Manfaat dan risiko penggunaan korset untuk wanita hamil | saya sihat

Kehamilan memang boleh membuat ibu merasakan pelbagai gejala, seperti ketidakselesaan di perut atau pinggul, atau bahkan sakit belakang. Oleh itu, pelbagai peralatan kehamilan dirancang agar wanita hamil sekurang-kurangnya tidak terganggu oleh gejala ini.

Salah satu peralatan kehamilan yang sering disyorkan adalah korset wanita hamil. Korset ini dianggap dapat mengurangkan sakit belakang atau ketidakselesaan akibat janin yang membesar. Walau bagaimanapun, korset wanita hamil juga boleh mendatangkan risiko.

Baca juga: Makan Nanas Boleh Menyebabkan Keguguran? Inilah Fakta Sebenar!

Kelebihan Menggunakan Korset Semasa Kehamilan

Korset bersalin direka untuk menyokong perut ibu dan punggung bawah semasa kehamilan. Korset ini terdapat dalam pelbagai saiz, warna, dan bentuk yang tentunya elastik ketika digunakan.

Kerana sifatnya yang fleksibel, korset ini dipercayai memberi banyak manfaat untuk wanita hamil yang bergerak aktif, terutama pada trimester kedua dan ketiga. Beberapa kelebihan menggunakan korset untuk wanita hamil, iaitu:

1. Membantu mengurangkan kesakitan

Tekanan yang berlebihan pada perut semasa mengandung boleh menyebabkan sakit belakang bawah. Satu kajian mendapati bahawa 71% wanita hamil dilaporkan mengalami sakit belakang dan 65% melaporkan sakit pelvis.

Memakai korset untuk wanita hamil akan membantu mengurangkan kesakitan secara keseluruhan kerana dapat menyokong bahagian bawah punggung dan perut sehingga dapat mengurangkan tekanan.

2. Jadikannya lebih selesa

Semasa hamil, badan cenderung tidak selesa semasa melakukan aktiviti, terutamanya jika perut sudah membuncit. Walau bagaimanapun, korset untuk wanita hamil dapat membantu menyokong rahim sehingga beban pada perut yang mesti disokong oleh badan cenderung lebih ringan. Ini dapat menjadikan ibu lebih selesa untuk bergerak.

Baca juga: Lakukan 8 Cara Ini Untuk Menjadikan Kehamilan Selesa dan Menyenangkan

3. Memperbaiki postur

Semasa kehamilan, postur boleh berubah kerana ketegangan punggung bawah dan berat perut. Walau bagaimanapun, korset dapat membantu menyelesaikannya. Dengan menyokong bahagian bawah punggung dan perut, korset dapat mencegah ketegangan berlebihan di kawasan-kawasan ini, sehingga meningkatkan postur tubuh yang lebih baik.

4. Menjadikan aktiviti harian lebih selesa

Sebilangan wanita hamil tidak dapat menjalankan aktiviti harian mereka seperti bekerja atau bersenam kerana sakit dan tidak selesa. Menggunakan korset semasa mengandung dipercayai dapat membantu mengurangkan rasa tidak selesa sehingga ibu dapat menjalankan aktiviti dengan selesa.

Risiko menggunakan korset untuk wanita hamil

Selain faedahnya, terdapat juga risiko menggunakan korset untuk wanita hamil. Terlalu banyak tekanan pada perut kerana penggunaan korset berisiko mengganggu peredaran darah sehingga akan memberi kesan buruk pada tekanan darah. Ini tentu boleh membahayakan ibu dan janin.

Bukan hanya itu, terlalu kerap menggunakan korset dapat melemahkan otot punggung sehingga rasa sakit akan terasa lebih teruk daripada sebelumnya, dan boleh mencetuskan pedih ulu hati dan gangguan pencernaan lain pada wanita hamil.

Korset kehamilan yang terlalu ketat sebenarnya boleh mengganggu perkembangan janin, malah boleh membahayakannya. Sekiranya tekanan korset berlebihan berada di perut terlalu lama, janin tidak akan mempunyai ruang untuk tumbuh normal sehingga perkembangan badan akan terjejas secara langsung. Dalam kes yang teruk, penggunaan korset ini malah boleh menyebabkan masalah rahim.

Baca juga: Mesti Berfungsi Semasa Hamil, Kenali Risiko dan Keselamatan, Ibu!

Oleh itu, perlu atau tidak menggunakan korset semasa hamil?

Sama ada menggunakan korset semasa mengandung atau tidak, sudah tentu dikembalikan kepada keperluan anda. Walau bagaimanapun, korset wanita hamil harus digunakan tidak lebih dari 2-3 jam sehari untuk mengelakkan pergantungan.

Selain itu, selalu berjumpa doktor sebelum menggunakan korset, kerana wanita hamil yang peredaran darahnya terganggu atau tekanan darahnya tidak normal mungkin tidak dianjurkan untuk menggunakannya.

Sekiranya doktor membenarkan, gunakan korset mengikut arahan yang diberikan. Tanya doktor anda mengenai penggunaan korset yang selamat agar tidak membahayakan rahim. Doktor pasti akan memberi arahan yang tepat untuk Ibu.

Tidak hanya memakai korset, senaman juga diperlukan untuk menguatkan otot punggung semasa hamil untuk menghilangkan tekanan. Selain itu, senaman juga dapat meningkatkan daya tahan dan mengurangkan kejadian hipertensi, kemurungan, dan diabetes yang mengancam wanita hamil.

Sekiranya punggung anda sakit, cuba berbaring di atas tikar yang rata dan lembut dan minum banyak air. Perlu diingat bahawa korset wanita hamil hanya melegakan ketidakselesaan atau kesakitan sementara, bukan secara kekal. Oleh itu, jika anda merasa ada masalah dengan kehamilan anda, segera berjumpa doktor.

Baca juga: Gangguan Asid Gastrik Pedih Semasa Kehamilan, Makan Salah atau Hormonal?

Rujukan:

Garis Kesihatan. //www.healthline.com/health/pregnancy/belly-band-benefits#support-after-pregnancy

Diakses pada 24 Disember 2019

BabyMed. //www.babymed.com/blogs/jaclyn-stewart/do-you-need-pregnancy-belt

Diakses pada 24 Disember 2019