Mati pucuk pada Malam Pertama - GueSehat

Bagi sesetengah orang, malam pertama mungkin merupakan saat yang paling dinantikan. Walaupun begitu, mereka sering merasa ingin mencetuskan mati pucuk pada malam pertama atau juga dikenali sebagai mati pucuk bulan madu . Jadi, apakah mati pucuk pada malam pertama itu?

Mungkinkah mati pucuk pada Malam Pertama?

Mati pucuk pada malam pertama adalah bentuk disfungsi ereksi (mati pucuk) yang menyukarkan lelaki yang baru berkahwin untuk mencapai atau mengekalkan ereksi dan memerlukan masa yang lama untuk melakukan hubungan seksual.

Mati pucuk pada malam pertama atau dikenali sebagai mati pucuk bulan madu ini adalah perkara biasa di kalangan mereka yang memandang seks sebelum berkahwin sebagai pantang larang. Namun, menurut para pakar, mati pucuk pada malam pertama juga tidak dapat dinafikan kepada lelaki yang berpikiran terbuka, anda tahu, geng.

Mati pucuk pada malam pertama berlaku kerana lelaki mempunyai perasaan cemas dan bimbang melakukan hubungan seks buat pertama kalinya pada malam pertama. Nah, kegelisahan dan kegelisahan ini kemudian akan menyebabkan sejumlah masalah seksual, seperti ejakulasi dini, ejakulasi tertunda, hingga disfungsi ereksi.

Punca mati pucuk pada Malam Pertama

Disfungsi seksual atau mati pucuk boleh disebabkan oleh beberapa faktor fizikal dan psikologi. Namun, khusus untuk mati pucuk pada malam pertama, sebilangan pakar percaya bahawa ia disebabkan oleh faktor psikologi.

Menurut penyelidikan, mati pucuk pada malam pertama juga disebabkan oleh kegelisahan mengenai prestasi, tekanan, tekanan, ketakutan mengecewakan pasangan anda, dan faktor lain.

Ketika badan merasa cemas dan dalam keadaan tertekan, aliran darah ke zakar yang diperlukan untuk ereksi dikurangkan, sehingga masalah ereksi akan timbul. Inilah yang membuat sebilangan pakar percaya bahawa faktor utama mati pucuk pada malam pertama adalah kegelisahan dan tekanan.

Walau bagaimanapun, mati pucuk pada malam pertama juga boleh disebabkan oleh faktor fizikal. Kajian lain mendapati bahawa tidak semua lelaki yang mengalami disfungsi ereksi pada malam pertama disebabkan oleh kegelisahan atau tekanan. 28% lelaki mengalami mati pucuk pada malam pertama kerana faktor fizikal.

Mencetuskan Mati Pucuk Lelaki pada Malam Pertama

Bagi mereka yang pernah melakukan hubungan seks sebelum berkahwin, mungkin risiko mengalami mati pucuk pada malam pertama akan sangat kecil. Namun, bagi lelaki yang tidak pernah melakukan ini sebelum berkahwin, mereka mungkin mempunyai ketakutan dan kegelisahan kerana tidak dapat membuat pasangan mereka puas secara seksual.

Jadi, apa yang boleh dilakukan untuk mencegah kegelisahan ini? Untuk mengelakkan mati pucuk pada malam pertama atau mati pucuk bulan madu , cuba bersikap terbuka dengan pasangan. Bercakap dengan pasangan anda mengenai kegelisahan, kegelisahan, atau kebimbangan.

Dengan cara itu, anda dan pasangan mungkin dapat mencari jalan penyelesaian bersama dan mencari jalan untuk meningkatkan keakraban dan hubungan anda. Cuba juga mencari cara lain untuk lebih intim dengan pasangan anda tanpa melakukan hubungan seks terlebih dahulu.

Anda boleh mulakan dengan melakukan urutan sensual pada pasangan anda atau mandi bersama dengan air suam. Di samping itu, anda boleh mengalihkan perhatian anda dengan memainkan muzik romantis atau menonton filem sensual dengan pasangan anda. Langkah ini dapat dilakukan untuk mencegah kegelisahan dan kegelisahan sebelum melakukan hubungan seks.

Sumber:

Kesihatan Lelaki Australia. 2015. Pernah Mendengar Tentang Mati Pucuk Bulan Madu? Ternyata Ini Perkara Sebenar .

Kosmopolitan. 2019. Mengapa Suami Baru Anda Tidak Dapat Menunaikannya pada Malam Perkahwinan Anda .

WebMD. 2017. Kebimbangan Prestasi Seksual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found