Kesihatan Reproduksi Lelaki - GueSehat

Organ pembiakan adalah bahagian tubuh yang penting untuk menjaga kesihatannya. Namun, tidak seperti wanita, banyak lelaki cenderung mengabaikannya. Sama seperti organ lain, kesihatan pembiakan lelaki dapat ditentukan oleh diet, gaya hidup, keadaan perubatan, pekerjaan, atau faktor lain.

Lalu, apakah petua untuk menjaga kesihatan pembiakan lelaki? Sebelum ini anda perlu mengetahui masalah kesihatan pembiakan lelaki yang sering dihadapi, supaya anda dapat menentukan cara mencegahnya.

Kesihatan Reproduksi Lelaki

Berikut adalah beberapa gangguan atau masalah yang berkaitan dengan kesihatan pembiakan lelaki:

1. Kanser Prostat

Kanser prostat adalah barah yang berkembang di kelenjar prostat, kelenjar yang menghasilkan air mani dan mengawal air kencing. Kelenjar prostat terletak di bawah pundi kencing dan di hadapan rektum. Pemeriksaan rutin diperlukan untuk melihat sama ada terdapat masalah dengan kelenjar prostat.

Prostat menghasilkan cecair yang akan mengangkut sperma sehingga mereka dapat melakukan perjalanan untuk menyuburkan telur wanita. Prostat menguncup dan memaksa cecair ini keluar semasa orgasme. Kemudian, antigen khusus prostat (PSA) membantu simen untuk mengekalkan keadaan bendalirnya. Tahap protein PSA yang tinggi dalam darah boleh menjadi penanda barah prostat.

Punca kanser prostat belum diketahui, tetapi disyaki terdapat pelbagai faktor risiko seperti kegemukan, usia lebih dari 50 tahun, faktor genetik, atau terlalu kerap dan pengambilan daging merah dan produk tenusu tinggi yang berlebihan.

Biasanya tidak ada gejala ketika barah prostat pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, beberapa orang mungkin mengalami gejala, seperti keinginan untuk membuang air kecil secara berterusan, darah dalam air kencing, kencing yang tidak menyakitkan dan tidak lengkap, dan kesukaran mencapai atau mengekalkan ereksi.

Walaupun begitu, barah prostat lanjut boleh menyebabkan gejala seperti sakit di tulang belakang, tulang paha, pelvis, atau tulang rusuk. Rawatan barah prostat sama seperti terapi barah secara umum, bergantung pada keadaan pesakit dan tahap keparahannya.

2. Disfungsi Ereksi

Selain kanser prostat, keadaan ini juga merupakan masalah kesihatan pembiakan lelaki yang biasa. Disfungsi ereksi adalah keadaan di mana seorang lelaki tidak dapat atau tidak dapat mengekalkan ereksi semasa hubungan seksual. Disfungsi ereksi juga dikenali sebagai mati pucuk.

Disfungsi ereksi adalah masalah kesihatan pembiakan lelaki yang biasa. Hampir semua lelaki mengalaminya, walaupun penyebabnya hanyalah faktor psikologi seperti tekanan, atau keletihan. tetapi ketahuilah bahawa jika keadaan berterusan selama berbulan-bulan, mungkin ada masalah serius di sebalik disfungsi ereksi. Contohnya, diabetes atau darah tinggi.

Masalah kesihatan pembiakan lelaki yang masih berkaitan dengan aktiviti seksual bukan sahaja disfungsi ereksi. Lelaki juga mungkin mengalami disfungsi seksual, seperti ejakulasi dini, ejakulasi tertunda, dan libido rendah, yang boleh menyebabkan minat seks berkurang.

Sekiranya anda mengalami disfungsi ereksi, simptom utamanya adalah kesukaran mendapatkan ereksi, tidak mengalami ereksi yang keras, atau sukar untuk mengekalkan ereksi semasa melakukan hubungan seks, yang membuat anda dan pasangan kecewa. Sekiranya anda mengalami gejala ini selama 2 bulan atau lebih, berjumpa doktor dengan segera.

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan disfungsi ereksi. Beberapa faktor umum yang mempengaruhi, seperti penyakit kardiovaskular, diabetes, darah tinggi, kecederaan, kegemukan atau berat badan berlebihan, usia, penggunaan ubat-ubatan tertentu, merokok, atau minum alkohol.

Disfungsi ereksi boleh disebabkan oleh satu atau lebih faktor di atas. Inilah sebabnya mengapa penting untuk memperhatikan gejala dan berjumpa doktor supaya anda dapat merawat atau merawat sebarang keadaan perubatan yang mendasari.

3. Prostatitis

Prostatitis adalah keradangan kelenjar prostat dengan gejala prostat yang meradang, merah dan bengkak yang menyakitkan. Terdapat dua jenis prostatitis, iaitu prostatitis kronik di mana gejalanya datang dan berlanjutan selama beberapa bulan dan prostatitis akut di mana gejalanya teruk dan berkembang secara tiba-tiba.

