Peraturan dalam Janji Temu - guesehat.com

Baru-baru ini, berita berkaitan kes video skandal seks seorang wanita yang disyaki mempunyai inisial HA sedang dibicarakan. Sehingga kini, tidak jelas dari mana asal usul video tersebut. Sudah tentu, yang paling merugikan dalam kes ini adalah wanita. Sebabnya, video tersebut diedarkan tanpa pengetahuannya. Selain melanggar privasi, tentu saja ini memberi kesan pada psikologinya.

Agar kejadian seperti ini tidak berulang, Geng Sihat perlu lebih berhati-hati. Dalam hubungan dengan pasangan, anda perlu menetapkan batas. Kerana sebenarnya, hubungan yang sihat akan terjadi jika anda menetapkan batas agar privasi masing-masing dijaga.

Walaupun setiap pasangan berbeza, ada beberapa batasan penting yang mesti dipatuhi oleh setiap pihak. Berikut adalah beberapa batasan yang perlu anda terapkan dalam hubungan romantis, seperti yang dilaporkan oleh Kesibukan.

1. Tentukan Masa untuk Bersendirian

Tidak kira seberapa dekat hubungan anda dengan pasangan anda, pasti akan ada saat di mana anda memerlukan ruang dan masa untuk bersendirian. Bukan hanya memerlukan masa untuk bersendirian, tetapi juga masa untuk berkumpul dengan rakan dan keluarga.

Had ini boleh menjadi peringatan bahawa teman lelaki atau suami anda bukan satu-satunya orang penting yang anda sayangi. Kedua-dua pihak harus mempunyai kebebasan untuk meluangkan masa tanpa melibatkan satu sama lain. Batasan ini penting dan asas dalam hubungan yang sihat.

2. Menetapkan Had Kandungan di Media Sosial

Muat naik media sosial adalah seperti PDA atau paparan kasih sayang orang ramai. Pasangan anda mungkin ingin selalu menyiarkan perincian percintaan dan keakraban anda di media sosial, tetapi anda mungkin tidak selesa dengan perkara itu. Sebaliknya.

Sebilangan besar orang tidak selesa dengan keintiman dan privasi mereka dengan pasangan mereka ditonton oleh rakan, keluarga, atau orang lain di media sosial. Ini perlu dijelaskan sejak awal dengan teman lelaki atau suami anda. Anda perlu mengatakan secara langsung jika anda tidak selesa dengan kandungan media sosial mengenai privasi hubungan anda. Ini sangat berisiko dalam hubungan yang sihat.

3. Menetapkan Had Perkara Peribadi

Terdapat beberapa orang yang cukup selesa berkongsi pin ATM, kata laluan perbankan dalam talian, serta kata laluan telefon bimbit dan media sosial dengan rakan kongsi mereka. Walau bagaimanapun, bagi anda yang masih berpacaran, ini tidak boleh dilakukan. Sekiranya anda merasa tidak selesa untuk berkongsi perkara peribadi ini, beritahu pasangan anda dengan segera.

Apa yang anda ingin kongsikan dan apa yang anda tidak mahu kongsi adalah batasan yang harus diabaikan. Kerana jika dilanggar, privasi anda dapat terancam. Had yang ditetapkan boleh berbeza-beza, mulai dari hal-hal penting seperti yang disebutkan di atas, hingga hal-hal kecil seperti jurnal harian. Sekiranya anda tidak selesa dengan pasangan anda membacanya, katakan dan tetapkan hadnya.

4. Mengehadkan Apa yang Anda Akan dan Tidak Akan Lakukan

Pernah mendengar kata-kata 'Saya bersedia mati untuk anda' dalam novel romantik dan filem? Walaupun kedengarannya romantis, dalam kehidupan nyata sangat jarang berlaku, terutama bagi pasangan yang masih berpacaran. Jadi, anda harus menetapkan had apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh pasangan anda dan sebaliknya.

Batasan yang disebut sebagai contoh adalah bahawa anda masih mahu menonton filem yang disukai oleh teman lelaki anda walaupun ia tidak sesuai dengan selera anda. Namun, anda tidak mahu menutup perkara berbahaya, misalnya jika pasangan anda terlibat dalam masalah jenayah. Perkara seperti ini juga harus terjalin dalam hubungan romantis.

5. Tetapkan batas untuk keakraban

Melanggar batas seksual bukan sesuatu yang tidak sihat lagi, tetapi ia adalah penyalahgunaan privasi. Ini termasuk perbuatan jenayah. Anda perlu memberitahu teman lelaki anda secara langsung berapa banyak keintiman yang anda mahu pergi.

Walaupun anda melakukan hubungan seks, pastikan teman lelaki atau suami anda mengetahui hadnya. Contohnya, anda tidak selesa melakukan hubungan seks semasa dirakam atau sesuatu. Anda berhak membantah dan menetapkan batasan yang ketat.

Sekiranya anda sudah lama tidak menjalin hubungan, lebih baik tidak segera melakukan aktiviti seksual dengan pasangan anda. Ini adalah perkara yang paling sensitif dan menuntut keselesaan privasi masing-masing. Anda perlu mengetahui lebih lanjut mengenai ciri pasangan anda. Jangan berhubung dengan orang yang salah.

Baca juga: Untuk Wanita Berciuman Lebih Romantis daripada Seks

Belajar dari skandal video seks yang sedang dibincangkan, Geng Sehat perlu lebih berhati-hati dalam hubungan, terutama bagi mereka yang masih berpacaran. Keselesaan dan privasi anda adalah perkara terpenting yang perlu dijaga. Oleh itu, tetapkan batas pada hubungan cinta anda, ya! (UH / AS)