Kesan Positif dan Negatif Minum Kopi - GueSehat.com

Kopi adalah minuman yang semakin meningkat kebelakangan ini. Semua orang, tua, muda, wanita, dan lelaki juga menyukainya. Kopi telah meroket ke kelas. Dari sekadar menjadikan mata menjadi celik gaya hidup.

bermacam-macam kedai kopi muncul, bermula dari kaunter kopi susu sederhana ke cafe mewah di pusat bandar. Jangan lupa membawa kelebihan masing-masing, sama ada biji kopi kelas premium atau hiasan Instagrammable. Hashtag #morningcoffee dan #dailydoseofcaffeine tidak ketinggalan untuk memeriahkan media sosial.

Memang, bagi sebilangan orang, rasanya tidak tepat jika dalam satu hari mereka tidak menyentuh secawan kopi. Sebilangan orang bahkan perlu minum lebih dari satu cawan kopi. Mereka mendakwa bahawa kopi dapat meningkatkan mood dan menghilangkan tekanan. Namun, adakah ia benar?

Baca juga: Love Coffee, Apa yang Perlu Diperhatikan?

Khasiat Kopi untuk Kesihatan

Kopi bukan minuman biasa. Minuman ini mengandungi kafein, yang dikelaskan sebagai bahan psikoaktif. Mendengar kata psikoaktif, mungkin Geng Sehat segera teringat jenis ubat yang boleh mempengaruhi pemikiran dan tingkah laku, iaitu narkotik dan psikotropik. Ya, bahan psikoaktif adalah bahan yang boleh mempengaruhi sistem saraf dan menyebabkan perubahan tingkah laku.

Secara amnya, bahan psikoaktif dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu depresan dan perangsang. Kelas depresan bahan psikoaktif mempunyai kesan menenangkan, menenangkan, mengurangkan kewaspadaan, hingga mengantuk. Sebaliknya, bahan psikoaktif perangsang mempunyai kesan meningkatkan kewaspadaan, kesegaran, dan semangat.

Berdasarkan kesannya, jelas bahawa kafein tergolong dalam kelas perangsang. Kafein adalah bahan perangsang yang paling biasa, dan selamat digunakan. Jadi, Geng Sihat ambil mudah, okey? Hampir tidak ada peraturan yang mengatur penggunaan bahan ini.

Kesan psikoaktif kafein tidak sekuat bahan psikoaktif lain (ubat psikotropik) dan tidak ada pergantungan yang signifikan dari penggunaannya. Kesan perangsang kafein dihasilkan oleh mekanisme berikut. Sistem saraf manusia, termasuk otak, berfungsi melalui rangkaian impuls dan reseptor. Setiap dorongan mempunyai reseptor tertentu.

Kesan akan berlaku apabila impuls dapat mengikat reseptor. Mengantuk disebabkan oleh impuls dalam bentuk sebatian yang disebut adenosin. Nah, kafein berfungsi dengan menyekat reseptor adenosin di saraf otak. Akibatnya, adenosin tidak dapat mencapai reseptornya, sehingga rasa mengantuk hilang.

Selain mempengaruhi pengikatan reseptor adenosin, kafein juga mempengaruhi dorongan lain, iaitu dopamin. Dopamine adalah sebatian yang menyebabkan perasaan senang dan gembira. Kafein dapat meningkatkan pembebasan dopamin dalam tubuh, sehingga lebih banyak dopamin mengikat reseptor dan perasaan senang timbul. Kesannya, badan terasa segar dan mood terasa baik.

Baca juga: Kisah secawan kopi di Pagi

Malangnya, ini bukan satu-satunya kesan kafein. Nampaknya, kesan merangsang ini pada saraf otak boleh menyebabkan kesan sebaliknya, iaitu kegelisahan. Peningkatan jumlah dopamin menyebabkan otak bekerja lebih cepat, meningkatkan kewaspadaan dan kecurigaan. Kesan ini membuatkan peminum kopi berfikir secara berterusan dan sukar untuk berehat. Dalam keadaan banyak fikiran, kesan ini tentu saja meningkatkan kegelisahan dan menambah tekanan.

Selain bekerja pada saraf otak, kafein juga dapat berfungsi pada saraf organ tubuh atau apa yang disebut saraf autonomi. Dalam sistem pernafasan, kafein dapat melebarkan saluran pernafasan dan memberikan kesan yang melegakan. Dalam sistem peredaran darah, kafein mempunyai kesan untuk meningkatkan kadar jantung, menyempitkan saluran darah, dan meningkatkan tekanan darah.

Semasa dalam sistem pencernaan, kafein meningkatkan pengeluaran asid perut dan mempercepat pergerakan atau buang air besar. Kesan pada organ ini boleh menjadi positif dan negatif. Kesan positifnya, badan terasa segar dan bertenaga, yang tentunya menjadikan mood menjadi baik juga.

Kesan negatifnya, kopi boleh menyebabkan jantung berdebar-debar, sakit perut, dan gangguan pencernaan pada beberapa orang, yang jelas akan menyebabkan ketidakselesaan. Jadi, bijaksana dalam menghirup kopi, ya.

Baca juga: Ketahui Punca Tahap Keasidan Kopi

Khasiat Kopi untuk Kecantikan

Selain menjaga mood dan membuat kita terjaga, kopi juga dapat melicinkan kulit wajah, anda tahu! Kopi boleh digunakan sebagai pelicin atau gosok muka. Biasanya tanah kopi untuk gosok dicampurkan dengan bahan lain untuk kesan yang lebih kuat.

Untuk mendapatkan kulit yang lebih lembut, anda boleh mencampurkan bubur kopi, sedikit gula dan minyak kelapa. Sapukan pada wajah yang dibersihkan, dan gosok perlahan-lahan sebelum dibilas dengan air bersih.

Bagi mereka yang ingin mempunyai lebih banyak kulit bersinar, kopi boleh ditambah dengan madu dan lakukan dengan cara yang sama. Bukan hanya untuk kulit wajah, kopi juga dapat membantu menyamarkan kulit yang menghitam di sekitar mata atau mata panda. Hanya campurkan kopi dengan aloe vera parut. Sapukan secara merata di sekitar kulit mata.

Nah, ternyata ada banyak kopi yang enak!