Kelebihan Buah Naga untuk Bayi - GueSehat.com

Pada masa-masa awal kehidupan, tentunya Ibu hanya ingin memberikan khasiat yang terbaik untuk si kecil anda. Bukan hanya dalam bentuk nutrien makro, iaitu karbohidrat, protein, dan lemak, si kecil anda juga memerlukan vitamin dan mineral dari buah-buahan.

Baiklah, bagi ibu yang ragu-ragu memberikan buah naga si kecil anda, mari kita ketahui terlebih dahulu kebaikan buah naga untuk bayi. Buah ini, yang mempunyai nama lain, pitaya atau pitahaya, mempunyai banyak faedah untuk si kecil anda. Dijamin, setelah membaca ulasan penuh, anda tidak akan ragu-ragu lagi dan memahami lebih banyak kandungan nutrien buah ini dengan rasa yang unik.

Manfaat Buah Naga untuk Bayi # 1: Antioksidan yang tinggi untuk melawan radikal bebas

Sering mendengar istilah radikal bebas dan antioksidan, adakah anda faham betapa bahayanya ancaman radikal bebas? Ini dia, ibu. Radikal bebas adalah sekumpulan bahan kimia dalam bentuk atom atau molekul yang mempunyai elektron yang tidak berpasangan di lapisan luarnya atau kehilangan elektron. Inilah yang membuatnya merosakkan secara radikal dan akan terus merosakkan molekul di sekitarnya.

Kerana ia merosakkan, kehadiran radikal bebas dapat mengganggu pengeluaran DNA, lapisan lipid di dinding sel, mempengaruhi saluran darah, pengeluaran prostaglandin, dan protein lain seperti enzim yang terdapat di dalam badan. Radikal bebas yang mengambil elektron dari DNA, kemudian dapat menyebabkan perubahan struktur DNA sehingga timbul sel mutan. Sekiranya mutasi ini berlaku dalam jangka masa panjang boleh menjadi barah. Juga, ada penyakit degeneratif seperti barah, diabetes mellitus dan komplikasinya, hingga aterosklerosis yang mendasari penyakit jantung, saluran darah, dan strok.

Hei, sungguh menakutkan, ibu. Nasib baik, tubuh manusia dapat meneutralkan kesan negatif radikal bebas ini berkat mekanisme antioksidan dari badan (endogen). Dengan catatan, sekiranya jumlahnya tidak berlebihan. Apabila antioksidan endogen tidak mencukupi, tubuh memerlukan antioksidan dari luar.

Salah satu pengambilan yang mengandungi antioksidan eksogen adalah buah naga. Dan bukan hanya satu, buah naga mengandung antioksidan tinggi dari berbagai jenis, seperti fenol, betalain, flavonoid, dan hidroksisinnamat. Semua jenis antioksidan ini bekerjasama untuk memerangi pergerakan radikal bebas yang membahayakan kesihatan dan mendidik otak, anda tahu. Inilah dia, khasiat buah naga untuk bayi yang umumnya menjadi kegemaran ibu!

Kandungan antioksidan yang tinggi juga memainkan peranan penting dalam menjaga sistem kekebalan tubuh, termasuk menjauhkannya dari penyakit yang sangat mudah dijangkiti anak kecil anda, iaitu selsema dan batuk. Antioksidan juga berperanan besar untuk banyak perkara, seperti menjaga kesihatan jantung, menjauhkan risiko barah, meningkatkan sistem metabolisme tubuh, dan banyak lagi.

Bukan hanya itu, antioksidan dalam buah naga berperanan untuk menjadikan kulit anak anda sihat, anda tahu. Perlu diingat, antioksidan yang berasal dari tumbuhan seperti buah naga, dapat mencegah pengoksidaan yang dapat merosakkan sel kulit dan menyebabkan keradangan.

Baca juga: Resipi MPASI dari Buah Naga

Khasiat Buah Naga untuk Bayi # 2: Pencernaan yang lancar

Sembelit adalah masalah yang sangat biasa apabila anak kecil anda mula belajar makan makanan pejal. Ini disebabkan oleh kekurangan serat dalam pengambilan makanan mereka. Tambahan, bayi mempunyai otot perut yang lemah dan sering tegang semasa buang air besar. Nah, salah satu kelebihan buah naga untuk bayi adalah kesan pencahar yang berguna jika anak kecil anda mengalami sembelit.

Oh ya ibu, kelebihan buah naga untuk bayi yang satu ini, bukan hanya berasal dari buahnya. Tetapi terima kasih juga kepada biji buah naga yang dapat dimakan bersama daging buah yang mengandungi sejenis minyak dan mempunyai kesan pencahar. Biji buah naga juga membawa manfaat untuk menjaga kesihatan kardiovaskular si kecil, kerana mengandung omega-3 dan omega-6.

