Kelebihan Jambu Batu untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Semasa ibu mengandung, makanan atau makanan yang dimakan setiap hari juga mesti diubah. Semasa mengandung, anda harus makan banyak makanan sihat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan lain-lain.

Namun, tidak semua makanan selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Nah, bagaimana dengan jambu batu? Adakah manfaat jambu batu untuk wanita hamil dan apakah peraturan untuk pengambilan yang selamat? Baca penjelasan di bawah, ya, Ibu!

Baca juga: 5 Khasiat Stroberi untuk Kehamilan

Kandungan Nutrien Jambu Batu

Jambu biji adalah buah yang sangat berkhasiat. Pakar juga percaya bahawa makan jambu batu semasa kehamilan sangat bermanfaat. Jambu biji kaya dengan vitamin, mineral dan asid folik. Berikut adalah kandungan nutrien jambu batu:

  • Kaya dengan vitamin C, A, B2, dan E. Jambu biji dipercayai mengandungi lebih banyak vitamin A dan vitamin C daripada jeruk dan lemon.
  • Kaya dengan asid folik. Nutrien ini sangat penting untuk pertumbuhan janin, terutama pertumbuhan sistem pernafasan dan perkembangan sistem saraf.
Baca juga: Segar dan Manis! Ini adalah 8 kebaikan buah sitrus untuk wanita hamil

Khasiat Jambu Batu untuk Wanita Hamil

Manfaat jambu batu untuk wanita hamil cukup ketara. Jambu batu rendah lemak dan kaya dengan air dan nutrien. Oleh itu, Ibu dibenarkan memakannya semasa hamil. Berikut adalah beberapa kelebihan jambu biji untuk ibu hamil:

1. Mencegah Anemia

Kekurangan zat besi semasa kehamilan adalah salah satu penyebab anemia yang paling biasa pada wanita. Kandungan zat besi dalam jambu biji sangat baik untuk dimakan oleh wanita yang mengalami anemia, termasuk wanita hamil. Manfaat jambu batu untuk wanita hamil lebih banyak meningkatkan kadar hemoglobin, sehingga dapat mencegah gejala anemia.

2. Menguatkan Sistem Imun

Wanita hamil harus mengambil banyak vitamin B, C, dan E untuk meningkatkan sistem imun. Kandungan antioksidan dan anti-toksin pada jambu biji juga dapat mengurangkan masalah kehamilan yang biasa.

3. Meningkatkan Kesihatan Pencernaan

Kandungan pencahar dalam jambu biji membantu menjaga kesihatan pencernaan. Wanita sering mengalami masalah pencernaan semasa kehamilan. Inilah sebabnya mengapa jambu batu juga baik untuk diambil oleh ibu hamil.

4. Kelonggaran Otot

Ketidakseimbangan hormon dan semua perubahan yang berlaku semasa kehamilan menjadikan anda lebih mudah mengalami kesakitan dan kesakitan. Jadi, apa yang anda perlukan dalam fasa kehamilan ini adalah berehat.

Biasanya doktor akan memberikan input yang boleh dilakukan untuk berehat. Namun, anda juga boleh makan makanan yang dapat merehatkan badan, salah satunya adalah jambu biji. Kandungan magnesium dalam jambu membantu ibu berehat. Bukan sahaja membuat otot berehat, magnesium juga baik untuk merehatkan otak.

5. Mengawal Diabetes

Jambu batu membantu mengekalkan tahap gula dalam darah. Sudah tentu, ini dapat mengelakkan anda dari risiko diabetes kehamilan.

6. Baik untuk Hati

Kerana kaya dengan kalium, jambu biji baik untuk kesihatan jantung. Selain itu, jambu biji juga kaya dengan vitamin C dan sodium, jadi bagus untuk mengawal tekanan darah dan meningkatkan kadar kolesterol yang baik.

7. Mencegah Dehidrasi

Penting bagi wanita hamil untuk sentiasa terhidrat. Cara terbaik ialah minum air secukupnya setiap hari. Cara tambahan untuk memastikan tubuh anda terhidrasi dengan betul adalah dengan memakan buah-buahan yang kaya dengan kandungan air, termasuk jambu batu. Jadi, satu lagi manfaat jambu batu untuk wanita hamil adalah mencegah dehidrasi.

8. Mengandungi Asid Folik

Asid folik dan askorbik pada jambu biji membantu menjaga kesihatan sistem pernafasan wanita hamil. Kedua-dua nutrien ini juga baik untuk perkembangan sistem saraf bayi di dalam kandungan.

9. Melegakan Sakit Pagi

Hampir semua wanita hamil mesti mengalami sakit pagi, yang boleh mengganggu aktiviti harian. Kehamilan sering membuat Ibu mual dan muntah kerana perubahan tahap hormon.

Jadi, buah-buahan yang dapat mengawal kadar hormon, seperti jambu biji, baik untuk diambil oleh ibu hamil. Selain itu, kandungan vitamin C dalam jambu biji dapat membantu melegakan penyakit pagi.

10. Membantu Pertumbuhan Janin

Jambu biji kaya dengan vitamin A, B, C, dan E, serta mineral tiamin, tembaga, kalsium, kalium, dan fosfor. Jadi, kerana kandungan multivitamin dan multimineralnya, jambu biji baik untuk perkembangan janin.

Kesan Sampingan dan Cara Selamat Mengonsumsi Jambu Batu untuk Wanita Hamil

Pada amnya, wanita hamil selamat memakan jambu batu. Namun, pengambilan berlebihan boleh menyebabkan sejumlah masalah pada wanita hamil, seperti mengalami cirit-birit. Sebagai cadangan, pilih jambu biji yang sudah masak, bukan separuh atau belum masak. Ini kerana ia tidak digalakkan untuk wanita hamil. Di samping itu, anda tidak boleh makan jambu dengan kulit. Makan jambu dengan kulit boleh menyebabkan kerengsaan, malah cirit-birit. (AS)

Sumber

Ibu Bapa Menangis Pertama. Makan Jambu Batu Semasa Kehamilan - Adakah Selamat? Ogos 2019.

bersalin. Jambu Batu Semasa Kehamilan: Profil Keselamatan, Manfaat Kesihatan & Kesan Sampingan. September 2019.