Cara merawat kulit kusam pada wajah lelaki

Siapa kata lelaki tidak memerlukan rawatan muka? Ya, anda tidak perlu boros untuk menjaganya, tetapi sekurang-kurangnya kita tahu bagaimana menjaga diri kita dengan mengenali jenis kulit kita. Merawat kulit kusam di wajah lelaki boleh dikatakan sukar dan senang, bergantung pada jenis kulit dan kesabaran kita untuk menjaganya. Saya secara peribadi tidak begitu peduli dengan kebersihan wajah, sehingga pada akhirnya wajah saya pecah dan saya menjadi kurang yakin. Wajah saya cenderung berminyak dan kering dengan cepat, akibatnya akan kelihatan sangat kusam dan tidak betul-betul. haha. Bermula setelah tamat sekolah menengah, saya mula merawat kulit saya dengan peralatan sementara yang terdapat di pasar raya. Sebenarnya, hampir setiap kulit lelaki lebih mudah berminyak dan berpeluh, mungkin juga kerana faktor hormon. Saya akan berkongsi beberapa petua mengenai cara mengatasi kulit kusam di wajah lelaki, agar kelihatan lebih segar, lebih cerah, dan bebas dari jerawat. Tetapi perlu diingat bahawa semuanya bergantung pada setiap jenis kulit, ya, jika saya sendiri mempunyai wajah yang cenderung lebih berminyak.

1. Cuci muka dengan kerap dan pilih produk yang sesuai

Mencuci muka dengan tekun adalah perkara pertama yang harus anda lakukan untuk mengelakkan masalah kulit wajah. Terutama jika anda terdedah kepada habuk, cahaya matahari, dan perkara lain yang boleh merosakkan kulit. Saya mencuci muka sekurang-kurangnya 2 hari sekali atau lebih, bergantung kepada keperluan saya. Tetapi terlalu kerap tidak baik, kerana kemudian dapat merengsakan kulit dan bahkan menghasilkan lebih banyak kelenjar minyak di wajah. Pilih produk pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda. Jenis kulit wajah saya berminyak, jadi saya menggunakan pencuci muka kawalan minyak dan itu akan menjadikan wajah saya begitu matte kelihatan dan segar. Untuk kulit normal, anda boleh menggunakan pencuci muka untuk kulit normal. Sekiranya boleh, semasa membersihkan, adalah wajar untuk menggunakan air suam agar kulit lebih santai dan keberkesanan sabun akan dimaksimumkan sehingga dapat membersihkan hingga ke pori-pori.

2. Gunakan pelembap atau pelindung matahari

Bahaya pendedahan cahaya matahari tidak hanya meningkatkan risiko barah kulit, tetapi juga dapat menyebabkan bintik-bintik gelap dan kedutan. Duh, ia semakin tua, haha. Lelaki cenderung menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah berbanding wanita. Gunakan pelembap atau pelindung matahari adalah rutin penjagaan wajah yang tidak boleh dilepaskan, ya. menggunakan pelindung matahari setiap pagi sebelum melakukan aktiviti atau gunakan pelembap yang juga mengandungi pelindung matahari sekurang-kurangnya SPF 15.

3. Pengambilan buah-buahan

Dengan memakan lebih banyak buah-buahan, ia akan menjadikan nutrien dalam badan turut serta secara optimum. Ini akan memberi kesan yang baik terhadap kesihatan kulit anda. Sekiranya saya suka makan buah, saya biasa makan buah setiap hari. Dan hasilnya juga bagus untuk kulit, walaupun saya tidak tahu dengan tepat buah apa yang baik untuk ini. Saya selalu makan buah yang penuh dengan vitamin C.

4. Bersenam secara berkala

Nah, yang terakhir memang perlu dan mesti dilakukan untuk menyokong penampilan keseluruhan. Dengan bersenam setiap hari atau 3 kali seminggu akan menjadikan anda lebih cergas dan bertenaga. Pada pendapat peribadi saya, ya, ketika saya melakukan peluh di pori-pori akan dikeluarkan bersama dan membuat aliran darah kita juga berfungsi dengan baik. Hasilnya ialah setiap kali saya bersenam saya kelihatan lebih segar. Haha. Petua di atas adalah rutin yang mudah untuk mengatasi kulit kusam di wajah lelaki. Dan saya sendiri telah membuktikannya, memerlukan kesabaran dan ketekunan dalam melaksanakannya. Wajah sangat penting bagi saya, terutamanya jika kulit wajah menjadi menyenangkan mata dan kelihatan segar, sehingga akan meningkatkan keyakinan diri. Untuk lelaki mulai sekarang, mulailah merawat wajah anda agar kelihatan lebih menarik. ️