Cara Mengubati Luka Dengan Betul

Adakah anda pernah menjalani pembedahan? Bagaimana perasaan anda ketika diberitahu bahawa anda harus menjalani pembedahan? Pembedahan adalah ketakutan bagi banyak orang. Sebenarnya, pembedahan adalah satu-satunya jalan keluar untuk menghilangkan gejala atau keluhan yang dialami oleh pesakit-pesakit ini. Alternatif dalam bentuk ubat lebih popular jika dibandingkan dengan pembedahan.

Mengapa orang takut pembedahan?

Sekiranya saya bertanya apakah faktor-faktor yang menyebabkan pesakit takut untuk menjalani pembedahan, salah satu jawapan yang sering keluar adalah jangka masa penyembuhan luka pembedahan. "Tapi doc, sakit, hanya bangun dari tidur sangat sukar!" Memang benar, tetapi mungkin ada sedikit kisah saya mengenai cara merawat luka pembedahan.

Penyembuhan awal

Pengalaman orang dengan luka pembedahan berbeza-beza. Masa penyembuhan juga berbeza-beza. Kesakitan tentu ada di sana, ini jelas disebabkan oleh tisu badan yang terdedah, yang kemudian dijahit kembali. Fasa akut berlaku dari beberapa jam selepas pembedahan hingga tiga hari pertama penyembuhan. Kadang-kadang parut masih kelihatan merah dan terasa sangat menyakitkan, terutama ketika ditekan. Apa yang perlu dipertimbangkan di sini adalah jika pada tahap awal penyembuhan terdapat demam, kemerahan yang berlebihan di kawasan luka, dan adanya nanah di sekitar luka.

Fasa percambahan

Selepas 3 hari, luka akan mengalami fasa percambahan atau pembahagian sel baru. Fasa proliferatif berlaku dalam 3-14 hari selepas fasa awal penyembuhan. Pada masa ini, sel yang akan menggantikan sel tubuh yang sebelumnya rosak akan terbentuk. Pada masa ini keadaan kulit biasanya kelihatan lebih tenang. Setelah lebih dari 14 hari, proses penyembuhan luka cenderung tidak stabil dan stagnan, sehingga terjadi pembentukan parut.

Walaupun proses penyembuhan luka pembedahan serupa untuk orang yang berbeza, ada tiga cara untuk merawat luka pembedahan anda.

1. Bersihkan mengikut arahan

Luka pembedahan baru biasanya akan dibuka dan dibersihkan oleh pakar bedah sendiri, tetapi setelah beberapa kali, pesakit akan diajar untuk menukar sendiri luka pembedahan. Biasanya pesakit akan diberi larutan garam (natrium klorida 0,9%) untuk dicuci dan larutan antiseptik untuk membersihkannya. Sekiranya tidak ada, luka harus dicuci dengan air mengalir sehingga gerakan mencuci luka itu dinamis dan tidak menjadi fokus jangkitan. Pembalut yang disediakan juga boleh berbentuk pembalut kalis air, memudahkan kita mandi. Sekiranya tidak, luka dapat ditutup dengan plastik sehingga tidak bersentuhan dengan air ketika mandi. Luka yang selalu terkena air akan mengganggu proses penyembuhan itu sendiri.

2. Perhatikan keadaan luka pembedahan

"Dok, kenapa luka saya gatal, ya?" tanya salah seorang pesakit saya. "Kenapa nanah keluar dari luka saya, doc?" tanya pesakit saya yang lain. Selalunya pesakit saya mengemukakan soalan pada peringkat awal penyembuhan luka. Pelepasan nanah biasanya menunjukkan jangkitan yang belum sembuh dan memerlukan terapi lebih lanjut. Biasanya gejala ini disertai dengan sensasi terbakar, sakit, dan warna merah di sekitar luka yang kelihatan semakin jelas. Walaupun gatal adalah perkara biasa dan mungkin disebabkan oleh proses alergi dengan bahan penutup luka. Selalunya gatal ini adalah reaksi ringan dari proses penyembuhan luka itu sendiri.

3. "Boleh makan makanan laut tidak, doc? "

Jawapannya, jika anda tidak mempunyai sejarah alahan makanan laut , Sudah tentu anda boleh! Makanan Laut sering dilihat sebagai penyebab gatal-gatal, tetapi ia bergantung kepada sama ada anda mempunyai alahan atau tidak makanan laut . Makanan Laut adalah sumber protein yang baik sebagai sumber pembentukan tisu baru. Jadi, makanan laut boleh menjadi sumber bahan binaan untuk menggantikan sel yang rosak. Selain itu makanan laut , protein boleh didapati dalam daging merah, susu, kacang. Jadi, makanan berkhasiat memainkan peranan yang sangat penting dalam menyembuhkan luka, betul! Elakkan makanan yang kurang berserat, terutamanya jika operasi di kawasan perut. Makanan berserat boleh menyebabkan pencernaan yang lemah dan harus menyebabkan pesakit mengalami sedikit tekanan semasa buang air besar. Tidak selesa, bukan? Berikut adalah pengalaman saya mengenai persoalan bagaimana merawat luka pembedahan. Luka pembedahan biasanya sembuh dalam masa 14 hari. Bersedia untuk merasa gatal. Walau bagaimanapun, jika nanah muncul di luka anda, berjumpa doktor. Selama tempoh penyembuhan, jangan lupa makan protein untuk mempercepat proses penyembuhan luka dan mengelakkan air dari luka anda. Berkongsi dari rakan-rakan lain juga menanti anda!