pembakar lemak untuk penurunan berat badan - guesehat.com

Baru semalam saya mendengar berita bahawa salah seorang rakan rakan saya meninggal secara tiba-tiba walaupun dia tidak diketahui menghidap penyakit. Saya sangat terkejut mendengar berita itu kerana ternyata si mati telah memuat naik Kisah Instagram hanya beberapa minit sebelum dia meninggal dunia. Dalam Kisah Instagram, dapat dilihat bahawa si mati sedang merakam aktiviti rakannya yang sedang melakukan sukan Thai Boxing. Setelah bercakap dengan rakan saya, didapati bahawa penyebab kematiannya memakan masa pembakar lemak sebelum bersenam Thai Boxing dan diikuti dengan minum kopi selepas itu. Gabungan pembakar lemak dan kopi ini ternyata membawa maut dan membuatnya terkena serangan jantung!

Wow, ternyata sesuatu yang semudah itu memberikan kesan yang luar biasa. Siapa sangka pembakar lemak mempunyai bahaya yang luar biasa! Oleh itu, kali ini saya ingin membincangkan mengenai 3 bahaya pembakar lemak untuk kesihatan!

Sebelum ini, adakah anda tahu pembakar lemak? Pembakar lemak Ini dipercayai oleh orang ramai untuk dapat menghancurkan lemak dengan berkesan sehingga badan yang ideal dapat diciptakan dengan cepat dan mudah. Itulah sebabnya pembakar lemak sangat popular di kalangan orang yang mahukan badan yang ideal. Pembakar lemak boleh berkesan kerana kandungan di dalamnya. Biasanya kandungan di dalam pembakar lemak ini adalah:

  • Kafein dengan tahap yang cukup tinggi 22%.
  • Ekstrak biji guarana.
  • Vitamin B5 atau asid panthothenic.
  • Citrimax, akar halia, bioperin.
  • Zytrix, L-carnitine, L-tyrosine, pundi kencing.
  • Lada cayenne, ginseng siberia, picolinate.
  • kromium, Mahuang, bahar akar dan sebagainya.

Baiklah, kandungan di atas dipercayai dapat membakar kalori dengan berkesan sehingga pembakar lemak dapat membantu banyak orang mendapatkan berat badan ideal dengan cepat. Namun, seperti yang saya jelaskan sebelumnya, pembakar lemak juga mempunyai bahaya!

  • Menyebabkan penyakit jantung

Kandungan kafein dan bahan lain dalam pembakar lemak Ini boleh menyebabkan nadi dan jantung menjadi laju dan akhirnya merasa berdebar-debar. Lain daripada itu, pembakar lemak juga boleh menyebabkan penyempitan arteri jantung yang boleh menyebabkan serangan jantung secara tiba-tiba. Ini menjadi lebih teruk jika orang itu sudah mempunyai sejarah penyakit jantung sebelumnya atau mempunyai penyakit jantung tetapi tidak diketahui.

Berdasarkan maklumat ini, ramai rakan saya mengesyaki bahawa campuran pembakar lemak dan kopi menyebabkan rakannya tiba-tiba mati akibat serangan jantung. Anda boleh bayangkan, hanya minum kopi boleh membuat jantung anda berdebar, terutama jika ia ditambah dengan pembakar lemak yang memang mempunyai kandungan kafein yang tinggi. Hasilnya tentunya berbahaya bagi kesihatan jantung. Oleh itu, berhati-hatilah semasa memakan pembakar lemak ya!

  • Mencetuskan insomnia

Sama dengan alasan di atas, kandungan kafein selain menyebabkan berdebar-debar jantung juga boleh menyebabkan tidur dan insomnia. Tetapi ini sebenarnya dapat diatasi dengan memakan pembakar lemak hanya pada waktu pagi atau petang.

  • Menjadi tekanan darah tinggi

Pada mulanya, pembakar lemak berfungsi untuk merangsang organ tubuh dan sistem peredaran darah untuk bekerja lebih keras. Oleh itu, penggunaan pembakar lemak secara berlebihan dan dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan penumpukan saluran darah. Ini boleh mengganggu tekanan darah yang akhirnya meningkat dan jumlah oksigen menurun. Jadi mungkin lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk mengambilnya pembakar lemak ya!

Jadi, apa pendapat anda setelah membaca mengenai bahaya pembakar lemak? Adakah anda masih berhasrat untuk makan? pembakar lemak? Sekiranya saya memilih untuk mendapatkan berat badan ideal saya dengan bersenam secara semula jadi dan makan makanan yang seimbang. Rasanya tidak sebanding dengan kemungkinan kesan berbahaya dengan faedah yang mungkin saya dapat! Terutama dengan kejadian semalam yang membuat saya sedikit trauma. Tetapi apa sahaja pilihan anda, pastikan anda berjumpa doktor sebelum mengambilnya pembakar lemak atau makanan tambahan lain, ya!