Kopi yang Selamat untuk Perut | saya sihat

Pengambilan kopi pada bulan puasa bagi sebilangan peminat kopi mungkin sedikit berkurang berbanding hari biasa. Salah satu sebabnya, masa atau peluang untuk minum kopi hanya pada waktu malam, dan bimbang mengalami masalah dengan perut.

Walaupun tidak selalu kopi boleh menyebabkan masalah pada perut. Anda masih boleh minum kopi dengan selamat pada bulan Ramadan tanpa rasa takut sakit perut. Caranya, anda boleh memilih kopi yang mempunyai kandungan asid dan kafein yang lebih rendah.

Baca juga: Bolehkah Saya Minum Kopi di Suhoor?

Kopi Telah Menjadi Gaya Hidup

Bercakap mengenai kopi, Indonesia adalah salah satu negara yang kaya dengan varietas biji kopi dengan kualiti di seluruh dunia. Mikael Jasin, Ketua Kopi Kopi Kenangan menjelaskan, Indonesia adalah salah satu pengeluar kopi terbesar di dunia. Dari segi kualiti, ia tidak kalah dengan negara pengeluar kopi yang lain. Secara volume, produksi kopi di Indonesia besar karena ada juga banyak daerah penanaman kopi, dari Aceh, Jawa, Flores, hingga Papua

“Kopi adalah produk alam, dan dipengaruhi oleh cuaca dan iklim, yang akan mempengaruhi rasa dan kualiti kopi. Setiap tahun, kualiti kopi di setiap wilayah akan berubah-ubah bergantung pada faktor alami, "kata Jasin dalam webinar bertajuk Coffee Class Kopi Kenangan, yang diadakan pada hari Rabu (21/4).

Tahun ini, tambah Jasin, kopi yang paling berkualiti adalah di Jawa Tengah, tepat dari kopi yang ditanam di lereng Merbabu, Dieng, dan juga Sindoro dan Sumbing. Ini mengejutkan, memandangkan sejauh ini, dibandingkan dengan kopi Aceh, Flores atau Toraja, misalnya, kopi Jawa Tengah kurang terkenal.

Karena kualitas yang tinggi, Kopi Kenangan mengambil inisiatif untuk menyajikan varian kopi yang biji kacangnya diimport dari Banjarnegara, Jawa Tengah, sebuah kota kecil di lereng Gunung Dieng. Produk baru ini dilancarkan pada bulan Ramadan agar dapat dinikmati oleh semua pengguna, termasuk mereka yang sensitif terhadap kopi.

Baca juga: Bagaimana Kafein Berfungsi Sehingga Kita Berjaga?

Kopi Asid Rendah, Selamat untuk Perut

Varian Kopi Kenangan terbaru disebut Light Coffee Series, iaitu kopi dengan kandungan asid dan kafein rendah. "Kami menghadirkan Seri Kopi Ringan sebagai pilihan bagi orang yang suka kopi dengan kadar keasidan dan kafein yang lebih rendah. Produk ini adalah bentuk pelanggan-obsesi Kopi Kenangan dalam memberikan yang terbaik untuk setiap pelanggan, kerana kami menyedari bahawa setiap orang mempunyai keutamaan mereka sendiri dalam memilih minuman dan makanan yang sesuai dengan selera mereka, "kata James Prananto, Pengasas Bersama & Ketua Pembangunan Perniagaan Kopi Kenangan.

Memang, tidak semua orang boleh minum kopi dengan kandungan asid tinggi kerana tidak selesa untuk perut. Kopi rendah asam ini, dibuat dari kopi Arabica 100%, dilancarkan bertepatan dengan bulan Ramadhan. Dengan cara itu, orang boleh terus menikmati kopi tanpa terganggu oleh keadaan perutnya.

Kandungan asid dan kafein dari Light Coffee Series hanya 0.8-1% dari jumlah beratnya. "Sesuai untuk mereka yang tidak dapat minum kopi atau menemani ibadah puasa, tetapi ingin terus minum kopi," jelas Jasin.

Kopi Arabica diketahui mempunyai kandungan asid yang lebih rendah daripada kopi Robusta. Menurut James, kedai kopinya umumnya mencampurkan 70% kopi Robusta dan 30% kopi Arabica. Tetapi untuk Kopi Seri Ringan, dibuat dari kopi Arabica 100%.

Menariknya, anda dapat menikmati kopi asam rendah ini dengan pelbagai rasa. Anda boleh menambah susu, gula aren, dan pelbagai sirap. Bagi penggemar kopi tanpa campuran, ia juga boleh dimakan dalam bentuk Amerika ringan. Kopi memang boleh dibuat dalam pelbagai rasa, anda boleh menambah rasa kelapa, latte, dan atau cappuccino.