Gejala prostatitis akut adalah sakit di atau sekitar zakar, testis, dubur, perut bawah, dan juga punggung bawah. Kesakitan juga dirasakan ketika membuang air kecil dan sukar membuang air kecil. Prostatitis kadang-kadang disertai oleh demam dan keluarnya zakar yang tebal.

Prostatitis kronik dicirikan oleh gejala yang sama tetapi berlangsung selama berbulan-bulan. Kadang-kadang disertai dengan prostat yang membesar, atau masalah seksual, seperti disfungsi ereksi dan sakit semasa ejakulasi.

Lalu, apa penyebab prostatitis? Prostatitis akut biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria di saluran kencing yang memasuki prostat. Terdapat beberapa faktor risiko prostatitis akut, seperti jangkitan saluran kencing, mempunyai biopsi prostat, mempunyai HIV atau AIDS, dan melakukan hubungan seks dubur.

Pada prostatitis kronik, tanda-tanda jangkitan pada kelenjar prostat biasanya tidak dapat dijumpai. Oleh itu, seseorang dengan keadaan berikut dapat meningkatkan risiko prostatitis kronik, iaitu usia pertengahan (30-50 tahun) dan telah menderita prostatitis atau sindrom iritasi usus.

Rawatan atau rawatan untuk prostatitis bergantung kepada sama ada prostatitis itu akut atau kronik. Prostatitis akut biasanya akan dirawat dengan ubat sakit dan antibiotik yang diambil selama 2-4 minggu. Anda juga mungkin perlu dimasukkan ke hospital jika tidak dapat membuang air kecil.

Sementara itu, rawatan untuk prostatitis kronik biasanya untuk mengawal gejala. Doktor anda mungkin mencadangkan pengambilan ubat penghilang rasa sakit, ubat-ubatan untuk merawat masalah kencing dan merehatkan otot-otot di kelenjar prostat, atau antibiotik untuk melihat apakah keadaan anda bertambah baik.

Cara Menjaga Kesihatan ReproduksiLelaki

Seperti yang kita ketahui, menjaga kesihatan pembiakan lelaki sama pentingnya dengan kesihatan pembiakan wanita. Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengalami aduan mengenai kesihatan pembiakan lelaki. Berikut adalah beberapa petua untuk menjaga kesihatan pembiakan lelaki yang perlu anda ketahui!

  • Makan makanan berkhasiat, rendah lemak, dan lakukan aktiviti fizikal secara berkala. Sekiranya anda makan makanan yang tinggi lemaknya berlebihan, ini akan meningkatkan risiko kegemukan.
  • Mula berhenti merokok kerana penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki yang merokok mempunyai risiko menderita disfungsi ereksi.
  • Bersihkan kawasan kemaluan secara berkala untuk mengelakkan penumpukan kotoran dan kuman yang boleh menyebabkan jangkitan.
  • Gunakan tuala yang bersih, lembut, tidak berbau, lembap, dan kering.
  • Gunakan seluar dalam yang materialnya mudah menyerap peluh sehingga tidak lembap.
  • Cuba sebanyak mungkin untuk menukar seluar dalam sekurang-kurangnya 2 kali sehari.
  • Dianjurkan untuk disunat atau disunat. Ini untuk mengelakkan risiko barah zakar dan penularan penyakit kelamin.
  • Gunakan alat kontrasepsi untuk mengelakkan risiko penyakit kelamin.
  • Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor mengenai kesihatan organ pembiakan anda.

Sekarang, Gang Sihat lebih tahu bagaimana menjaga kesihatan pembiakan lelaki, bukan? Atau adakah anda mempunyai petua lain untuk menjaga kesihatan pembiakan lelaki? Ayuh, kongsi pengalaman atau petua anda di ruangan komen! Oh ya, jika anda mempunyai masalah kesihatan, jangan segan-segan berjumpa doktor.

Anda boleh mencari doktor di sekitar anda dengan mudah dengan ciri Direktori Doktor di GueSehat.com. Ingin tahu? Oleh itu, mari cuba ciri-cirinya sekarang!

Sumber:

Kementerian Kesihatan. 2018. Kepentingan Menjaga Peralatan Reproduktif dalam Kebersihan.

Kanser Prostat 911. 2017. Lima Petua untuk Menjaga Kesihatan Sistem Reproduksi Lelaki.

Institut Kesihatan Kanak-kanak dan Pembangunan Manusia Negara. 2016. Kesihatan Reproduktif Lelaki: Maklumat Keadaan .

Berita Perubatan Hari Ini. 2017. Kanser prostat secara terperinci.

Garis Kesihatan. 2017. Semua yang Perlu Anda Ketahui mengenai Erictile Dysfunction (ED) .

Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. 2017. Prostatitis .