Adakah anda ingin tahu, Ibu, mengapa terdapat banyak faedah buah naga untuk bayi? Sekiranya terperinci, kandungan nutrien dalam semangkuk buah atau kira-kira 227 gram adalah seperti berikut:

  • Kalori: 136 kcal.
  • Protein: 3 gram.
  • Karbohidrat: 29 gram.
  • Serat: 7 gram.
  • Zat besi: 8% dari Kadar Kecukupan Pemakanan.
  • Magnesium: 18% dari Kadar Kecukupan Pemakanan.
  • Vitamin C: 9% dari Kadar Kecukupan Pemakanan
  • Vitamin E: 4% dari Kadar Kecukupan Pemakanan.

Manfaat Buah Naga untuk Bayi # 3: Menguatkan Tulang dan Gigi

Semasa kelahiran, bayi mempunyai sekitar 300 tulang. Semasa tumbuh, tulang rawan, yang merupakan sejenis tisu penghubung yang fleksibel, berubah menjadi tulang. Itulah sebabnya, pada usia optimum untuk anak kecil anda tumbuh, terutama pada tahun pertama dan kedua, pengambilan kalsium sangat penting agar tulang dan giginya tumbuh dengan sihat dan kuat. Lebih-lebih lagi, pertumbuhan tulang akan berhenti pada usia 25 tahun, jadi jika rapuh ia tidak akan dapat tumbuh lagi.

Jika anak anda suka buah naga ketika anda menghidangkannya sebagai makanan puri atau makanan ringan, salah satu kelebihan buah naga untuk bayi adalah menguatkan tulang dan gigi. Ini berkat kandungan mineral yang kaya dalam buah bertekstur lembut ini. Yaitu, kalium, fosforus, zink, dan magnesium. Semua nutrien ini, bersama dengan nutrien lain, dapat membantu pertumbuhan tulang dan mengekalkan kepadatan tulang sehingga cukup kuat untuk menyokong tubuh. Kandungan mineral dalam buah naga ini juga berguna untuk mencegah risiko anak kecil anda menghidap artritis (artritis).

Baca juga: Buah-buahan tempatan tidak kurang berkhasiat daripada buah-buahan yang diimport

Khasiat Buah Naga untuk Bayi # 4: Sistem Pencernaan yang Sihat

Ibu, pernahkah anda mendengar tentang prebiotik atau tidak? Prebiotik adalah makanan untuk bakteria baik yang disebut probiotik, yang bertanggung jawab untuk menjaga kesihatan pencernaan. Apa yang tidak diketahui oleh ramai orang ialah pencernaan yang sihat bukan sahaja bermanfaat untuk membuang air besar, Ibu. Apabila anak anda mengalami pencernaan yang sihat, makanan yang dimakannya akan dicerna dengan betul untuk pengambilan otak. Sistem ketahanan badannya juga akan kuat, sehingga dia terlindung dari semua penyakit, termasuk jangkitan usus yang boleh membawa maut.

Sehingga manfaat buah naga untuk bayi ini dapat diperoleh oleh anak kecil anda, anda tidak perlu bingung mengenai buah naga mana yang harus dipilih. Buah naga dengan daging putih atau merah, kedua-duanya mempunyai kandungan prebiotik yang baik.

Khasiat Buah Naga untuk Bayi # 5: Sihat Mata dan Menjadikan Rambut Kuat

Manfaat buah naga untuk bayi bukan hanya untuk organ dalaman, tetapi juga dapat dilihat pada penampilan si kecil. Vitamin di dalamnya mengekalkan rambut, mata, dan kulit yang sihat. Ya, seperti yang kita ketahui, ketiga-tiga perkara ini memang boleh menjadi petunjuk untuk kesihatan seseorang secara umum.

Nama buah ini mungkin unik, tetapi kandungan nutrien di dalamnya menjadikan buah ini sebagai makanan super, Ibu. Manfaat Buah Naga untuk Bayi seterusnya ialah ia dapat menyuburkan kulit dan menjadikan rambut tumbuh dengan sihat. Macam mana boleh jadi?

Seperti disebutkan sebelumnya, dalam buah bertekstur seperti kiwi ini, mengandung berbagai vitamin. Yang pertama adalah beta karoten yang diubah dalam tubuh menjadi vitamin A, yang merupakan antioksidan kuat yang berperanan penting untuk menjaga kesihatan mata, kulit dan fungsi neurologi. Khusus untuk mata, nutrien ini diperlukan oleh retina untuk mempertajam penglihatan dalam cahaya gelap dan terang.

Terdapat banyak, ibu, faedah buah naga untuk bayi? Jadi, tidak perlu ragu-ragu lagi, pilih buah ini untuk si kecil anda.

Baca juga: 3 Buah untuk Melancarkan Buang Air Besar

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Manfaat Buah Naga yang terbukti.

Tangisan Pertama Ibu Bapa. Buah Naga untuk Bayi.