Wah, Anda Boleh Merawat Buasir dengan Daun Buah Belimbing Wuluh!

Nama penyakit ini sedikit mirip dengan nama penyakit lain, iaitu gondok. Kedua-duanya juga mempunyai simptom yang serupa, yang membuat penderita mengalami bengkak di kawasan leher, yang kadang-kadang disertai demam hingga sakit. Bagi sesetengah orang, gondok mungkin tidak biasa dan menganggapnya adalah gejala penyakit gondok. Namun, apa sebenarnya perbezaan antara keduanya?

Perbezaan antara gondok dan gondok

Dilaporkan dari kompas.comGondok dan gondok adalah dua jenis penyakit. Goiter juga dikenali sebagai gondok dan disebabkan oleh gangguan hormon, terutamanya hormon tiroid yang terdapat di leher. Semasa anda bersekolah, mungkin anda sering mendengar nama penyakit ini, kerana ia adalah salah satu penyakit yang disebabkan oleh kekurangan yodium. Pesakit dengan gondok akan mengalami keradangan atau pembengkakan yang cukup besar, hingga ukuran limau gedang. Walaupun ada juga yang lebih kecil. Ukuran ini dipengaruhi oleh betapa teruknya gangguan hormon yang dialami oleh penghidapnya.

Sementara beguk adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan dengan virus paramoxy. Virus ini cukup aktif, kerana tidak hanya menyebabkan penyakit gondok, tetapi juga campak dan rubela. Virus ini dengan mudah berpindah dari tubuh seseorang ke badan orang lain yang berdekatan, dengan membiak. Itulah sebabnya campak, rubella, dan gondok adalah penyakit berjangkit. Pada beguk, jangkitan virus ini menyerang kelenjar air liur atau parotid, menyebabkan kesakitan dan akhirnya membengkak.

Apakah simptom beguk?

Penyakit yang berbeza, mesti mempunyai simptom yang berbeza. Sekiranya gondok boleh menyebabkan pembengkakan pada kedua kelenjar tiroid, maka gondok sedikit berbeza. Gondok atau dalam istilah perubatan disebut parotitis wabak hanya menyebabkan bengkak di leher dan boleh sembuh dengan sendirinya selama lebih kurang 2 minggu. Penyakit ini mempunyai simptom yang serupa dengan selesema, seperti demam, pening, dan kadang-kadang sakit otot.

Baca juga: Inilah Kebaikan Protein untuk Otot dan Tubuh

Seseorang yang telah dijangkiti virus gondok tidak langsung menunjukkan gejala. Walaupun begitu, dia ternyata dapat menyebarkan penyakit ini. Selepas 3 hari, penyebaran virus ini meningkat seiring dengan pembesaran kelenjar parotid. Ia akan berkurang jika bengkak sudah mulai mereda.

Cara merawat penyakit beguk

Gondok disebabkan oleh jangkitan virus, jadi tidak ada antibiotik atau jenis ubat lain yang dapat menyembuhkannya. Jadi boleh dikatakan, penyakit ini akan sembuh dengan sendirinya. Anda dapat mengambil beberapa langkah pencegahan, seperti yang dikutip healthline.com:

  • Pastikan anda mendapat lebih banyak rehat daripada biasa, terutamanya jika anda merasa lemah atau letih.

  • Gunakan kompres hangat atau ubat yang disyorkan oleh doktor untuk mengurangkan demam.

  • Selain demam, anda juga dapat melegakan kelenjar bengkak dengan kompres sejuk.

  • Jangan lupa minum lebih banyak air, untuk mengelakkan dehidrasi akibat demam.

  • Untuk makanan, anda harus makan makanan bertekstur lembut, sehingga rahang anda tidak terlalu keras untuk dikunyah. Mengunyah makanan bertekstur keras ketika anda mempunyai beguk sebenarnya boleh membuat leher atau kawasan bengkak anda menyakitkan. Anda boleh memakan bubur, jus, sup, atau span chiffon.

  • Anda harus mengelakkan makanan dan minuman yang berasid, kerana ia dapat memperburuk rasa sakit pada kelenjar parotid.

  • Akhirnya, percaya atau tidak, anda boleh menyembuhkan gondok dengan cepat dan semula jadi dengan menggunakan daun buah belimbing. Sekiranya buahnya sangat enak digunakan sebagai sajian, ternyata daunnya juga bermanfaat untuk kesihatan.

Cara menyembuhkan gondok dengan daun belimbing wuluh

Kaedah ini masih diklasifikasikan sebagai tradisional, jadi keberkesanannya sama dengan ubat herba. Dilaporkan dari viva.com, sediakan semua bahan, iaitu daun belimbing wuluh dan bawang putih. Anda boleh menyesuaikan jumlahnya bergantung pada keperluan anda. Namun, pastikan jika jumlah bawang putih lebih sedikit daripada daun belimbing.

Kemudian, basuh semua bahan dan kumpulkan ke dalam bekas untuk ditumbuk. Selepas itu, tumbuk semua bahan hingga sebati. Sekiranya demikian, ramuan ubat untuk gondok telah selesai. Anda boleh menggunakannya dengan menggosoknya di leher yang bengkak.

Ternyata tidak hanya untuk merawat penyakit gondok, daun belimbing juga dapat mengobati beberapa penyakit, seperti sakit gigi, tinea versicolor, sariawan, hingga rematik. Tetapi satu perkara yang mesti anda ingat, kaedah ini hanyalah alternatif yang boleh anda gunakan sekiranya penyakit beguk yang anda alami tidak mengalami komplikasi. Sekiranya anda mengalami komplikasi atau keadaan serius yang lain, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pertolongan yang tepat dengan cepat.

Lalu, mengapa daun belimbing disyorkan untuk merawat gondok? Ternyata pemilihan ini dilihat berdasarkan kandungan yang terkandung di dalamnya, yaitu vitamin C, glukosida, tanin, asam format, peroksida, saponin, kalsium oksalat, sulfur, kalium, dan sitrat. Kandungan tersebut diyakini dapat menangkal virus penyebab penyakit gondok. Namun, tidak digalakkan untuk dimakan, tetapi hanya digunakan sebagai penyebaran dan pemampatan. (BD / Amerika Syarikat)