Dos ubat - Guesehat.com

Mengenai perubatan, Gang Sihat pasti mempunyai pelbagai persoalan. Contohnya, mengapa ubat generik lebih murah? Mengapa ubat ini hanya diambil pada waktu malam? Baiklah, artikel ini akan menjawab beberapa soalan anda.

Ada ubat yang disyorkan untuk dimakan setelah makan ada juga yang sebelum makan. Maka penggunaan ubat juga mesti berdasarkan dos yang disyorkan. Tetapi ada pesakit yang berlebihan dosnya kira-kira jumlahnya kerana menurutnya ubatnya kurang berkesan.

Pada dasarnya, setiap ubat mempunyai dos, waktu tindakan, dan kerja yang berbeza. Setiap ubat mempunyai bahan aktifnya sendiri, cara ia berfungsi dan kesan sampingannya akan berbeza.

Baca juga: 6 Ubat yang Mesti Bawa Semasa Melancong?

Perbezaan Dosis Dadah

Setiap ubat mempunyai rejimen dosnya sendiri. Kesan penyembuhan yang timbul pada ubat boleh berbeza-beza kerana sifatnya masing-masing. Sekiranya jenis ubat A dengan dos C berkesan untuk pesakit E, maka perkara yang sama tidak semestinya berlaku untuk pesakit D. Ini mungkin kerana keadaan tubuh setiap orang tidak sama.

Dos yang sama tidak akan diberikan kepada pesakit kanak-kanak dan orang dewasa. Atau antara orang dewasa dan orang tua. Kemudian, jika keadaan pesakit cukup parah, dos ubat dapat ditingkatkan ke tahap yang lebih tinggi daripada pesakit lain.

Dos ubat juga berbeza-beza. Dalam julat kepekatan tertentu ubat dapat memberikan kesan dan sifat ke dalam tubuh. Dalam kepekatan tertentu, ubat yang dimakan akan larut dalam darah. Kelajuan kepekatan ubat juga berbeza-beza. Sekiranya kadar penurunan kepekatan ubat dalam darah cepat, maka ubat tersebut harus diambil lebih kerap. Oleh itu, ada ubat yang diambil tiga kali, ada yang cukup sekali sehari.

Perbezaan dos ubat antara lelaki dan wanita berlaku untuk penghilang rasa sakit. Satu kajian menunjukkan bahawa wanita lebih memerlukan ubat sakit berbanding lelaki. Namun, ia masih belum pasti. Terdapat juga ubat-ubatan (tidak semua) yang memerlukan pengukuran badan untuk menentukan dos yang tepat. Contohnya adalah ubat kemoterapi.

Jadi dos yang diberikan boleh berbeza antara pesakit kerana faktor tubuh pesakit, yang boleh berupa usia, jantina, atau ukuran badan. Selain dari faktor ubat itu sendiri, seberapa cepat konsentrasi akan larut dan tahap yang tepat sehingga dapat memberi kesan.

Geng yang sihat perlu berhati-hati semasa mengambil dadah. Sekiranya anda merasakan bahawa ubat yang disyorkan tidak cukup berkesan, maka anda tidak boleh meningkatkan dos hanya dengan anggaran anda, anda tahu. Cuba berjumpa doktor dan ahli farmasi anda terlebih dahulu.

Selain itu, jangan mengambil ubat tertentu dalam jangka masa panjang kerana boleh menyebabkan kesan toleransi. Contohnya ialah jenis ubat penenang. Akibatnya, tubuh dapat bertoleransi dengan dos sebelumnya dan memerlukan dos yang lebih tinggi. Ini boleh menjadikan badan bergantung.

Baca juga: Selamat Semasa Menebus Dadah, Anda Boleh Berunding dengan Ahli Farmasi

Dadah yang diambil sebelum atau selepas makan?

Untuk menentukan sama ada ubat itu sesuai diminum sebelum atau selepas makan bergantung kepada ubat itu sendiri. Bagaimana ubat berinteraksi dengan makanan? Semasa anda makan, badan anda memproses makanan di saluran pencernaan anda. Proses pencernaan makanan ini boleh menjadi faktor yang mempengaruhi kelajuan proses pemusnahan dan penyerapan ubat.

Ada ubat yang proses penyerapannya akan terganggu oleh makanan, ada yang dibantu, dan ada yang sama sekali tidak terjejas. Bukan hanya proses pencernaan makanan, masa pengambilan ubat sebelum atau selepas makan juga dipengaruhi oleh kesan sampingan ubat itu sendiri.

Terdapat jenis ubat yang boleh merengsakan perut sehingga ubat itu mesti diambil setelah makan. Contohnya ialah aspirin. Untuk ubat yang diambil sebelum makan, biasanya ubat akan dihambat sekiranya terdapat makanan di saluran pencernaan.

Jenis ubat yang berfungsi untuk perut biasanya lebih berkesan jika perut kosong. Bukan hanya itu, ada juga ubat yang boleh pecah terlalu cepat kerana adanya makanan. Ubat ini tidak diserap oleh aliran darah sehingga menjadi tidak berkesan.

Sebagai tambahan kepada masa sebelum atau sesudah makan, Geng Sihat juga perlu mengetahui peraturan untuk jeda waktu yang tepat ketika mengambil ubat. Sekiranya peraturan bertulis adalah bahawa ubat itu diambil setelah makan, maka ubat itu mesti diminum 30 minit setelah anda makan.

Sekarang, anda sudah tahu mengapa terdapat dos dan masa penggunaan yang berbeza untuk ubat dan pesakit tertentu. Cara ubat berfungsi adalah salah satu faktor yang paling berpengaruh. Terdapat ubat-ubatan yang mampu memberi kesan walaupun dalam ukuran kecil. Terdapat juga ubat-ubatan yang dapat dihambat sekiranya terdapat makanan di dalam badan. Anda perlu tahu bahawa ubat dan makanan berada dalam saluran pencernaan yang sama. Oleh itu, patuhi cadangan pengambilan ubat yang diberikan oleh doktor dan ahli farmasi.

Baca juga: 6 Cara Mengelakkan Dadah Palsu

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found