Kelebihan Telur Omega - GueSehat.com

Pilihan jenis telur ayam yang semakin meluas di pasaran sering membuat kita keliru. Telur ayam domestik, telur ayam asli, telur omega, telur organik, julat percuma , malah telur vegetarian. Kesemuanya sama seperti telur ayam, tetapi harganya sangat jauh. Kali ini kita akan membincangkan telur omega secara spesifik, lebih baik daripada telur ayam domestik biasa, dan adakah harganya sesuai?

Omega-3 adalah sejenis asid lemak tak jenuh ganda ( asid lemak tak jenuh ganda / PUFA ) yang penting atau tidak dapat dihasilkan oleh badan, jadi ia mesti diperoleh dari makanan. Omega-3 dibahagikan lagi kepada 3 kumpulan, iaitu:

  • Asid Eicosapentaoic (Eicosapentanoic Acid / EPA) berfungsi menghasilkan sebatian eicosanoic dalam badan yang berperanan dalam mengekalkan imuniti dan mengawal keradangan.
  • Asid docosahexanoic (DHA), komponen utama dalam pertumbuhan dan perkembangan otak. Tidak hanya diperlukan oleh kanak-kanak, tetapi juga pada orang tua untuk mencegah kerosakan otak seperti demensia.
  • Asid Alpha-linolenat (asid Alpha-linolenik / ALA), sumber tenaga dan boleh dibentuk menjadi EPA dan DHA.

Kerana omega-3 adalah asid lemak, ia diperoleh dari sumber lemak. Salah satunya adalah kuning telur. Telur berlabel 'mengandungi omega-3' mengandung asid lemak ini, yang selalu dikaitkan dengan kesihatan. Namun, kita sebagai pengguna perlu lebih kritikal tentang berapa banyak kandungan omega-3 di dalamnya dan asid lemak mana yang ditambahkan ke telur?

Kelebihan Sarapan Telur - GueSehat.com

Telur dapat diperkaya dengan tiga jenis asid lemak di atas, iaitu EPA dan DHA yang terdapat dalam sardin, salmon, dan trout, serta lebih banyak ALA dari sumber sayur-sayuran, seperti biji rami, chiaseed, walnut, canola, dan minyaknya produk.

Telur omega-3 dihasilkan dari ayam yang diberi makanan yang mengandungi biji rami. Apabila ayam mencerna biji rami, yang kaya dengan ALA, sebahagiannya ditukar menjadi DHA dan kedua-duanya masuk ke dalam kuning telur.

Setiap telur omega-3 mengandungi 340 mg ALA dan 75-100 mg DHA. Terdapat penternak yang juga menambahkan minyak ikan ke makanan ayam untuk meningkatkan kandungan DHA dalam kuning telur yang dihasilkan, hingga 130 mg DHA per telur.

Sehingga kini, tidak ada cadangan untuk pengambilan DHA dan EPA. Ramai pakar mengesyorkan pengambilan 1,000 mg DHA dan EPA (kedua-duanya digabungkan) untuk kesihatan jantung. Tidak banyak peranan telur omega-3 dalam memenuhi keperluan ini.

Kita boleh meningkatkan pengambilan telur omega-3 pada setiap hidangan. Namun, jangan lupa sumbangan kolesterol yang terkandung dalam telur. Setiap telur mengandungi 195 mg kolesterol (untuk telur besar). Sebenarnya, pengambilan kolesterol harian yang disyorkan tidak melebihi 300 mg sehari.

Untuk memenuhi keperluan DHA dan EPA, saya tetap mengesyorkan pengambilan ikan laut sebagai sumber DHA dan EPA. Bayangkan, 1 keping salmon (170 g) mengandungi 3,600 mg DHA dan EPA. Adalah cukup untuk Healthy Gang untuk mengambil 2 keping setiap minggu untuk mendapatkan purata 1,000 mg DHA dan EPA setiap hari.

Walau bagaimanapun, telur omega adalah sumber ALA yang cukup baik. Dianjurkan untuk mengambil 1,100 mg ALA sehari untuk wanita dewasa dan 1,600 mg untuk lelaki dewasa. Setiap telur omega menyumbang 20-30% keperluan ALA setiap hari.

Jadi bagaimana? Pada pendapat saya, tidak ada yang salah jika Gang Sihat ingin memakan telur omega-3, yang selalunya jauh lebih mahal daripada telur biasa. Walau bagaimanapun, tidak bijak untuk bergantung sepenuhnya pada telur ini untuk memenuhi keperluan DHA dan EPA kami. Sebaliknya, terus menggabungkannya dengan ikan laut dan kacang untuk memenuhi keperluan badan. (AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found