Merawat Mata Minus dan Silinder dengan Pembedahan LASIK

Adakah anda bosan bergantung pada cermin mata atau kanta lekap? Hidung yang sakit, mata kering, jika anda makan mi rebus, gelas anda akan menjadi keruh. Duuuh. Dan katanya, tolak mata tidak dapat disembuhkan. Siapa kata? Saat ini, ada teknologi yang dikatakan dapat mengobati rabun jauh, rabun jauh, dan astigmatisme. Prosedur ini dipanggil Laser-Assisted in Situ Keratomileusis atau LASIK untuk jangka pendek. Prosedur pembedahan pesakit luar ini akan menyelesaikan masalah penglihatan anda, anda tahu, geng!

Bagaimana ianya berfungsi?

Pembedahan LASIK hanya memakan masa 20-30 minit. Sekiranya anda akan beroperasi pada kedua mata, pembedahan juga akan dilakukan pada hari yang sama. Sebelum operasi dimulakan, mata anda akan diletakkan di bawah anestetik topikal. Seterusnya, lapisan kornea paling atas akan dibuka dan diberi sinar laser untuk membetulkan bentuk kornea. Semasa operasi, anda akan diminta untuk fokus pada titik cahaya. Selepas itu, lapisan kornea akan ditutup semula tanpa jahitan.

Pembedahan LASIK akan membentuk semula kornea, sehingga cahaya dapat masuk tepat di retina mata. Sebelum memutuskan untuk menjalani pembedahan LASIK, anda harus membincangkannya dengan doktor mata anda. Dilaporkan dari allaboutvision.com, doktor akan memeriksa keadaan mata anda dengan teliti untuk mengetahui jenis pembetulan yang diperlukan, sama ada anda layak menjalani pembedahan atau tidak.

Pastikan anda mengetahui kesan dan risiko pasca operasi, serta apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan sebelum pembedahan. Beberapa kesan yang akan muncul adalah mata kering, silau, dan penglihatan berganda. Setelah operasi selesai, anda tidak akan dapat melihat dengan segera. Pemulihan akan memakan masa sekitar 3-6 bulan.

Adakah pembedahan LASIK selamat?

Pendapat bahawa pembedahan LASIK boleh menyebabkan kebutaan tidak terbukti secara saintifik. Menurut laporan di Amerika Syarikat, risiko kebutaan akibat pembedahan LASIK sama besarnya dengan penggunaan kanta lekap, yang sangat kecil. Pembedahan LASIK disebut pembedahan yang sangat selamat, kerana menggunakan teknologi canggih.

Tidak ada operasi yang sempurna. Setiap operasi mempunyai peluang untuk gagal. Namun, persiapan yang baik dan betul akan menjadikan peluang ini sangat kecil. Adakah anda berminat untuk melakukan pembedahan LASIK? Tunggu sebentar, anda harus membuat penyelidikan kepada beberapa doktor dan klinik untuk mendapatkan harga terbaik dengan kualiti yang baik juga.

Kos yang perlu anda sediakan adalah antara 15-30 juta. Bagi anda yang mempunyai aktiviti sukan dan berpotensi mengalami pukulan pada wajah, pembedahan LASIK tidak digalakkan. Jadi, adakah anda berminat untuk merawat mata anda dengan prosedur LASIK?