Kelebihan Kangkung untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Kangkung adalah sejenis sayur khas Asia Tenggara yang biasa digunakan sebagai pelengkap dalam setiap hidangan makanan. Beberapa kangkung olahan yang cukup digemari di Indonesia termasuk tumis, belacan, tauco, sos tiram, dan piring.

Tetapi selain rasanya yang enak, ternyata sayur-sayuran mempunyai nama Latin Ipomoea aquatica Ini juga mempunyai banyak faedah, anda tahu, termasuk untuk wanita hamil. Ingin tahu apakah faedah kale untuk wanita hamil? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Fakta Pemakanan Kangkung

Ada juga yang menyebut kale sebagai bayam air. Sayuran yang satu ini adalah sejenis tanaman tropika smei-akuatik. Walaupun tidak pasti dari mana asalnya, bayam air mudah dijumpai di kawasan tropika dan subtropika.

Kangkung mempunyai nama yang berbeza di negara lain, misalnya kawan dalam bahasa Thai, ong choy dalam bahasa Kantonis, dan kangkong dalam Bahasa Tagalog. Selain mudah diperoleh dan diproses, sayur berdaun lembut ini juga mempunyai banyak nutrien yang baik untuk tubuh. Berikut ini mengandungi nutrien dalam 100 gram kangkung:

Kalori: 29 kal.

Protein: 3 g.

Lemak: 0.3 g.

Karbohidrat: 5.4 gr.

Serat: 1 gr.

Kalsium: 73 mg.

Fosforus: 50 mg.

Zat besi: 2.5 mg.

Vitamin A: 6,300 IU.

Vitamin B1: 0.07 mg.

Vitamin C: 32 mg.

Air: 89.7 gr.

Baca juga: 5 Makanan Super untuk Wanita Hamil

Khasiat Kangkung untuk Wanita Hamil

Terdapat banyak faedah kesihatan yang dapat diperoleh dari pengambilan kangkung, termasuk untuk wanita hamil. Nah, inilah faedah kale untuk wanita hamil.

1. Mengatasi insomnia

Insomnia sudah tentu menjadi keadaan yang paling biasa dialami oleh wanita hamil. Oleh itu, pengambilan kale boleh menjadi satu penyelesaian. Ini kerana kale mempunyai sebatian zink dan selenium. Kedua-dua ramuan ini boleh mencetuskan rasa mengantuk bagi orang yang memakannya. Sebabnya, zink dan selenium dapat membuat saraf sedikit rileks dan rileks.

2. Mencegah sembelit

Kandungan serat dalam kale sangat baik untuk mencegah sembelit yang sering dialami oleh wanita hamil. Selain memakan kangkung yang diproses, mencegah sembelit juga dapat dilakukan dengan meminum bayam air rebus. Tidak hanya mudah dicerna, kangkung juga dapat mendukung pertumbuhan bakteria probiotik (bakteria baik) di saluran pencernaan wanita hamil.

3. Mencegah anemia

Semasa hamil, Ibu memerlukan bekalan darah segar 2 kali ganda lebih banyak dari sebelumnya. Kekurangan bekalan darah akan menyebabkan anda terdedah kepada anemia.

Anemia sendiri telah menjadi masalah yang sering dialami oleh wanita hamil. Malah, menurut Vikram Sinai Talaulikar MD MRCOG dari University College Hospital, London, England, lebih daripada 56 juta wanita hamil mengalami anemia dan dua pertiga dari mereka berasal dari Asia.

Nah, untuk mengelakkan keadaan ini, kale boleh menjadi pilihan yang tepat. Kale mengandung banyak zat besi, yang dapat mencegah anda mengembangkan anemia. Seperti yang kita semua ketahui, wanita hamil sangat memerlukan zat besi.

Zat besi adalah mineral penting yang diperlukan oleh tubuh, terutamanya oleh sel darah merah untuk membantu pembentukan hemoglobin. Hemoglobin bertanggungjawab menyebarkan nutrien dan oksigen ke seluruh badan, termasuk janin. Dalam 100 gram kangkung, mengandungi sekurang-kurangnya 2.5 mg zat besi.

Baca juga: Waspadalah terhadap Anemia pada Wanita Hamil!

4. Mengurangkan risiko diabetes kehamilan

Mengonsumsi kale selama kehamilan juga dapat mengurangkan risiko anda menghidap diabetes kehamilan. Ini kerana kale dapat menurunkan kadar glukosa darah dan menghalang penyerapan glukosa.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Diabetes melaporkan bahawa suplemen kale selama kehamilan boleh memberi kesan yang baik terhadap keadaan diabetes yang mencetuskan tekanan oksidatif, baik untuk wanita hamil dan janin.

