Kebaikan Penggunaan Vitamin B1, B6, dan B12 secara berkala

Kekurangan vitamin B1, B6, dan B12 berkait rapat dengan masalah saraf periferal. Peranan vitamin ini, juga dikenal sebagai vitamin neurotrofik, adalah untuk memperlambat proses degenerasi sel saraf periferal. Satu kajian yang mengamati pesakit yang mengambil vitamin neurotopik selama 90 hari menunjukkan, pada minggu kedua setelah penggunaan biasa, tahap kesakitan pada saraf perifer yang dirasakan oleh responden menurun secara dramatik dari skala 6 hingga skala 1. Walaupun pada pada akhir kajian (12 minggu) juga didapati bahawa kualiti hidup responden meningkat dengan ketara kerana pengurangan gejala neuropati yang ketara, seperti mati rasa, kesemutan, terbakar, dan kesakitan yang ketara.

Penyelidikan juga tidak menemui kesan sampingan kerana mengambil kombinasi vitamin neurotropik secara berkala dalam jangka panjang. Walaupun ada, ia agak kecil. "Kajian ini membuktikan bahawa vitamin neurotrofik tidak hanya mencegah tetapi juga dapat mengurangkan gejala kerosakan saraf periferal," kata seminar Kajian Klinikal Dr. NENOIN, Mac 2018.

Majlis tersebut turut dihadiri oleh Prof. Dr. Rima Obeid dari Saarland University Hospital, Jerman, yang menjelaskan mengenai neuropati dan pelbagai faedah vitamin neurotopik untuk kesihatan. Berikut adalah penjelasan mengenai neuropati yang perlu anda ketahui:

Baca juga: Hati-hati, kesemutan boleh menjadi tanda penyakit serius!

Apa itu neuropati?

Neuropati adalah keadaan kerosakan saraf dan gangguan yang dicirikan oleh gejala seperti kesemutan, mati rasa, dan kekejangan. Salah satu penyebab kerosakan neuropati atau saraf periferal adalah akibat gaya hidup seharian. 50% kes neuropati disebabkan oleh aktiviti yang meningkatkan risiko neuropati. Kerosakan saraf periferi ini mempengaruhi kualiti hidup dan juga pergerakan harian kerana neuropati menyebabkan gangguan pada saraf deria dan motorik, yang memberi kesan langsung kepada kualiti hidup pesakit.

Gaya hidup apa yang berpotensi untuk mengurangkan keanjalan sistem saraf periferal?

Aktiviti yang cepat dan tanpa rehat, hanyalah salah satu daripada banyak faktor yang menyebabkan penurunan kualiti saraf periferal. Contohnya, menggunakan alat, telefon pintar, kamera, peranti komputer, alat elektronik, berada dalam kenderaan terlalu lama, dan mengangkat alat berat akan merosakkan saraf. Inilah sebabnya mengapa pakar neurologi mengesyorkan menjaga kesihatan saraf periferal sejak usia dini, sehingga kekuatannya tetap optimum pada usia tua.

Dicegah dengan mengambil vitamin B1, B6 dan B12

Terdapat banyak kebaikan vitamin B1, B6, dan B12. Salah satunya, vitamin B diperlukan oleh mitokondria dalam inti sel untuk sistem pembaikan sel. Menurut Prof. Dr. Rima Obeid, mengambil kombinasi vitamin neurotrofik (gabungan vitamin B1, B6 dan B12) telah terbukti lebih berkesan dalam mencegah dan merawat neuropati daripada mengambil satu vitamin neurotropik, iaitu vitamin B1, B6 atau B12 sahaja. Gabungan vitamin neurotropik dapat mengurangkan gejala kerosakan saraf periferi seperti sakit, mati rasa, kesemutan dan penurunan sensasi sentuhan. Apabila sel-sel yang rosak di dalam badan mengalami keradangan (radang), pemecahan vitamin B6 akan meningkat, sehingga mengurangkan rasa sakit pada saraf periferal.

Berdasarkan data yang diperoleh dari kajian 12 minggu yang dilakukan di 9 kota besar di Indonesia, keseluruhan gejala neuropati dikurangkan sebanyak 62.9% pada orang yang mengambil vitamin B1, B6, dan B12 secara berkala. Secara terperinci, rasa sakit dikurangkan sebanyak 64.7%, sensasi terbakar dikurangkan sebanyak 80.6%, sensasi kesemutan dikurangkan sebanyak 61.3% dan mati rasa dikurangkan sebanyak 55.9%.

