Mari Ketahui Cara Penularan Penyakit - Guesehat

The Healthy Gang telah mendengar istilah tersebut Penyakit berjangkit? Penyakit berjangkit dalam terjemahan bahasa Indonesia bermaksud Penyakit Berjangkit. Kata berjangkit bermaksud bahawa penyakit ini boleh merebak dari satu orang ke orang lain. Uniknya, setiap penyakit mempunyai cara penularan tertentu dari satu orang ke orang lain.

Secara umum, cara penularan penyakit ini terbahagi kepada 2 (dua) iaitu penularan langsung (hubungan terus) dan secara tidak langsung (hubungan tidak langsung).

Baca juga: Hati-hati, Coronavirus dapat disebarkan melalui mata

Penghantaran Langsung (Hubungan terus)

Sebilangan besar penyakit berjangkit menular melalui hubungan langsung. Berikut adalah cara penghantaran melalui hubungan langsung.

1. Melalui sentuhan kulit secara langsung

Penularan dengan cara ini berlaku apabila orang sakit bersentuhan langsung dengan orang lain. Beberapa penyakit kulit menular melalui sentuhan langsung seperti kudis (kudis), impetigo, ketuat.

2. Melalui cecair badan

Hubungi melalui cecair badan, termasuk melalui darah, luka terbuka atau melalui hubungan seksual, Sebilangan besar penyakit kelamin (penyakit kelaminsebagai Virus Papilloma Manusia (HPV), herpes, sifilis, HIV / AIDS ditularkan dengan cara ini. Penyakit berjangkit lain seperti Hepatitis dapat menular dengan cara ini.

3. Melalui ibu hingga bayi

Seorang ibu yang semasa mengandung mempunyai risiko menyebarkan jangkitan ke janinnya. Penghantaran berlaku melalui plasenta. Walau bagaimanapun, beberapa penyakit menular seksual dapat menular melalui kelahiran anak. Contohnya, gonore diturunkan dari ibu ke bayi semasa melahirkan anak.

4. Melalui percikan (titisan)

Titisan yang dikeluarkan oleh seseorang yang sakit ketika dia batuk, bersin atau bercakap dalam jarak dekat dapat menjangkiti orang-orang di sekitarnya. Contoh penyakit yang ditularkan dengan cara ini termasuk COVID-19, Tuberculosis (TBC), difteria dan jangkitan pernafasan biasa.

5. Hubungan antara manusia dengan manusia

Penularan langsung dari haiwan ke manusia boleh berlaku melalui gigitan atau bersentuhan dengan air kencing atau tinja haiwan yang dijangkiti. . Contoh penyakit yang ditularkan melalui haiwan adalah toksoplasmosis, leptospirosis, wabak bubonic dan rabies.

Baca juga: Berhati-hati dengan Penyakit Menular Yang Paling Berjangkit!

Penghantaran Tidak Langsung (Kenalan Tidak Langsung)

Penularan penyakit dengan cara ini berlaku melalui medium udara, benda hidup dan benda mati. Kaedah penghantaran tidak langsung merangkumi:

1. Melalui udara (udara)

Beberapa agen berjangkit seperti virus, bakteria dan kulat dapat melayang di udara dan bertahan lama. Penyakit seperti cacar dan campak dapat menular dengan cara ini.

2. Melalui objek yang tercemar

Kuman boleh bertahan di permukaan objek seperti kenop pintu, pegangan tangan dan juga di atasnya WL. Penularan berlaku apabila seseorang menyentuh objek yang telah tercemar dengan kuman ini. Mikroorganisma berjangkit juga dapat disebarkan melalui perkongsian barang peribadi, seperti tuala, sikat gigi, pisau cukur, dan orang lain. Contoh penyakit yang boleh menular dengan cara ini adalah COVID-19, penyakit kulit kulat seperti tinea versicolor, kurap, kurap.

Baca juga: Berapa Lama Coronavirus Boleh Berlangsung di Surfaces?

3. Melalui makanan yang tercemar

Penularan penyakit ini juga boleh berlaku melalui makanan yang tercemar seperti memakan daging yang tidak dimasak atau makanan dalam tin yang tercemar. Anthrax, selesema babi, botulisme adalah jenis penyakit yang menular dengan cara ini.

4. Melalui gigitan serangga

Beberapa penyakit juga dapat menular oleh serangga, terutama yang menghisap darah, seperti nyamuk, kutu, dan kutu. Penyakit ini menular apabila serangga ini menggigit manusia. Malaria, demam denggi, chikungunya, filariasis (elephantiasis), penyakit Lyme adalah contoh penyakit yang menular dengan cara ini.

5. Melalui persekitaran

Penularan penyakit juga dapat terjadi melalui lingkungan (air, tanah, tanaman) yang mengandung mikroorganisma yang menyebabkan jangkitan. Sebagai contoh Penyakit Legionnaires disebabkan oleh bakteria yang merebak melalui unit Penghawa Dingin (KEADAAN UDARA).

Geng Sihat sudah mengetahui cara penularan penyakit. Dengan memahami proses penularan, anda dapat menggunakan pengetahuan ini untuk melindungi diri anda dan membantu mencegah penyebaran penyakit.

Baca juga: Hari Kebersihan Tangan Sedunia, Usaha Menyelamatkan Jutaan Kehidupan dari Penyakit Berjangkit

Rujukan

1. Edemekong PF, Huang B. 2019. Epidemiologi Pencegahan Penyakit Berjangkit.

2. Valencia H, Pietrangelo. 2016. Bagaimana Penyakit Menular? //www.healthline.com/health/disease-transmission