Diet untuk pesakit kencing manis - guesehat.com

Geng Sihat tentunya tidak asing dengan diabetes mellitus. Penyakit ini sering disebut diabetes atau diabetes. Mengapa disebut itu? Adakah benar bahawa penyebabnya sering memakan makanan manis? Bolehkah diabetes disembuhkan? Mari kita bincangkan satu persatu.

Menurut American Diabetes Association (ADA), diabetes mellitus adalah sekumpulan penyakit metabolik yang dicirikan oleh hiperglikemia (kadar gula darah tinggi), yang berlaku kerana kelainan dalam rembesan insulin, tindakan insulin, atau keduanya.

Insulin adalah hormon yang dikeluarkan oleh pankreas, yang bertanggung jawab untuk menjaga kadar gula darah yang normal. Insulin sendiri berfungsi memasukkan gula dari darah ke dalam tisu, sehingga tubuh dapat menghasilkan tenaga.

Mengikut kriteria diagnostik PERKENI (Persatuan Endokrinologi Indonesia) pada tahun 2011, seseorang dikatakan menghidap diabetes jika tahap gula darahnya yang berpuasa melebihi 126 mg / dL dan 2 jam setelah makan lebih dari 200 mg / dL.

Baca juga: Petua untuk Ibu Bapa dengan Anak dengan Diabetes Jenis 1

Tahap gula dalam darah berbeza-beza dari orang ke orang setiap hari. Kandungan gula dalam darah akan meningkat jumlahnya setelah seseorang makan, kemudian akan kembali normal dalam 2 jam. Dalam keadaan normal, sekitar 50 persen gula dari makanan yang dimakan akan mengalami metabolisme lengkap menjadi karbon dioksida dan air, 10 persen menjadi glikogen, dan 20-40 persen berubah menjadi lemak.

Pada penderita diabetes, ada kelainan pada sekresi insulin, tindakan insulin, atau keduanya, yang mengakibatkan gula dalam darah tidak dapat memasuki tisu tubuh dan tetap dalam peredaran darah, sehingga kadar gula darah tinggi.

Dalam keadaan hiperglikemia, ginjal tidak dapat menyaring dan menyerap sejumlah glukosa (gula) dalam darah. Ginjal tidak dapat menyerap semula semua glukosa yang disaring jika kepekatan glukosa dalam darah cukup tinggi. Akhirnya, glukosa dikeluarkan dalam air kencing (glukosuria). Itulah sebabnya diabetes mellitus juga dikenal sebagai diabetes.

Jenis Diabetes

Terdapat beberapa klasifikasi diabetes, termasuk diabetes mellitus tipe 1, diabetes mellitus tipe 2, dan diabetes mellitus kehamilan. Diabetes diabetes jenis 1 adalah diabetes yang berlaku kerana kerosakan pada sel yang menghasilkan insulin. Biasanya ini disebabkan oleh penyakit keturunan.

Diabetes diabetes jenis 2 adalah diabetes yang disebabkan oleh penurunan kepekaan insulin dan kekurangan insulin relatif. Sementara diabetes mellitus kehamilan berlaku apabila kadar gula dalam darah tidak dikawal semasa kehamilan. Diabetes mellitus yang paling biasa dan boleh dicegah adalah diabetes mellitus jenis 2.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, diabetes mellitus tipe 2 terjadi disebabkan penurunan kepekaan terhadap insulin (resistensi insulin) atau disebabkan oleh penurunan jumlah pengeluaran insulin. Daya tahan insulin adalah keupayaan insulin yang berkurang untuk memasukkan gula ke dalam tisu badan.

Baca juga: Kesan Diabetes Terhadap Kesuburan Lelaki

Pada mulanya, pankreas masih mampu menghasilkan insulin dalam kuantiti yang lebih banyak untuk mengimbangi ketahanan insulin. Tetapi jika berlanjutan, pankreas akan mengalami keletihan, sehingga insulin yang dihasilkan tidak dapat memenuhi kebutuhan insulin yang meningkat.

