Prosedur Pemasangan Braces - GueSehat.com

Selain sihat, gigi yang bersih dan rapi tentunya menjadi idaman semua orang. Kerana gigi yang rapi juga dapat meningkatkan keyakinan diri. Malangnya, tidak semua orang dilahirkan dengan gigi yang teratur, atau mungkin disebabkan oleh beberapa faktor, susunan gigi menjadi tidak kemas.

Susunan gigi yang tidak kemas tidak hanya menurunkan keyakinan diri, tetapi juga terasa agak mengganggu, terutama ketika mengunyah makanan. Salah satu kaedah yang biasanya digunakan untuk meluruskan susunan gigi ini adalah dengan menggunakan pendakap atau pendakap.

Sekiranya anda ingin menggunakan pendakap, ada baiknya anda mengetahui prosedur memasang pendakap terlebih dahulu, supaya anda lebih bersedia.

Baca juga: Pakai Pendakap, Bagaimana Rasanya?

Tujuan Menggunakan Pendakap

Penggunaan pendakap bertujuan untuk memperbaiki pelbagai masalah pergigian yang berkaitan dengan pengaturannya, seperti:

- Gigi yang terlalu penuh dan tidak teratur atau tidak lurus

- Terlalu banyak gigi depan atas yang bertindih dengan gigi bawah, sama ada secara menegak (overbite) atau mendatar (overjet)

- Gigi depan atas yang berada pada jarak dari belakang gigi bawah ketika menggigit (underbite)

- Masalah ketidakseimbangan rahang lain yang menyebabkan gigi tidak rata ketika menggigit

Baca juga: Apakah Zaman Ideal untuk Memasang Pendakap?

Prosedur Pemasangan Braces

Untuk pemasangan pendakap, tentu anda mesti berjumpa dengan doktor gigi pakar ortodontik terlebih dahulu mengenai masalah yang anda alami dan proses menanganinya kemudian. Setelah berunding, berikut adalah langkah-langkah untuk prosedur pemasangan pendakap yang mesti anda ambil:

1. Pemeriksaan lisan

Pada peringkat ini, doktor akan memeriksa dan memerhatikan keadaan gigi, rahang, dan mulut secara keseluruhan.

2. Ambil sinar-X

Selepas berunding dan pemeriksaan oral, doktor akan melakukan X-ray pergigian. Sekiranya doktor tidak menyediakan kemudahan ini, doktor biasanya akan merujuk ke kemudahan kesihatan lain yang menyediakannya.

X-ray yang paling biasa digunakan untuk memeriksa keadaan ini adalah x-ray panorama. X-ray ini bertujuan untuk melihat kedudukan dan susunan gigi. Semasa sinar-x, anda akan diminta berada dalam posisi seolah-olah anda sedang menggigit.

Hasil sinar-X ini akan menunjukkan gigi yang masih tumbuh di rahang. Bukan hanya itu, sinar-X panorama juga dapat menunjukkan ukuran, kedudukan, dan keadaan rahang dan gigi. Melalui hasil sinar-X ini, doktor dapat menentukan tindakan rawatan apa yang sesuai untuk keadaan yang dialami.

3. Membuat acuan pergigian

Setelah pemeriksaan lisan dan pemeriksaan sinar-X, doktor akan memberi kesan gigi anda dari bahan gipsum. Bahan gipsum ini akan dimasukkan ke dalam mulut anda dan doktor akan meminta anda menggigitnya selama beberapa minit.

Bahan gipsum ini kemudiannya akan mengeras dan berguna bagi doktor untuk mengira ruang di mulut dan gigi. Selain itu, kesan gigi ini juga dapat dijadikan bahan penilaian dari doktor, termasuk membandingkan keadaan gigi sebelum dan selepas pendakap gigi.

4. Penskalaan

Mengapa perlu ditimbang? Walaupun tujuan anda untuk ortodontik adalah memakai pendakap. Mungkin anda mahu bertanya ini. Menimbang atau membersihkan tartar adalah langkah yang sangat penting yang perlu dilakukan sebelum memasang pendakap. Tujuannya adalah untuk memastikan gigi bersih dari plak sehingga apabila pendakap dipasang, plak dan tartar tidak akan menimbulkan masalah.

