Kanak-kanak Membantu Kerja Rumah | Saya sihat

Ketika anak berusia lebih dari 3 tahun, biasanya Ibu tidak terlalu letih untuk menemaninya sepanjang hari dengan semua aktivitinya kerana Si Kecil biasanya boleh ditinggalkan untuk melakukan kerja-kerja rumah. Pada usia ini, kanak-kanak sudah mempunyai kemampuan untuk berfikir, bergerak, dan bercakap dengan betul dan betul. Tubuhnya juga cukup kuat untuk melakukan pelbagai aktiviti, tidak ada salahnya jika anda meminta anak kecil anda untuk membantu kerja rumah, bukan?

Ramai ibu bapa merasakan bahawa membiarkan anak-anak mereka yang berusia lebih dari 3 tahun membantu kerja rumah ibu bapa mereka sama dengan menyeksa anak-anak mereka kerana membiarkan masa bermain mereka bekerja keras. Tetapi, adakah Ibu dan Ayah tahu bahawa terdapat banyak faedah yang diperoleh anak-anak ketika mereka terbiasa dengan pekerjaan rumah tangga sejak usia dini?

Manfaat mengajar anak-anak untuk menolong tugas-tugas rumah tangga bukan hanya tanggungjawab keluarga, tetapi lebih dari sekadar belajar kemahiran bertahan hidup. Walau bagaimanapun, penyertaan penting. Mengambil bahagian dalam tanggungjawab keluarga membantu anak mengembangkan kemahiran sosial adalah kunci. Di samping itu, terdapat beberapa faedah yang dapat diperoleh oleh anak-anak daripada membantu kerja rumah, termasuk:

  • Membina keyakinan dan kebebasan diri

Menyiapkan kerja rumah tepat pada waktunya dan dengan cara yang betul, membuat si kecil merasa seperti dia telah mencapai sesuatu. Setelah berjaya menyelesaikan tugas, dia akan menjadi lebih yakin jika diberi tugas lain. Beri anak kecil anda tugas yang tidak terlalu sukar untuk dilalui oleh si kecil anda, seperti membersihkan lantai dengan pembersih vakum. Walaupun dia kelihatan malas, tetapi ketika dia mulai dia akan terbiasa.

Kerja rumah juga mendorong kebebasan dalam dirinya kerana dia merasakan dia telah menyelesaikan kerja itu sendiri. Melihat wajah puas anak anda pasti membuat anda berasa sangat gembira. Kemudian, dia akan terbiasa dengan pekerjaan itu dan mula melakukan sendiri

  • Mengajar kepentingan menyelesaikan tugas

Membersihkan rumah yang telah diajar sejak kecil akan berguna untuk anak itu pada masa akan datang ketika dia dewasa. Dia akan merasa bertanggungjawab di sekolah dan di rumah kerana dia biasa diberikan tugas sejak kecil. Apabila dia tidak dapat menyelesaikan kerja rumah, anak itu biasanya akan berusaha lebih keras sehingga dia dapat menyelesaikannya. Itulah yang akan dia laksanakan pada masa akan datang

  • Latih motor kasar dan halus

Mungkin anak anda terbiasa mewarnai, melukis, dan berlari-lari. Tetapi semua itu bukan tanggungjawab yang dia dapat apabila dia selesai melakukannya. Aktiviti seperti melipat pakaian akan melatih kemahiran motor halus mereka dan menyelesaikan tanggungjawab yang diberikan oleh Ibu dan menolong Ayah membasuh kereta yang telah dicuci akan menguatkan otot lengan si kecil anda.

  • Kunci kejayaan

Berbanding dengan memberitahu anak-anak bermain semasa ibu bapa mereka membuat kerja rumah, membuat anak membuat kerja rumah dapat membina rasa menolong dalam diri mereka dari masa ke masa. terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa dengan diajar untuk membantu kerja rumah, kanak-kanak yang telah dilatih sejak usia 3 tahun cenderung lebih berjaya seperti orang dewasa.

Kejayaan ini dilihat dari IQ yang tinggi, rasa tanggungjawab yang tinggi, berjaya menyelesaikan tugas tepat pada waktunya, dan cekap dari segi pekerjaan. Cuba beri tugas ringan dan terus berkembang hingga dewasa.

  • Biasakan anak menjadi sebahagian daripada tugas mereka

Semasa memberi tugas kepada anak-anak di rumah, anda tidak boleh lupa menjelaskan tugas dan peranan setiap ahli keluarga dan setiap orang dalam keluarga ini mesti turut serta. Dengan menjelaskan bahawa pekerjaan rumah tangga dilakukan bersama, dia mengetahui bahawa peranannya dalam keluarga adalah penting.

  • Amalkan kebersihan dan kemas

Dengan mengajar anak kecil anda melakukan kerja rumah dengan baik, akan lebih mudah bagi keluarga untuk mencari barang dan berfikir dengan jelas kerana rumah itu bersih dan semua perkara tetap teratur. Biasakan anak kecil anda dengan mengambil mainan yang dia mainkan dan meletakkannya kembali setelah selesai bermain adalah cara yang baik untuk membina tabiat yang akan memberi manfaat kepadanya sekarang dan masa depan.

Ibu dan Ayah juga dapat memberi anak anda tugas atau kerja rumah yang sesuai dengan usia dan kemampuannya. Contohnya, jika anda akan memberikannya tugas buat pertama kalinya, anda harus terlebih dahulu mengetahui perkara yang disukainya dan senang baginya. Contohnya, anak kecil anda suka aktiviti di luar rumah, Ibu boleh memintanya untuk membantu Dads membasuh kereta yang telah dicuci atau menolong Ibu membawa barang runcit selepas membeli-belah. (IKLAN / OCH)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found