Petua untuk tidur malam yang baik pada trimester kedua kehamilan

Sekiranya pada trimester pertama kehamilan anda sukar makan kerana anda mengalami sakit pagi, maka pada trimester kedua timbul masalah lain, iaitu sukar tidur. Ini berlaku kerana badan menghasilkan hormon progesteron lebih daripada biasa, sehingga menyukarkan anda tidur. Sebenarnya, kecukupan tidur dan kualiti tidur setiap hari akan mempengaruhi emosi anda. Terutama semasa kehamilan, badan akan lebih mudah letih. Oleh itu, sangat penting untuk mendapatkan tidur berkualiti sepanjang kehamilan. Lalu apa penyelesaiannya? Mari lihat ulasan berikut!

  • Gunakan Bantal Tambahan

Agar ibu mendapat posisi yang selesa untuk tidur, gunakan bantal tambahan atau bantal tambahan. Bantal tambahan digunakan untuk menyokong perut dan punggung. Anda juga boleh meletakkan bantal di kedua kaki, untuk memudahkan tidur di sebelah anda.

  • Jangan Mengonsumsi Kafein

Petua kedua ini sebenarnya masih sangat umum. Kesukaran tidur pada wanita hamil juga boleh disebabkan oleh kafein yang berlebihan di dalam badan. Oleh itu, elakkan minum kafein, terutama kopi, agar dapat tidur lebih cepat. Harap maklum, kafein juga mempunyai kesan yang tidak baik untuk kesihatan ibu dan janin.

  • Latihan Berkala

Untuk membantu ibu lebih mudah tidur adalah meningkatkan kesihatan fizikal, seperti melakukan senaman secara teratur. Apabila sihat secara fizikal, kualiti tidur juga bertambah baik. Untuk jenis latihan, anda boleh memilih senaman ringan, seperti berjalan kaki, yoga, dan lain-lain, menurut nasihat pakar.

  • Minum Susu Sebelum Tidur

Untuk membantu anda tidur lebih cepat, minum segelas susu sebelum tidur. Kandungan protein dalam susu membantu mengekalkan kadar gula dalam darah dan mempunyai nutrien untuk janin dalam rahim.

  • Pancuran Air Panas

Supaya badan anda menjadi lebih santai, mandi air suam sebelum tidur atau mandi petang. Ini membantu ibu lebih selesa tidur.

  • Kurangkan Pengambilan Gula

Kurangkan pengambilan gula di dalam badan. Selain dapat meningkatkan tenaga, penggunaan gula juga akan meningkatkan gula darah. Sebaiknya jangan makan makanan manis pada waktu petang sebelum tidur.

Itulah petua agar ibu hamil dapat tidur lebih lena. Gangguan tidur adalah perkara biasa semasa kehamilan, terutama pada trimester kedua. Makan makanan sihat untuk memenuhi keperluan pemakanan dan lakukan petua di atas untuk memenuhi keperluan tidur. Semoga bermanfaat.