Siapa yang Berisiko Menghidap Diabetes?

Berikut ini adalah kumpulan orang yang berisiko tinggi terkena diabetes, iaitu:

  • Mempunyai sejarah diabetes keluarga.
  • Mempunyai berat badan berlebihan.
  • Berumur lebih dari 45 tahun (walaupun pada masa ini terdapat penghidap yang lebih muda dari itu).
  • Hipertensi, iaitu tekanan darah melebihi 140/90 mmHg.
  • Sejarah melahirkan bayi melebihi 4 kg.
  • Dislipidemia, iaitu kolesterol HDL kurang dari 35 mg / dL atau trigliserida lebih daripada 250 mg / dL.
  • Kurang bersenam.
  • Diet yang tidak sihat (kekurangan serat, pengambilan tenaga dan lemak berlebihan).

Diabetes mellitus tidak dapat disembuhkan, tetapi dapat dikendalikan sehingga kadar gula darah tetap dalam batas normal. Caranya adalah dengan menerapkan gaya hidup sihat, seperti diet dan senaman. Latihan yang disyorkan sekurang-kurangnya 3-4 kali seminggu, masing-masing 30 minit.

Diet yang betul untuk pesakit kencing manis

Secara keseluruhan, sebenarnya tidak ada batasan diet untuk pesakit diabetes. Namun, ia bergantung pada keadaan setiap pesakit. Artikel ini hanya akan menerangkan garis panduan diet secara garis besar, tetapi masih dianjurkan untuk Geng Sihat untuk berjumpa dengan pakar pemakanan dengan ahli diet atau pakar pemakanan.

Prinsip diet diabetes adalah 3J: Jenis Kanan, Jumlah Betul, dan Waktu Yang Tepat. Yang dimaksudkan dengan jenis yang tepat adalah pilihan sumber makanan karbohidrat dan sumber lemak yang tepat. Pilih sumber karbohidrat kompleks yang tinggi serat, seperti beras perang, biji-bijian, dan oatmeal.

Utamakan sumber makanan lemak tak jenuh, seperti kacang tanah, kacang mete, minyak zaitun, dan minyak jagung. Elakkan sumber makanan lemak trans dan lemak tepu, seperti daging, susu lemak penuh (krim penuh), krim, dan keju dan turunannya. Gantikan gula sederhana (gula, madu, gula aren, dan sebagainya) ke pemanis alternatif dalam jumlah terhad.

Baca juga: Nasi Semalam Baik untuk Diabetis, Mitos atau Fakta?

Yang dimaksud dengan jumlah yang tepat adalah bahwa selain jenis makanan yang tepat, makanan ini juga dimakan dalam jumlah yang wajar dan sesuai dengan kebutuhan. Tingkatkan pengambilan serat yang terdapat pada sayur-sayuran dan buah-buahan. Pengambilan serat dilanjutkan pada 25 gram sehari. Pesakit diabetes dengan tekanan darah normal dibenarkan mengambil natrium dalam bentuk garam meja seperti orang yang sihat, iaitu 3.000 mg / hari.

Pesakit diabetes juga harus memperhatikan waktu makan, menurut prinsip ketiga, yang tepat pada waktunya. Pesakit kencing manis harus menjalani diet biasa dengan makanan yang lebih kerap dan bahagian yang lebih kecil. Sebaiknya pesakit diabetes mellitus makan 5-6 kali sehari (3 makanan utama dan 3 makanan ringan dalam bentuk sayur-sayuran dan buah), untuk mencegah hipoglikemia (kadar gula darah rendah).

Itulah beberapa perkara yang perlu diberi perhatian sekiranya anda atau mereka yang terdekat dengan anda menghidap diabetes. Kuncinya adalah untuk hidup sihat dan menjaga pengambilan makanan setiap hari. Jaga semangat anda, dan jangan biarkan diabetes mengganggu aktiviti anda, OK!