Proses Pemulihan Selepas Sunat Lelaki

Sunat atau sunat atau sunat adalah pembedahan membuang kulit yang menutupi hujung zakar (kulup). Sunat dalam Islam dan agama Yahudi adalah wajib bagi lelaki. Di Indonesia, sunat pada umumnya dilakukan pada anak-anak berusia 6-8 tahun. Di Amerika, sunat dilakukan pada bayi sebaik sahaja dilahirkan. Sunat juga biasa berlaku di kebanyakan penduduk Korea Selatan dan Filipina.

Khasiat Sunat

Sunat mempunyai manfaat untuk mengurangkan risiko dijangkiti penyakit kelamin seperti HIV / AIDS, Virus Papilloma Manusia (HPV), Herpes, Sifilis, dan penyakit kelamin lain. Selain itu, berkhatan juga dapat mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing atau jangkitan saluran kencing Jangkitan saluran kencing (UTI), dan barah zakar.

Baca Juga Faedah vs Risiko Sunat Lelaki

Proses pemulihan

Pemulihan selepas bersunat biasanya memakan masa 2-4 minggu bergantung pada teknik berkhatan yang dilakukan, perawatan luka, dan sistem imun anak. Pada bayi, luka sunat mengambil masa sekitar 10 hari untuk sembuh. Sunat menggunakan teknik laser, penyembuhan akan berlaku lebih cepat.

Selepas berkhatan lakukan perkara berikut agar luka sunat dapat sembuh dengan betul:

  1. Jauhkan alat kelamin dari semua sentuhan dan geseran. Gunakan seluar sunat atau pelindung lain dan pasangkannya dengan betul agar zakar selamat. Jangan memakai seluar dalam biasa, gunakan seluar yang tidak ketat. Termasuk tidak menggaru luka sunat jika terasa gatal, sebisa mungkin tahan atau lap dengan lembut dengan telapak tangan.
  2. Pesakit boleh mengambil ubat sakit. Ambil paracetamol atau ibuprofen jika anak berusia di bawah 16 tahun. Jangan lupa berjumpa doktor atau pakar perubatan lain terlebih dahulu.
  3. Pastikan pesakit memakan makanan yang tinggi protein, seperti telur dan daging untuk membantu proses penyembuhan.
  4. Pada bayi, boleh menggunakan petroleum jelly di kepala zakar jika kerengsaan terjadi akibat lampin dan air kencing.
  5. Jangan bergerak aktif. Elakkan bermain basikal atau seumpamanya dengan kanak-kanak.

Mungkin rawatan itu akan kelihatan remeh. Tetapi jangan lalai, kerana jika luka tidak dirawat dengan baik, luka sunat akan menyebabkan bekas luka kekal. Bahkan ada kes yang melampau yang memerlukan amputasi seluruh zakar. Jaga zakar selepas berkhatan jangan dijangkiti.

Segera hubungi doktor sekiranya pendarahan tidak berhenti atau bertambah jumlahnya, anak tidak membuang air kecil 6-8 jam selepas berkhatan, bengkak atau kemerahan tidak hilang dalam masa 3-5 hari dan keputihan selepas 7 hari.

Baca Juga

Perbezaan antara melakukan hubungan seks dengan lelaki yang disunat dan tidak disunat


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found