Bahaya Permainan untuk Kanak-kanak - GueSehat.com

Khabar angin beredar bahawa sejumlah permainan pada alat elektronik dinyatakan berbahaya bagi perkembangan anak-anak. Sebabnya ialah sebilangan permainan ini mengandungi unsur-unsur keganasan yang dianggap mempengaruhi keperibadian anak untuk melakukan kekerasan sehingga kehilangan empati. Namun, adakah benar permainan ini berbahaya untuk kanak-kanak? Lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Umur Kanak-kanak Sekarang: Petua Menjaga Kesihatan Mata untuk Pengguna Alat

Permainan Berbahaya untuk Kanak-kanak? Hoax atau Fakta?

Kanak-kanak dan permainan adalah dua perkara yang sukar dipisahkan. Sekiranya kanak-kanak yang dilahirkan pada tahun 90-an dan ke belakang menghabiskan lebih banyak masa dengan permainan luar, ia berbeza dengan kanak-kanak generasi Z sekarang.

Anak-anak Generasi Z sendiri adalah mereka yang dilahirkan antara tahun 1994 dan 2009. Sepanjang tempoh ini, sudah tentu teknologi berkembang pesat. Tidak hairanlah bahawa kanak-kanak yang dilahirkan tahun ini begitu biasa dengan teknologi atau alat.

Tidak hanya biasa, anak-anak generasi Z juga cukup mahir menggunakan alat, termasuk menggunakan kemudahan permainan seperti permainan video pada peranti elektronik mereka.

Namun, sejak kebelakangan ini, ada berita yang beredar bahawa sejumlah permainan pada peranti ini sebenarnya mempunyai pengaruh buruk pada anak-anak. Ini didakwa disebabkan oleh kandungan ganas dalam permainan yang dapat memudahkan kanak-kanak melakukan kekerasan dan kehilangan empati.

Inilah mesej yang beredar:

Sila kirimkan kepada ibu bapa:

(Dari Dir. Dik)

Puan yang dihormati

Untuk kita tahu bersama:

Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan (Kemendikbud) melalui saluran Sahabat Keluarga mengeluarkan senarai 16 permainan yang dianggap berbahaya bagi kanak-kanak.

Itu dia:

1. World of Warcraft

2. Panggilan Bertugas

3. Titik Kosong

4. Api Seberang

5. Batu Perang

6. Serangan balas

7. Makam Kombat

8. Cop Masa Depan

9. Karmagedon

10. Shelshock

11. Kekuatan Meningkat

12. Atlantica

13. Konflik Vietnam

14. Buli

15. Grand Pencurian Auto

16. Legenda mudah alih

17. Pub-G

Kajian di Iowa State University di Amerika Syarikat mendedahkan bahawa bermain permainan yang mengandungi unsur kekerasan selama 20 minit boleh menyebabkan seorang kanak-kanak "mati rasa".

Anak-anak akan mudah melakukan keganasan dan kehilangan rasa empati, tidak dapat menghormati ibu bapa mereka / kepada orang lain. Tidak dapat menumpukan perhatian untuk belajar, apa lagi yang ada dengan imbuhan 7 bilion hadiah permainan, fikiran anak-anak yang sangat mengganggu, tidak dapat tidur malam hingga 03:00, jadi sukar bangun awal, terutama pada awal pagi!

# Mari selamatkan anak dan cucu kita. Dan menemani cucu-cucu kami dalam bermain permainan.

Dilaporkan dari Kompas.com yang telah melakukan pencarian berkaitan dengan berita ini, Kementerian Komunikasi dan Maklumat (Kominfo) menjelaskan. Ketua Sub-Seksyen Perkhidmatan Maklumat Biro Komunikasi dan Khidmat Masyarakat Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan, Anandes Langguana, menekankan bahawa masalah itu bukan dari Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan.

"Kami dari Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan tidak pernah membuat penyataan macam itu. Jadi dapat disahkan bahawa maklumat itu tidak benar atau salah, "kata Andes ketika dihubungi Kompas.com.

Andes juga mendedahkan bahawa maklumat itu hanyalah tipuan lama yang telah beredar sejak 2017 dari salah satu akaun palsu atas nama Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan.

Baca juga: Mengatasi Ketagihan Gadget pada Kanak-kanak

Tidak Ada Yang Salah dengan Mengehadkan Masa Kanak-kanak untuk Bermain Permainan

Terlepas dari berita palsu, tidak ada yang salah dengan setiap ibu bapa untuk membatasi masa anak-anak mereka bermain permainan. Dian Ibung, ahli psikologi dan editor pakar GueSehat, menyatakan bahawa terdapat beberapa ketentuan dan had masa yang disyorkan untuk kanak-kanak ketika bermain permainan di alat mereka setiap hari.

"Untuk kanak-kanak di bawah usia 2 tahun, sebenarnya tidak digalakkan. Kemudian, untuk kanak-kanak berusia 2-5 tahun, mereka dibenarkan bermain permainan selama kira-kira 1 jam. Sementara itu, untuk kanak-kanak yang berumur 5-18 tahun, ia adalah terhad hanya sekitar 2 jam, "katanya. Diane.

Dalam pemilihan permainan yang dimainkan oleh anak-anak, ibu bapa juga harus mengawasi. Elakkan memberikan permainan yang tidak mereka fahami. Menurut Dian, itu bermaksud tidak memberikan permainan yang mengandung unsur kekerasan, kejahatan (nyata atau menyamar), dan seksual.

Kurangnya pemahaman akan kandungan ini boleh memberi kesan buruk kepada kanak-kanak. "Penting untuk menyediakan permainan dengan bahan yang sesuai dengan usia dan juga menyesuaikan had waktu untuk penggunaannya. Jangan lupa untuk selalu menemani anak-anak. Intinya adalah agar ibu bapa dapat memberi pemahaman yang tepat tentang apa yang anak-anak melihat, mendengar dan bermain . " kata Diane.

Sumber:

"[HOAKS] Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan Melancarkan Senarai 16" Permainan "Yang Berbahaya untuk Kanak-kanak" - Kompas

Temu ramah dengan Ibu Dian