5. Pengekstrakan atau pengisian gigi

Langkah ini tidak selalu dilakukan, bergantung pada gigi anda mempunyai rongga atau tidak dan perlu diekstrak. Rongga mesti diisi sebelum pendakap diletakkan. Sekiranya perlu, gigi boleh diekstraksi untuk memberi ruang kepada pergerakan gigi.

Sekiranya doktor melihat bahawa masih ada ruang di rahang anda yang cukup untuk gigi anda bergerak, maka tidak perlu pengekstrakan. Begitu juga dengan pemulihan. Sekiranya tidak ada rongga, doktor akan melangkau langkah ini.

6. Pemasangan pendakap

Setelah semua prosedur di atas dilakukan, sekarang adalah masa untuk doktor meletakkan pendakap gigi. Semasa pendakap gigi, doktor mesti memastikan gigi kering. Ini supaya pendakap yang akan ditampal menggunakan gam khas dapat merekat dengan sempurna.

Untuk memastikan gigi kering, doktor biasanya akan memasukkan beberapa gumpalan kapas di kawasan mulut, seperti di bawah lidah dan dinding mulut.

Setelah memastikan gigi kering dan bersih, doktor akan memasang pendakap yang berfungsi sebagai 'sauh' untuk pendakap. Kurungan dilampirkan satu demi satu ke gigi menggunakan gam khas. Setelah itu, bahagian gigi yang telah dilekatkan pada pendakap akan terkena cahaya berkekuatan tinggi sehingga lem menjadi keras sehingga pendakap tidak mudah terkeluar.

Setelah semua pendakap dipasang, doktor akan meletakkan wayar yang diperbuat daripada aluminium ke dalam pendakap. Proses ini mengambil masa kira-kira 30 minit hingga 1 jam, bergantung kepada tahap keadaan gigi yang teruk.

Selepas pendakap dipasang, anda mungkin merasa tidak selesa dan sakit, terutamanya pada 4-6 jam pertama selepas pemasangan. Kesakitan ini biasanya berlangsung selama 3-5 hari. Sekiranya anda merasa sangat tidak selesa dengan kesakitan yang timbul, berjumpa doktor. Biasanya, doktor akan mengesyorkan penggunaan ubat sakit untuk mengurangkan gejala yang timbul.

Untuk mengurangkan rasa sakit, anda harus mengelakkan makan makanan keras kerana boleh memperburuk kesakitan ketika menggigit atau mengunyahnya.

7. Lakukan pemeriksaan rutin sekurang-kurangnya sebulan sekali

Setelah pendakap dipasang, langkah penting seterusnya adalah melakukan pemeriksaan rutin sekurang-kurangnya sebulan sekali. Pemeriksaan berkala dilakukan untuk memastikan pendakap yang dipasang berfungsi seperti yang dirancang.

Sebabnya, dari masa ke masa, pendakap boleh menjadi longgar sehingga mereka tidak mempunyai kekuatan yang cukup untuk mengubah kedudukan gigi. Semasa pemeriksaan, doktor biasanya akan melihat perkembangan gigi dan juga mengetatkan pendakap semula.

8. Pembuangan pendakap

Tempoh penggunaan pendakap berbeza-beza, bergantung pada tujuan dan sasaran setiap pesakit dan doktor, seperti yang dibincangkan pada awal prosedur. Biasanya, setelah doktor mengesahkan terapi ini lengkap dan gigi sudah teratur, pendakap akan dikeluarkan. Baki gam yang melekat pada gigi akan dibersihkan.

Selepas dibebaskan, anda masih perlu menggunakan peranti yang dikenali sebagai "penahan". Penahan digunakan di mulut pada gigi seperti pendakap gigi, tetapi boleh dikeluarkan. Tujuan penggunaan penahan ini adalah untuk mengelakkan gigi kembali ke kedudukan semula. Penahan mesti digunakan sekurang-kurangnya 6 bulan.

Nah, itulah sekilas langkah memasang pendakap dengan betul dan dilakukan oleh profesional. Jangan memilih klinik pergigian secara rawak, geng! Pastikan anda melakukan pemasangan pendakap ini di doktor gigi pakar ortodontik yang kompeten supaya anda tidak menyesal di belakang anda.

Baca juga: Selesai Memakai Pendakap, Lalu Bagaimana?

pendakap - GueSehat.com

Sumber:

Klinik Mayo. "Pendakap gigi".

Berita Perubatan. "Prosedur untuk Pendakap Gigi".