Baking Soda untuk Kulit | saya sihat

Serbuk penaik atau baking soda adalah salah satu bahan yang biasa anda gunakan untuk membuat kek. Tetapi, adakah Gang Sihat pernah digunakan serbuk penaik untuk merawat masalah kulit? Kedengarannya tidak masuk akal, tetapi sebenarnya, baking soda mempunyai manfaat yang luar biasa untuk kulit.

Baking soda atau sodium bikarbonat adalah bahan alkali atau asas. Oleh itu, serbuk penaik dapat membantu mengatur tahap pH kulit dan menjadikan kulit bercahaya. Lain daripada itu, serbuk penaik dapat membantu meneutralkan asid di dalam dan di luar badan.

Kerana dapat mengurangkan jumlah asid di dalam perut, baking soda biasanya digunakan untuk merawat sakit perut atau mengobati gangguan pencernaan. Terlebih lagi, baking soda juga mengandungi sifat anti-radang dan antiseptik, menjadikannya bahan yang sesuai untuk merawat kerengsaan kulit, gigitan serangga, membantu pengelupasan sel mati, dan ruam kecil.

Baca juga: Bolehkah Diabetis Makan Baking Soda?

Cara Menggunakan Baking Soda untuk Kulit Bermasalah

Geng Sihat, inilah yang boleh anda lakukan dengan menggunakan baking soda untuk merawat kulit yang bermasalah!

1. Menghilangkan Parut Jerawat. Namun, jerawat boleh meninggalkan parut yang sukar dikeluarkan pada kulit. Untuk menghilangkan parut ini, campurkan baking soda dengan air dan sapukan pada kulit yang mempunyai bekas jerawat.

Biarkan selama tiga hingga empat minit dan kemudian bilas wajah anda. Ramuan ini akan mengelupas kulit yang cedera dan menggantinya dengan yang baru. Anda boleh menggunakan baking soda pada bekas jerawat dua hingga tiga kali sehari.

2. Melegakan Ruam Kulit. Kerana sifat alkali, baking soda dapat melegakan gatal dan bengkak yang berkaitan dengan ruam kulit. Campurkan baking soda dengan sedikit minyak kelapa dan sapukan pada kulit bermasalah selama 4 hingga 5 minit sebelum membilasnya. Untuk hasil yang lebih baik, anda boleh menggunakan ramuan ini dua kali sehari.

Baca juga: Inilah perbezaan antara Baking Soda dan Baking Powder!

3. Menyembuhkan Kulit Terbakar. Sekiranya kulit anda terbakar sinar matahari, gunakan baking soda kerana ia mempunyai kesan penyejukan. Buat campuran baking soda dan air sejuk. Kemudian, sapukan pada kawasan yang terbakar, biarkan selama kira-kira 5 minit sebelum membersihkan.

4. Menghilangkan Bintik Coklat pada Kulit. Campurkan satu sudu teh baking soda dengan air dan cuka. Gaul rata dan biarkan pada kulit selama 5 hingga 10 minit. Lakukan seminggu sekali atau dua kali seminggu untuk mendapatkan hasil yang ideal. Hentikan jika terdapat reaksi seperti kerengsaan atau menyengat.

5. Pemutihan Kulit. Mencuci muka dengan baking soda dapat membantu memutihkan kulit anda. Campurkan baking soda dengan air kemudian sapukan pada wajah dan gosokkan lembut pada wajah. Semasa menggosok wajah anda, lakukan dengan gerakan bulat selama dua minit. Selepas itu, basuh dengan air dan sapukan pelembap.

Baca juga: Cara Mencerahkan Kulit Dengan Minyak Zaitun

Tidak 100 Peratus Selamat Digunakan

Walaupun baking soda boleh digunakan untuk mengatasi masalah kulit, ia tidak digalakkan untuk digunakan setiap hari. "Walaupun baking soda dapat digunakan untuk mengelupas sel kulit mati, saya tidak akan mengesyorkan baking soda facial. Ini kerana, anda perlu berhati-hati ketika menambahkan baking soda sebagai ramuan untuk rawatan kecantikan, "kata dr. Michele Farber dari Kumpulan Dermatologi Schweiger di New York City, Amerika Syarikat.

Marisa Garshick, pakar dermatologi di Pusat Pembedahan Dermatologi dan Kosmetik di Manhattan, mengatakan bahawa, walaupun baking soda tidak pernah disarankan sebagai ubat jerawat, banyak orang melakukannya.

"Baking soda terbukti bermanfaat bagi beberapa orang yang memiliki masalah dengan jerawat kerana khasiatnya yang dapat mengurangi keradangan, menyerap minyak berlebihan, dan juga mempunyai kesan pengelupasan," kata Marisa.

Walaupun baking soda dapat digunakan untuk merawat kulit yang bermasalah seperti jerawat, itu tidak bermakna ia selamat 100% untuk digunakan. Ini kerana, baking soda dapat mengelupas kulit dengan mengubah pH kulit menjadi alkali daripada yang sedikit berasid. Ini mengakibatkan gangguan pada penghalang kulit, di mana kulit anda menjadi lebih rentan terhadap jangkitan dan kerengsaan, "kata Marisa.

Dia menambahkan, “Anda juga berpotensi untuk luka bakar. Oleh itu, jika anda mempunyai kulit yang sangat sensitif, ada baiknya anda tidak menggunakan baking soda untuk perawatan kulit kerana ia boleh mengeringkan dan menghilangkan kulit minyak semula jadi. "

Baca juga: Adakah selamat untuk mencuba alat uji kosmetik sebelum membeli?

Rujukan:

Makanan NDTV. 8 Cara Menggunakan Baking Soda Untuk Masalah Kulit Yang Paling Umum

Garis Kesihatan. Baking Soda untuk Rawatan Jerawat

Hebat. Bolehkah Baking Soda Membantu Kulit Anda?