5. Menyokong pertumbuhan tulang pada janin

Selain mengandungi banyak klorofil yang merupakanagen penyembuhPaling baik, kale juga mempunyai banyak kalsium. Pada wanita hamil, kalsium diperlukan untuk menguatkan tulang dan gigi.

Selain itu, kalsium juga membantu menyokong pertumbuhan tulang pada janin agar berjalan dengan optimum. Dalam 100 gram kangkung, terdapat kira-kira 73 mg kalsium dan 50 mg fosforus yang baik untuk tulang.

6. Meningkatkan daya ketahanan badan

Semakin tua usia kehamilan, anda akan lebih mudah diserang penyakit. Nah, untuk mengelakkan ini, kangkung yang mengandungi vitamin C boleh menjadi sayur wajib yang anda makan. Seperti yang kita ketahui, vitamin C sangat baik untuk meningkatkan daya tahan tubuh. Dan dalam 100 gram kangkung, mengandungi sekitar 32 mg vitamin C.

7. Mencegah keradangan

Mengonsumsi kangkung semasa mengandung dapat mengatasi sakit sendi yang sering berlaku semasa kehamilan. Bukan hanya itu, kale juga dapat mencegah gangguan penyakit autoimun.

8. Membersihkan toksin dalam badan

Kale juga termasuk dalam sayuran yang mengandung antioksidan tinggi, sehingga dapat mencegah perkembangan radikal bebas yang berisiko menyebabkan masalah kesihatan bagi wanita hamil dan janin.

Baca juga: Penuhi 7 nutrien ini semasa hamil sekiranya anda mahukan anak pintar!

Perhatikan ini semasa memakan kangkung semasa kehamilan

Seperti jenis makanan lain, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika memakan kale semasa kehamilan. Ini diberikan kemungkinan pencemaran racun perosak dan pertumbuhan parasit.

Untuk mengelakkan kemungkinan buruk ini, penting bagi anda untuk lebih memperhatikan prosesnya. Untuk membersihkan kangkung dari pencemaran racun perosak, rendam kangkung terlebih dahulu dalam larutan air garam atau baking soda selama kira-kira 30 minit.

Selain itu, cubalah untuk tidak memakannya secara mentah kerana dikhuatiri boleh menyebarkan parasit yang berbahaya kepada pencernaan. Nah, untuk mengelakkan penyebaran parasit, termasuk cacing dan bakteria, ada beberapa petua pemprosesan kangkung yang boleh anda gunakan:

- Cabut daun dari batangnya

Kebanyakan orang menginginkan sesuatu yang praktikal, jadi potong daun dan batang kangkung secara langsung. Adalah idea yang baik untuk memotong atau memilih daun kangkung satu demi satu dari batangnya. Walaupun lebih memakan masa, kaedah ini dapat memudahkan anda memerhatikan kotoran atau parasit yang mungkin terdapat di kangkung.

- Rendam kangkung dalam air garam atau cuka

Untuk mencuci kangkung, sediakan air bersih yang telah dicampurkan dengan 1-2 sudu garam atau cuka. Rendam kangkung sebentar kemudian toskan. Air garam dapat membunuh serangga atau parasit, serta menghilangkan kotoran yang melekat pada kangkung.

- Bilas dengan air yang mengalir

Setelah merendam dalam larutan garam atau cuka, bilas kangkung menggunakan air mengalir. Semasa membilas, gosokkan batang kangkung untuk menghilangkan serangga atau cacing.

Berapa Banyak Wanita Hamil Boleh Makan Kale?

FNRI (Institut Penyelidikan Makanan dan Nutrisi) mengesyorkan memakan 2 hingga 3 hidangan sayur hijau setiap hari, seperti sayur kangkung, atau kuning.

Kangkung mempunyai sejumlah nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan, termasuk untuk wanita hamil. Walaupun begitu, perhatikan jumlah pengambilan yang disyorkan dan juga cara memprosesnya, Ibu. Nah, jika anda biasanya menikmati kale dengan cara apa ia diproses? Ayuh, kongsi cerita Mums dalam Ciri Forum Aplikasi Rakan Hamil! (AS)

Sumber

Khasiat Buah untuk Kesihatan. "KangKong (Air Bayam) Bagus Untuk Kehamilan Dan Bayi".

Ibu Bapa Asia. "Manfaat Kangkong untuk ibu dan anak yang mengandung".

bayi. "Selamat Makan Kangkong"