Gabungan Dadah untuk Mengawal Hipertensi - Guesehat

Pesakit hipertensi mesti minum ubat setiap hari. Biasanya, jika satu ubat tidak cukup berkesan untuk menurunkan tekanan darah, doktor akan berusaha menggabungkan beberapa ubat hipertensi. Penyelidikan menunjukkan bahawa gabungan ubat-ubatan dapat mengawal tekanan darah dengan lebih baik daripada hanya mengambil satu ubat.

Terdapat beberapa jenis ubat antihipertensi yang digunakan dalam kombinasi ini. Walaupun setiap ubat antihipertensi mempunyai mekanisme tindakan yang berbeza, tujuannya adalah sama, iaitu untuk menurunkan tekanan darah dan membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Bagaimana cara mengambil ubat hipertensi gabungan ini? Melaporkan dari WebMD, berikut adalah beberapa fakta!

Baca juga: Kenali Kesan Sampingan Dadah Hipertensi

Bilakah kombinasi ubat diperlukan?

Gabungan ubat hipertensi adalah menambahkan ubat hipertensi lain kepada ubat hipertensi pertama untuk meningkatkan kemampuan menurunkan tekanan darah. dengan kata lain, dua atau tiga ubat sekaligus, lebih berkesan menurunkan tekanan darah daripada satu jenis ubat hipertensi. Sebenarnya, sebilangan orang dengan tekanan darah tinggi ringan dapat menguruskan keadaan mereka hanya dengan satu ubat. Tetapi kebanyakan memerlukan lebih daripada satu ubat.

Pada orang-orang ini, walaupun doktor telah meningkatkan dos atau menukar ubat, tekanan darah pesakit tetap tinggi. Maka pilihan seterusnya ialah doktor akan mengesyorkan menambah pil kedua dan atau ketiga. Gabungan pil untuk darah tinggi adalah individu, yang bermaksud bahawa setiap pesakit tidak mempunyai kombinasi yang sama.

Kelebihan gabungan ubat adalah bahawa, selain meningkatkan keberkesanan menurunkan tekanan darah, kombinasi ubat juga menjimatkan kos rawatan. Sebabnya, tekanan darah lebih terkawal sehingga pesakit tidak perlu kerap berjumpa doktor.

Apa kombinasi ubat yang sering diberikan?

Biasanya, doktor menggunakan gabungan ubat antihipertensi dari pelbagai kelas dan dos yang berbeza dan dos yang berbeza. Kerana menggabungkan 2-3 ubat yang diambil sekaligus, jadi untuk mengurangkan kesan sampingan, dos setiap ubat dikurangkan. Hampir semua ubat antihipertensi dapat digabungkan. Contohnya, perencat ACE digabungkan dengan diuretik dan penyekat saluran kalsium.

Diuretik biasanya digunakan sebagai ubat tunggal untuk mengawal tekanan darah. Ubat ini berfungsi untuk membantu mengeluarkan cecair dari badan. Walau bagaimanapun, diuretik dos rendah juga boleh digabungkan dengan ubat lain, seperti beta blocker. Apabila digunakan bersama dengan ubat-ubatan, diuretik mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit.

Sementara itu, penghambat ACE atau penyekat reseptor angiotensin (ARB) sering terbukti berkesan apabila digabungkan dengan jenis ubat lain. Kadang kala, penyekat beta digabungkan dengan penyekat alpha. Gabungan pil ini biasanya bermanfaat bagi pesakit hipertensi yang mengalami pembengkakan prostat. Penyekat alpha dalam ubat kombinasi dapat mengatasi kedua-dua masalah pada masa yang sama.

Gabungan ubat lain juga boleh menambahkan perencat ACE dengan diuretik thiazide. Kadang-kadang, reseptor angiotensin II boleh digabungkan dengan diuretik. Inhibitor ACE juga boleh digabungkan dengan penyekat saluran kalsium. Jadi, terdapat banyak ubat yang digabungkan.

Doktor menentukan ubat mana yang akan digabungkan dengan teliti. Sebagai contoh, jika dua ubat yang digabungkan dapat menurunkan kadar denyutan jantung anda, doktor anda akan memerhatikan anda dengan teliti. Ini untuk mengelakkan anda daripada mengalami bradikardia, atau keadaan di mana degupan jantungnya terlalu perlahan. Sekiranya anda juga menghidap asma, doktor anda akan mengelakkan penggunaan ubat yang boleh menyebabkan gejala seperti asma. Oleh itu, doktor akan menentukan ubat gabungan, mengikut keadaan anda.

Baca juga: Apakah Bahaya Hipertensi?

Adakah pil diminum begitu banyak?

Kombinasi ubat hipertensi kini tersedia dalam bentuk kombinasi dos-tetap. Ini bermakna hanya 1 jenis pil yang diperlukan, tetapi sudah mengandungi 2-3 jenis ubat hipertensi. Kelebihan pil kombinasi dos tetap ini tentunya memudahkan rawatan. Pesakit dengan hipertensi tidak perlu mengambil 2-3 ubat sekaligus yang bagi orang tua pastinya menyusahkan. Dengan pil kombinasi seperti ini, kepatuhan terhadap rawatan untuk penghidap hipertensi dijangka meningkat. Anda boleh berjumpa doktor sekiranya anda sukar mengambil ubat hipertensi, sehingga diganti dengan pil kombinasi.

Adakah kombinasi ubat lebih berkesan?

Setelah tekanan darah kembali normal, penderita hipertensi masih harus mengukur tekanan darah secara berkala. Rutin mengukur tekanan darah dapat dilakukan 1-2 kali seminggu. Tetapi, dari masa ke masa, anda dapat mengurangkan frekuensi, hanya jika tekanan darah cenderung stabil untuk beberapa waktu. Doktor mengesyorkan mengukur tekanan darah di rumah. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui dinamika variasi tekanan darah sepanjang hari. Anda juga perlu memeriksa tekanan darah anda dengan doktor anda. Biasanya, doktor akan melakukan ujian darah.

Berapa lamakah kombinasi ubat diberikan?

Sebagai penghidap darah tinggi, anda harus minum ubat sepanjang hayat anda. Hanya doktor yang dapat mengurangkan jumlah ubat atau dos setelah satu tahun tekanan darah terkawal dan normal. Ubat dapat mengawal hipertensi, tetapi tidak dapat menyembuhkannya. Jangan berhenti mengambil ubat tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda. Juga, jangan pernah kehabisan ubat. Rajin-rajinlah membeli ubat itu sebelum bekalan ubat habis. Kerana, tanpa ubat, tekanan darah dapat melonjak dan menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Baca juga: Masih Muda, Adakah Anda Mengalami Hipertensi?

Seperti yang dijelaskan di atas, kombinasi ubat digunakan jika hipertensi tidak dapat diobati hanya dengan satu ubat. Doktor memilih ubat untuk digabungkan dengan sangat berhati-hati, dengan mengambil kira keadaan pesakit. Oleh itu, segera berjumpa doktor, sekiranya ubat hipertensi yang anda ambil tidak berkesan dalam mengawal keadaannya. (UH / AY)