Bina Otot dengan Senaman Jalan Jalanan

Pergi ke Gim untuk membina dan menguatkan otot badan anda bukanlah satu-satunya jalan keluar. Terdapat banyak kaedah alternatif untuk melatih otot badan anda selain daripada menghabiskan masa di gim Gim. Salah satu cara untuk melakukan ini adalah dengan berlatih senaman jalanan.

Kaedah ini tidak memerlukan lokasi dan alat khas. Hanya dengan memanfaatkan ladang kosong, anda boleh menjadi orang paling gemilang di dunia. Tidak percaya? Cuba cari padang bola atau halaman besar di belakang rumah, ia pasti memberi anda peluang untuk menjadi lebih dinamik, yang bermaksud melatih degupan jantung anda dan memaksimumkan prestasi otot tanpa perlu mengeluarkan banyak wang.

Baca juga: Jangan Lakukan ini di Gym!

Apa itu Senaman Jalan?

Senaman jalanan adalah bentuk senaman senaman dan senaman berat badan yang biasanya dilakukan di tempat terbuka.

  • Calisthenics adalah satu bentuk latihan yang terdiri daripada pelbagai pergerakan berirama yang mudah yang biasanya dilakukan tanpa menggunakan peralatan atau alat.

  • Senaman berat badan adalah latihan kekuatan yang tidak memerlukan berat badan tambahan, biasanya hanya menggunakan berat badan pengamal ketika melakukan pergerakan.

Latihan paling popular di senaman jalanan adalah pull-up, chin-up, push-up, dips, crunches , dan lain-lain. Senaman jalanan juga melibatkan beberapa pergerakan statik seperti Bendera manusia , Tuas depan dan belakang , dan pelbagai gerakan menarik yang lain.

Baca juga: 5 Kesalahan Umum Semasa Membangun Otot Perut

Manfaat Senaman jalanan

Matlamat latihan senaman jalanan adalah melatih otot, membentuk badan berkadar, meningkatkan stamina, dan melatih kemampuan berirama badan. Walau bagaimanapun kaedah senaman jalanan akan lebih mudah hilang jika tidak dilatih, oleh itu untuk melakukannya memerlukan ketekalan dalam melakukan kaedah latihan ini agar hasil yang diperoleh adalah maksimum.

Latihan Pergerakan Senaman jalanan

Terdapat beberapa pergerakan untuk membina otot badan anda yang mungkin tidak dapat diperoleh semasa anda berada Gim. Ini adalah beberapa pergerakan yang dapat dilakukan semasa menjalani kaedah tersebut senaman jalanan:

1. Cacing Inci

Inch Worms adalah salah satu kekuatan dinamik yang anda rasakan hamstring , tetapi juga menguatkan pangkal bahu. Posisikan badan seperti kedudukan tolakan , tetapi tangan harus lurus dan lebih tinggi daripada kedudukan kaki. Letakkan tangan anda ke hadapan seperti yang anda mahu lakukan papan. Perlahan-lahan ambil langkah kecil. Apabila kaki anda sampai ke tangan anda, ulangi gerakan ini selama 3-4 pengulangan sebagai pemanasan.

2. Rolls Lateral dengan Push-Up

Ini adalah langkah yang agak memalukan apabila dilakukan di tempat terbuka. Berbaring telentang tanpa menggunakan tangan, cuba putar badan sehingga perut anda kini turun. Kemudian letakkan tangan anda ke bahu anda dan lakukan tolakan dengan kedudukan papan. Ulangi hingga empat pengulangan, anda boleh mengatakan ini adalah gerakan bergulir tetapi ditambahkan tolakan.

Baca juga: Faedah Push up untuk Kesihatan Tubuh

3. Ketam Berjalan dengan Triceps Dips

Seperti namanya, anda akan melakukan pergerakan seperti ketam. Posisikan badan anda ke atas semasa tangan dan kaki anda berada di atas tanah. Berjalan seperti ketam yang bergerak ke tepi sejauh 25 meter dan kemudian ke belakang. Walaupun kelihatan sangat bodoh, pergerakan ini akan membakar bahu, lengan, perut, dan pinggul dengan berkesan.

4. 100m Pecut

Berlari adalah pergerakan wajib yang mesti dilakukan ketika anda berada di padang terbuka. Tentukan titik permulaan dan lakukan larian 100 meter dengan santai sebagai pemanasan. Seterusnya tambahkan kelajuan tenaga keseluruhan anda sebanyak 70 peratus. Naikkannya menjadi 85 peratus pada langkah kedua. Ulangi selama 3-8 ulangan. Cuba perhatikan masa dan pecahkan rekod anda sendiri.

5. Lompat Jauh dengan Squats Udara

Semasa anda bergerak setinggan, melompat setinggi yang anda dapat ketika anda kembali ke posisi berdiri, mengangkat tangan ke langit-langit. Banyak orang tidak mengangkat tangan, walaupun mereka melakukan ini ketika setinggan faedahnya besar.

Jadi, bagaimana keadaannya? Berminat untuk melakukan latihan ini? Sekiranya ia dapat dilakukan dengan murah dan mudah, mengapa pergi ke gim, bukan? Perkara yang paling penting adalah tidak mendorong diri sendiri, terus berlatih mengikut bahagian atau keperluan anda. Nasib baik, geng!