Baca juga: Diclofenac Melegakan Sakit dan Keradangan

Kesan kekurangan vitamin neurotopik

Lalu, bagaimana jika badan kekurangan vitamin B1, B6, dan B12? Inilah kesannya:

  • Sekiranya tidak ada vitamin B6 dan B12, tubuh tidak dapat memproses asid folik.
  • Apabila badan tidak mendapat cukup vitamin B, pembentukan DNA dapat terganggu.
  • Ketiga-tiga varian vitamin B ini, diperlukan untuk proses mengubah bentuk homosistein. Homocysteine ​​adalah asid amino (bahagian protein terkecil) yang berlaku akibat proses penukaran homocysteine ​​menjadi cysteine ​​dalam kitaran metionin. Kitaran ini melibatkan vitamin B6 dan B12.
  • Secara umum, kekurangan vitamin B12 dapat mengakibatkan anemia, demensia, dan gangguan neuropatik.
  • Sekiranya terdapat kekurangan vitamin B12 pada wanita hamil dan ibu yang menyusui, kesannya boleh memberi kesan kepada anak-anak. Dalam beberapa kes, kanak-kanak sering menangis, mengalami gangguan kognitif, perubahan mood yang tidak stabil berlaku, sehingga anak-anak jarang tersenyum.
  • Pesakit dengan diabetes jenis 1 dan tipe 2 yang tidak mempunyai kombinasi vitamin B, cenderung mengalami gangguan fungsi hati.

Siapa yang berisiko kekurangan vitamin B1, B6, dan B12?

Secara umum, terdapat 3 keadaan yang dapat membuat seseorang lebih rentan terhadap kekurangan vitamin B, termasuk:

  • Vegetarian. Gabungan vitamin B terdapat pada daging merah dan unggas. Vitamin B1, B6, dan B12 juga diperoleh dari ikan dengan lemak sehat, seperti tuna, beras, gandum, jeruk, kacang kedelai, kacang hijau, kacang buncis, kacang panjang, dan bawang putih. Vegetarian harus mengambil suplemen vitamin neurotropik.
  • Umur. Semakin tua seseorang, semakin mudah mereka merosakkan sistem saraf. Oleh itu, adalah penting bagi setiap orang untuk menjaga kesihatan saraf periferal dari usia muda. Penyelesaian yang boleh dilakukan oleh orang tua untuk memulihkan kekuatan saraf periferi adalah dengan mengambil kombinasi vitamin B, bersenam, dan tetap aktif, walaupun sudah tua.
  • Pesakit diabetes. Kenapa? Kerana secara umum, penghidap diabetes mesti mengambil ubat tertentu yang meningkatkan risiko kekurangan vitamin B12. Pesakit diabetes juga sangat rentan terhadap kekurangan vitamin B1 dan B6 kerana penurunan fungsi buah pinggang. Walaupun penurunan fungsi ginjal ini memakan masa bertahun-tahun, tidak ada salahnya untuk mencegah keadaan ini berlaku dengan rajin mengambil vitamin neurotopik. Gabungan vitamin B1, B6, dan B12, akan memberikan hasil yang berkesan dan lebih optimum bagi pesakit diabetes.
Baca juga: Ketahui pelbagai vitamin B dan kegunaannya

Adakah selamat mengambil vitamin neurotopik dalam jangka masa panjang?

Oleh kerana sifat vitamin B yang larut dalam air, pengambilan vitamin B1, B6, dan B12 secara berkala adalah selamat bagi sesiapa sahaja. "Hingga kini, belum ada laporan perubatan yang mengatakan bahawa vitamin B dapat diracun. Vitamin B tidak menetap di usus, dan residu akan dikeluarkan secara langsung melalui air kencing, "jelas Dr Manfaluthy.

Prof. Dr. Rima Obeid juga menambah, gabungan vitamin B malah sangat baik untuk diminum oleh pesakit diabetes. Tujuannya adalah untuk melambatkan dan mengurangkan risiko terkena neuropati akibat komplikasi diabetes (neuropati diabetes). "Tidak benar jika ada pihak yang berpendapat bahawa mengambil vitamin neurotik dalam jangka panjang, berpotensi mencetuskan kemunculan penyakit yang teruk seperti barah," tambahnya.

Menurut hasil penyelidikan yang dilakukan oleh Rima, fakta perubatan yang dijumpai pada penderita barah bahawa mereka sebenarnya sudah mempunyai sejarah barah akut dalam keluarga dan gaya hidup yang tidak sihat. Jadi ia tidak disebabkan oleh pengambilan vitamin B secara berkala.

Penurunan fungsi sel saraf tidak dapat dielakkan seiring bertambahnya usia. Oleh itu, jaga saraf periferal dengan rajin bersenam, menjalani diet seimbang, mengurangkan penggunaan alat, dan kerap mengambil vitamin B1, B6, dan B12. Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan gabungan vitamin B1, B6, dan B12 secara berkala terbukti dapat mengurangkan gejala neuropati. Kajian yang mengesahkan ini telah diterbitkan di Jurnal Sains Perubatan Asia 2018 kemudian. (TA / AY)