Pengambilan Protein Tinggi untuk Susu Payudara Berkualiti - GueSehat

Pasti anda mahu si kecil anda mendapat nutrien yang mencukupi untuk menyokong pertumbuhannya, bukan? Oleh itu, semasa menyusu, anda mesti makan makanan sihat yang berkhasiat. Nah, salah satu nutrien yang paling penting untuk ibu menyusu adalah protein.

Mengonsumsi jumlah protein yang mencukupi sangat penting untuk menjaga kualiti susu ibu. Semasa menyusu, anda perlu mengetahui berapa banyak protein yang anda perlukan setiap hari. Agar anda lebih memahami, berikut adalah penjelasan yang lebih mendalam mengenai keperluan dan peranan protein pada ibu yang menyusui, seperti yang dilaporkan oleh portal Baby Gaga!

Baca juga: 8 Makanan Kaya Protein yang Baik untuk Ibu Mengandung dan Menyusui

Sekilas Protein

Protein adalah nutrien yang berfungsi untuk mengekalkan tisu badan yang sihat dan menyokong pertumbuhan. Sebagai ibu yang menyusu, anda memerlukan protein sehingga susu yang dimakan oleh bayi anda berkualiti tinggi dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan yang optimum. Itulah sebabnya penting bagi anda untuk makan makanan kaya protein.

Mengapa Pengambilan Protein Penting untuk Susu Payudara?

Semasa mengandung, protein diperlukan untuk menyokong perkembangan dan pertumbuhan fizikal serta sel atau sel janin dalam tubuh janin. Protein juga diperlukan untuk pengembangan plasenta, dan tisu ibu dan amnion. Selain itu, nutrien ini juga diperlukan untuk menghasilkan sel darah baru, kerana jumlah darah meningkat hingga 50% pada wanita hamil.

Sementara itu, protein juga penting untuk ibu menyusu. Semasa menyusu, badan anda menggunakan protein untuk menghasilkan susu dan menyokong pertumbuhan bayi anda. Nutrien ini membantu pertumbuhan sel baru di organ, otot, dan otak bayi.

Untuk jumlah pengambilan itu sendiri, Garis Panduan Diet USDA mengesyorkan agar ibu yang menyusu makan makanan yang kaya dengan protein sebanyak 75-85 gram sehari. Tetapi, untuk maklumat lebih lanjut, anda harus berjumpa terus dengan doktor anda mengenai jumlah pengambilan harian yang diperlukan. Biasanya, doktor akan memberikan cadangan mengikut keadaan anda.

Baca juga: Sembuhkan Luka Selepas Bersalin dengan Protein Ikan Gabus

Ikan Snakehead sebagai Sumber Protein untuk Ibu Menyusu

Seperti yang telah disebutkan, protein memainkan peranan penting dalam menjaga kualiti susu ibu anda untuk menyokong pertumbuhan anak kecil anda. Oleh itu, penting bagi anda untuk makan banyak makanan kaya protein.

Sebagai cadangan, ibu boleh makan ikan ular. Ikan air tawar ini mempunyai kandungan protein yang lebih tinggi daripada ikan lain. Selain itu, ikan ini terkenal dengan kandungan protein albumin di dalamnya. Kerana kaya dengan protein, ikan ular juga dapat mempercepat proses pemulihan luka setelah melahirkan.

Lalu, bagaimana jika anda mempunyai alergi ikan atau tidak dapat makan ikan ular secara berkala? Tidak perlu risau, anda boleh memilih alternatif lain. Sebagai cadangan, makan POSAFITE. Makanan tambahan vitamin ini mengandungi protein bioaktif yang membentuk albumin, seperti pada ikan ular. Ibu hanya perlu mengambil 1 tablet POSAFITE dua kali sehari untuk memenuhi pengambilan protein yang diperlukan oleh ibu menyusu untuk menjaga kualiti susu ibu mereka.

Baca juga: Sebenarnya, Apa itu Protein?

Atas dasar pentingnya protein untuk keperluan si kecil, tidak menghairankan bahawa ibu yang menyusu mesti mengambil nutrien ini dalam jumlah yang mencukupi. Sebenarnya, keperluan protein ibu menyusu adalah 2 kali ganda daripada orang yang tidak menyusu. Oleh itu, anda perlu memperhatikan rutin diet harian anda. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda mengenai jumlah dan jenis pemakanan yang anda perlukan. (UH / OCH)