Apa Arti Mengidam Wanita Hamil? - GueSehat.com

Mengidam semasa mengandung adalah keadaan biasa. Mengidam akan membuat seorang wanita mempunyai banyak keinginan dan sering sukar dipenuhi. Mengidam sangat mungkin berlaku kerana perubahan hormon. Tahap hormon yang tinggi pada wanita hamil dapat mengubah persepsi rasa dan aroma ibu. Kadang-kadang, keinginan anda untuk makanan tertentu juga boleh membebankan suami dan keluarga anda. Namun, pernahkah anda mendengar istilah 'pika'?

Pika berasal dari bahasa Latin yang bermaksud 'magpie bird or magpie'. Burung murai ini adalah sejenis burung yang terkenal memakan semua jenis makanan, malah barang bukan makanan. Wanita hamil yang mengalami keinginan untuk makan yang tidak boleh dimakan, keadaan ini disebut pika. Pika yang dialami oleh wanita hamil membuat anda ingin memakan sesuatu yang tidak semula jadi, misalnya, abu rokok, kopi, pasta gigi, tanah liat, atau ketulan ais.

Sebab Pika

Sehingga kini, pakar tidak mengetahui punca fenomena pika ini. Ada pakar yang berpendapat bahawa pika disebabkan oleh hormon yang tidak terkawal dan keadaan psikologi wanita hamil. Pakar lain berpendapat bahawa pika berlaku kerana kebiasaan, tidak ada kaitan dengan tahap hormon. Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa keinginan pika jenis ini dikaitkan dengan kekurangan zat besi pada wanita hamil. Mengidam Pika adalah usaha badan untuk mendapatkan vitamin dan mineral.

Kelakuan keinginan untuk makan makanan pelik juga dapat ditularkan, misalnya, anda pernah melihat abang atau kakak anda makan ketulan ais semasa hamil. Oleh itu, keinginan untuk melakukan perkara yang sama akan timbul semasa anda hamil.

Pika tidak boleh diikuti kerana boleh membahayakan kesihatan Ibu dan janin di dalam kandungan. Sekiranya kebiasaan pelik ini diikuti, ada kemungkinan wanita hamil akan terus menginginkan benda-benda tersebut. Kekurangan nutrien kerana kekurangan makan makanan berkhasiat boleh memberi kesan kepada perkembangan janin. Selain itu, barang bukan makanan boleh menjadi toksik kepada ibu dan janin. Namun, jika makanan yang anda inginkan masih normal dan tidak berbahaya, maka tidak ada salahnya untuk mengikutinya. Keinginan untuk makan makanan tertentu boleh menjadi salah satu cara bagi wanita hamil untuk membuat diri mereka merasa selesa setelah mual dan muntah dan turun naik emosi yang mereka rasakan kerana perubahan tahap hormon.