7. Daun selasih juga dipercayai cara menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol. Keberkesanan daun selasih untuk menghilangkan bau mulut dan badan telah lama diuji. Malah, para penyelidik di Universitas Negeri Yogyakarta telah menggunakan ekstrak daun selasih (Ocimum Canum) untuk membuat gula-gula herba yang dapat mencegah bau mulut. Jadi, anda boleh menghilangkan bau jengkol dengan menggunakan daun selasih.

Kesan Makan Jengkol Yang Berlebihan

Apa-apa yang berlebihan tidak baik, salah satunya adalah makan jengkol. Terdapat beberapa kesan makan jengkol berlebihan yang tidak baik untuk tubuh, iaitu:

 1. Boleh menyebabkan keracunan yang mempengaruhi jantung, ginjal, hati, dan pankreas.
 2. Biji jengkol mengandungi sedikit racun. Gejala yang boleh berlaku adalah kekejangan otot, gout, pengekalan kencing, dan kegagalan buah pinggang akut. Keadaan ini terutama dialami oleh lelaki. Itulah sebabnya disarankan untuk tidak mengkonsumsi jengkol mentah. Jengkol hendaklah direbus atau digoreng terlebih dahulu.
 3. Jengkol jika dikonsumsi berlebihan mengakibatkan pengumpulan kristal. Ini kerana asid jengkolat tinggi sukar larut. Risiko ini berbeza dari orang ke orang.

Nah, itulah pelbagai maklumat mengenai jengkol dan bagaimana menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol. Jadi bagi anda yang gemar makan jengkol, tetapi malu kerana baunya tidak sedap, petua ini patut dicuba! Adakah anda mempunyai petua dan trik lain untuk menghilangkan bau jengkol? Mari berkongsi dengan menulis GueSehat! (AS)

Rujukan

DrHealthBenefits.com: 18 Manfaat Kesihatan Saintifik Buah Nangka (# 1 Mengejutkan)

ScienceDirect: Komponen aroma volatile dan profil hidung elektronik berasaskan MS buah nangka (Pithecellobium jiringa) dan kacang busuk (Parkia speciosa)

HR - Sihat: 7 Cara Kuat untuk Menghilangkan Bau Petai dan Jengkol dari Mulut dan Tubuh Kita

The Jakarta Post: Lebih kepada 'jengkol' daripada bau busuk

NCBI: Komponen aroma volatil dan profil hidung elektronik berasaskan MS buah nangka (Pithecellobium jiringa) dan kacang busuk (Parkia speciosa)

Detikfood: Inilah Yang Membuat Petai dan Jengkol Bau