Punca Bibir Tercekik | Saya sihat

Bibir yang pecah-pecah atau dalam dunia perubatan yang disebut seilitis adalah keadaan di mana bibir kering, merah, dan retak. Keadaan ini agak biasa, tetapi boleh menjengkelkan.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan bibir pecah-pecah, seperti udara sejuk, pendedahan cahaya matahari, dan dehidrasi. Selain itu, kekurangan pengambilan sejumlah vitamin juga boleh menjadi penyebab bibir pecah-pecah.

Artikel di bawah menerangkan jenis kekurangan vitamin yang boleh menyebabkan bibir pecah-pecah. Inilah penjelasannya!

Baca juga: Bukan Hanya Alahan, Ini Punca Lain Bengkak Bibir!

Kekurangan Vitamin dan Mineral Menyebabkan Bibir pecah-pecah

Bibir kering dan pecah-pecah boleh disebabkan oleh kekurangan pengambilan beberapa vitamin dan mineral:

1. Besi

Zat besi diperlukan oleh tubuh untuk pengangkutan oksigen ke seluruh tubuh, sintesis DNA, dan penghasilan sel darah merah. Mineral ini juga berperanan dalam kesehatan kulit, penyembuhan luka, dan pengaturan peradangan.

Anemia yang disebabkan oleh zat besi juga boleh menyebabkan ceilitis sudut, iaitu keradangan dan kekeringan pada salah satu atau kedua-dua belah mulut. Kekurangan mineral ini juga boleh menyebabkan kulit pucat, kuku rapuh, dan keletihan.

2. Zink

Zink adalah mineral yang penting untuk kesihatan. Sebenarnya, kekurangan zink boleh mengganggu kesihatan kulit, pencernaan, fungsi imun, kesihatan pembiakan, dan pertumbuhan dan perkembangan.

Kekurangan zink juga boleh menyebabkan bibir pecah-pecah, kering, jengkel, dan meradang di sisi mulut. Gejala kekurangan zink lain termasuk cirit-birit, penurunan sistem imun, dan keguguran rambut.

3. Vitamin B

Vitamin B adalah kumpulan vitamin larut air. Vitamin B penting untuk penghasilan tenaga dan fungsi sel. Kajian haiwan menunjukkan bahawa kekurangan vitamin B juga mengganggu proses penyembuhan luka.

Bibir yang pecah-pecah adalah gejala umum kekurangan vitamin B, terutama folat (vitamin B9), riboflavin (vitamin B2), dan vitamin B6 dan B12. Orang yang mempunyai penyakit yang mempengaruhi penyerapan nutrien, seperti penyakit seliak, gastritis kronik, dan penyakit Crohn, sangat terdedah kepada kekurangan vitamin B.

Selain itu, kerana vitamin B12 terdapat dalam produk hewani, orang yang menjalani gaya hidup vegan dan vegetarian juga berisiko kekurangan vitamin B. Kekurangan vitamin B juga dapat menyebabkan dermatitis, kemurungan, dan keletihan.

Baca juga: Kebiasaan Menggigit Bibir, Boleh Merupakan Kelainan Tingkah Laku!

Rawatan untuk Bibir yang pecah-pecah

Secara amnya, menggunakan balsem bibir adalah kaedah termudah untuk merawat bibir yang pecah-pecah dan kering. Untuk bibir kering, mengelupas, dan pecah-pecah, ia dapat lega dengan menggunakan salap yang lebih tebal, seperti petroleum jelly.

Sekiranya anda mengalami kekurangan pemakanan, berbincanglah dengan doktor anda untuk memilih rawatan yang terbaik. Dalam beberapa kes, mengubah diet anda dan makan lebih banyak makanan yang kaya dengan zat besi, zink, atau vitamin B dapat mengatasi keadaan ini.

Walau bagaimanapun, yang lain mungkin memerlukan multivitamin atau suplemen untuk merawat keadaan mereka dan memenuhi keperluan pemakanan mereka. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sekiranya anda mengalami bibir yang pecah-pecah berpanjangan. Doktor akan mengetahui punca utama keadaan tersebut. (UH)

Baca juga: Elakkan 5 Tabiat Yang Menggugurkan Bibir Pecah!

Sumber:

Garis Kesihatan. Bolehkah Kekurangan Vitamin Menyebabkan Bibir pecah? April 2020.

Nazanin Abbaspour. Kaji besi dan kepentingannya untuk kesihatan manusia. Februari 2014.

Nazanin Abbaspour. Zink dan kepentingannya untuk kesihatan manusia: Kajian integratif. Februari 2013.

Kesihatan Mulut BMC. Manifestasi oral pada pesakit kekurangan vitamin B12 dengan atau tanpa sejarah gastrektomi. 2016.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found