Punca Pening Selepas Seks | Saya sihat

Pening boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti terlalu aktif, kelaparan, atau dehidrasi. Namun, pernahkah anda mengalami pening setelah melakukan hubungan seksual? Sekiranya demikian, ini boleh menjadi pencetus.

Punca Pening Selepas Seks

Berhubungan seks semestinya merupakan momen romantis dan menggembirakan, tetapi sebilangan orang mengalami pening setelah melakukan hubungan seks. Baiklah, jika anda adalah salah seorang dari mereka yang juga mengalami keadaan ini, mari kita ketahui apa yang menyebabkannya.

1. Kekeringan

Walaupun keletihan, dahaga, dan kelaparan adalah penyebab pening yang kerap setelah berhubungan seks, pening yang teruk atau kerap dapat menunjukkan masalah tertentu. mengikut Persatuan Jantung Amerika (AHA), kekeringan kadang-kadang boleh menyebabkan tekanan darah seseorang menurun. Dehidrasi, walaupun ringan, juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti pening, kelemahan dan mual. Seseorang boleh menjadi dehidrasi jika mereka tidak minum cukup cecair sebelum atau semasa hubungan seks.

2. Lapar

Kelaparan menyebabkan penurunan kadar glukosa darah yang dapat dicirikan oleh gejala berikut: pening, gegaran, dan juga pingsan. Pening selepas hubungan seks boleh berlaku jika hubungan seks itu mengganggu seseorang untuk sementara waktu kerana kelaparan.

Baca juga: Pening dan Sakit Kepala Selepas Makan? Inilah penyebabnya!

3. Perubahan corak pernafasan

Rangsangan seksual boleh menyebabkan orang bernafas lebih dalam dan lebih cepat daripada biasa. Perubahan ini boleh menyebabkan penurunan jumlah karbon dioksida dalam darah. Istilah perubatan untuk keadaan ini adalah hiperventilasi. Beberapa gejala hiperventilasi berisiko termasuk: pening, degupan jantung lebih cepat, sesak nafas, mati rasa atau kesemutan di tangan atau kaki, kegelisahan, dan pingsan.

4. Perubahan postur atau kedudukan

Sindrom takikardia ortostatik postural (POTS) menyebabkan degupan jantung seseorang meningkat secara tiba-tiba apabila mereka menukar kedudukan atau berdiri terlalu cepat. Denyutan jantung yang meningkat dapat membuat orang itu merasa pening dan pingsan.

Gejala lain dari POTS termasuk pening, berdebar-debar jantung, gegaran, sakit dada, dan mual. Sebilangan orang boleh mengalami gejala ini ketika mereka menukar posisi semasa hubungan seks.

5. Perubahan hormon

Seks menghasilkan gabungan hormon dan neurotransmitter yang kuat. Bagi sebilangan orang, bahan kimia ini menyebabkan perasaan euforia yang kuat yang boleh menyebabkan pening. Orang lain mungkin mengalami pening ketika badan kembali ke keadaan normal dan melepaskan lebih sedikit bahan kimia yang berkaitan dengan seks.

Dopamine adalah neurochemical yang dapat membantu orang merasa bermotivasi dan gembira semasa melakukan hubungan seks. Dadah yang menyerupai dopamin di otak boleh menyebabkan pening sebagai kesan sampingan. Ada kemungkinan bahawa orang yang mengalami dopamin semula jadi semasa hubungan seks juga mengalami pening.

6. Vertigo

Vertigo adalah sejenis pening yang menyebabkan seseorang merasa seolah-olah berpusing. Gejala vertigo termasuk: kehilangan keseimbangan, mual, dan muntah. Sebilangan orang mengaku mengalami vertigo setelah melakukan hubungan seksual. Vertigo mungkin disebabkan oleh masalah pada telinga dalam, yang bertugas mengatur pergerakan dan keseimbangan seseorang.

Umumnya, orang yang mengalami vertigo selepas hubungan seks juga mengalami vertigo pada masa lain. Contohnya, mereka mungkin mengalami gejala vertigo ketika bersenam atau berdiri terlalu cepat.

7. Tekanan darah tinggi

Seks boleh meningkatkan tekanan darah. Kesan ini sangat mungkin berlaku jika seseorang melakukan hubungan seks untuk waktu yang lama atau terlalu kuat, membuat mereka merasa sesak nafas.

Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan pening. Seseorang mungkin merasa pening semakin teruk apabila intensiti seks meningkat dan secara beransur-ansur menurun ketika degupan jantung mereka kembali normal.

8. Tekanan darah rendah

Tekanan darah rendah juga boleh menyebabkan pening selepas hubungan seks. Seks boleh menyebabkan aliran emosi yang kuat yang merangsang saraf vagus, yang menyampaikan maklumat antara otak dan seluruh badan. Overstimulasi saraf ini akan melebarkan saluran darah buat sementara waktu. Kesannya, tekanan darah akan menurun. Dalam dunia perubatan, keadaan ini sering disebut sebagai sinkop vasovagal.

9. Pukulan

Strok berlaku ketika aliran darah ke otak berkurang kerana penyumbatan atau kebocoran saluran darah. Strok semasa hubungan seks sangat jarang berlaku, tetapi boleh berlaku.

10. Masalah kesihatan jantung

Pening selepas hubungan seks secara amnya bukanlah keadaan yang serius. Walau bagaimanapun, kadang-kadang keadaan ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan jantung.

Nah, itulah beberapa faktor yang menyebabkan pening selepas hubungan seks. Secara amnya, keadaan ini tidak akan bertahan lama dan akan hilang dengan sendirinya. Namun, jika pening yang anda alami setelah hubungan seksual berlangsung lebih dari beberapa minit, anda harus segera berjumpa doktor, ya! (TAS)

Rujukan

Berita Perubatan Hari Ini. "Apa yang boleh menyebabkan pening berlaku selepas hubungan seks?"